Nowy regulamin

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

Nowy regulamin

Post autor: EmTeeDee »

Właśnie dziś przyszedł z rachunkiem za CDMA nowy regulamin-nie chce mi się tego czytać :hyhy: może już ktoś obczaił o co biega-i czy będzie lepiej czy gorzej. :gwiazdki:
bieniek102
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Nowy regulamin

Post autor: bieniek102 »

Ja jeszcze żadnego rachunku nie dostałem to nie mam pojęcia o co chodzi bo dopiero od kilku dni korzystam z OFP...
Mam cichą nadzieje, że tam jest napisane:
"Informujemy Państwa, że z dniem dzisiejszym zostały zniesione wszelkie ograniczenia, więc internet nie jest i nie będzie limitowany"

Pomarzyć można ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

bieniek102 pisze:"Informujemy Państwa, że z dniem dzisiejszym zostały zniesione wszelkie ograniczenia, więc internet nie jest i nie będzie limitowany"

Pomarzyć można ;)
Chcialbys z takiego internetu korzystac??Wszyscy tak pisza a jakby przyszlo co do czego na dluzsza mete i mialbys transferu rzedu 20kB/s, narzekalbys i sklinal na Orange ile bys umial...chcesz sciagac - od tego jest kabel a nie dostep radiowy ktorego ogranicza technologia i obciazenie nadajnikow-proste, wszyscy pisza to w ten sposob jakby Orange to robilo na zlosc. W sumie nie moge tego zrozumiec ze ludzie takiej prostej rzeczy nie moga pojąć...

[ Dodano: 2009-08-19, 17:44 ]
A propo regulaminu to do Orange Freedom dzisiaj tez dostalem nowy regulamin...
Damianq
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Damianq »

Mogliby nie limitować tego internetu...
Jeszcze nie jest wszystko stracone :)

[ Dodano: 2009-08-19, 18:01 ]
onimusza666 mam pytanie do Ciebie, a mianowicie: Czy na fakturach z Orange, które dostajesz za internet Orange Freedom Pro znajdują się informacje ile wykorzystałeś danych (dane wysłane+odebrane za okres rozliczeniowy) tak jak to było w Orange Free???
Bo ja jeszcze nie miałem faktury, więc nie wiem!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Limity to konieczność,ale mogły by być większe - np.10 GB - to już dla 90% normalnych userów jest jak bez limitu,a jednocześnie zniechęca do backupowania Internetu.
Myślę,że sieć by to wytrzymała,a w miastach,w których dostępne jest HSPA,powinien być zakaz sprzedaży OFP (tak,jak to pierwotnie miało wyglądać - po adresie zamieszkania,w końcu to dostęp quasi-stacjonarny - wiem,że to nie gwarantuje 100% odsiewu,ale zawsze coś).

Poza tym rozsądnym wyjściem było by wprowadzenie tzw.Happy Hours - np.w godzinach 23:00-7:00 nie nalicza transferu albo nalicza 1/20 - to się tyczy wszystkich opów ;)

A dostęp całodobowy bez limitu ? To już przeżytek w sieciach ruchomych (lawinowo wzrasta liczba klientów,a dodatkowych megaherców pasma nie ma i jeszcze długo nie będzie,a trzeba pamiętać że w przypadku CDMA450 to nie backhaul jest wąskim gardłem,tylko szerokość pasma w łączu radiowym), wystarczy popatrzeć na Europę Zachodnią (nierzadko tam jest gorzej,niż u nas).
Pomijając rzadkie oferty bezlimitowe za bardzo wysoką cenę - u nas zdało by to egzamin pod warunkiem ustanowienia ceny powyżej 200 zł,coby odstraszyć dzieci Neo i ludzi,którym szkoda 8 zł na wypożyczanie DVD :],i wycięcia p2p.
Ostatnio zmieniony 2009-08-19, 18:35 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Damianq pisze:Czy na fakturach z Orange, które dostajesz za internet Orange Freedom Pro znajdują się informacje ile wykorzystałeś danych (dane wysłane+odebrane za okres rozliczeniowy) tak jak to było w Orange Free???
Bo ja jeszcze nie miałem faktury, więc nie wiem!
Zdarzyło się to raz(od stycznia) a tak to nic nie pisze ile danych itp. :D

[ Dodano: 2009-08-19, 19:40 ]
Patryk_ pisze:Limity to konieczność,ale mogły by być większe - np.10 GB - to już dla 90% normalnych userów jest jak bez limitu,a jednocześnie zniechęca do backupowania Internetu.
Właśnie! mi miesięcznie starczyło by 6GB - mam podłączone 2 PC, nie ściągam dużych plików-ogólnie to używam do grania-szkoda mi nawet ściągać patch do cod5 który waży 1GB-wiadomo limitów jeszcze nie ma, ale jak pisze mi że coś będzie się pobierało 5godz. i w tym czasie jest tragiczne użytkowanie neta(granie) to wolę nie ściągać. :hyhy: Czasami też przeraża i zadziwia mnie głupota i nie ekonomia dzieci NEO że wolą coś ściągnąć niż kupić ;) Na pewnym forum gość miał problemy ze ściągniętą grą z torrentów - która na allegro kosztowała 6zł. :rotfl: a przecież w godzinę tej gry nie pobrał-czyli- czas+abonament+elektryczność=głupota.
bieniek102

adixm, cos sie tak zbulwersował, nie można sobie pożartować...wyluzuj, ja to napisałem ot tak sobie ;)

Uważam, że limit to nie jest zła rzecz, ale żeby on był trochę większy...tak jak kolega wyżej napisał-10GB by śmiało starczyło większości. Napisałem, że fajnie by było bez limitów bo jak patrze, żę podczas przeglądania neta, youtube itp wychodzi mi potem wynik 250Mb...mnie to przeraża bo przez 3 lata miałem Orange Free i 1GB, więc zawsze oszczędnie się korzystało z neta ;)

Mi się o tyle udało, że było możliwe przejście z Free na Freedom Pro i dostałem zamiast 3GB, 6GB...wychodzi mi po 200MB na dzień (a wiadomo, że nia codziennie się siedzi żeby tyle uzbierać, jeszcze teraz jak szkoła się zacznie i matura na karku).
Ściągać nie ściągam, a jak coś potrzebuje to proszę kumpla co ma neta kablowego.
Zobaczymy jak to wszystko się będzie rozwijać u mnie dalej z tym netem.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Rozsądnie mozna posciagac ale wiem ze sa tacy co sciagali pliki po calych dniach, 10GB to bylby rozsadny limit...ale oczywiscie w wyzszej cenie niz neo tak zeby nie oplacalo sie tego brac zamiast kabla...
se6ek
Użytkownik forum

Post autor: se6ek »

JA też dostałem coś takiego. Przeleciałem z grubsza, ale nic tam dla szarego użytkownika pomarańczy nie zauważyłem, skoro już nie pamiętam o czym to było :P

Na pewno żaden szok.

Mi przysłali i na telefony i na internety, razem jakieś 15-20 kartek :P
www.speedfight.com.pl
Strona poświęcona skuterowi Peugeot Speedfight
bieniek102

Ja właśnie dzisiaj też dostałem nowy regulamin wraz z rachunkiem...pierwszy mój rachunek za miesiąc korzystania ;)
Przeczytałem, ale powiem tak jak wyżej kolega se6ek, dla szarego użytkownika nie jest to zbytnio zrozumiała i nie ma tam nic specjalnego co by mogło wpłynąć na lepsze lub gorsze przyszłe korzystanie z OFP...
artur-ole

Post autor: artur-ole »

witam. ja też otrzymałem nowy regulamin i jest tam coś o możliwości zerwania umowy bez ponoszenia konsekwencji. jak to się ma w praktyce? dzwoniłem do BOA i powiedziano mi że można, ale nie wiem co otym myśleć?
bieniek102

Ale po co chcesz zrywać umowę?
guma
Użytkownik forum

Post autor: guma »

artur-ole pisze:jak to się ma w praktyce?
Możesz rozwiązać umowę ale poniesiesz konsekwencje swego "niegodnego" czynu ;) Zmiana regulaminu wynika ze zmiany prawa - Centertel musi dostosować jego zapisy do nowego Prawa Telekomunikacyjnego. Rzeczona ustawa mówi, że w takim przypadku abonentowi przysługuje oczywiście prawo do rozwiązania umowy ale operatorowi przysługuje również prawo do wyegzekwowania proporcjonalnej wartości ulgi przyznanej przy zawarciu umowy. Jaka jest wartość przyznanej Ci ulgi znajdziesz na umowie. Następnie wykonaj proste obliczenie: wartość ulgi / ilość miesięcy na jaką podpisałeś umowę * ilość miesięcy pozostałych do końca umowy. I już będziesz wiedział ile Cię będzie to kosztowało :brawa:
artur-ole

witam. umowę chcę zerwać, gdyż w tej chwili (torennciarze, duża liczba abonentów ) nie da się na nim pracować, pomimo zainstalowania anteny zewnętrznej prędkości są fatalne.jestem abonentem OFP od samego początku i mam porównanie jak było na początku. poza tym mam możliwość zainstalowania netu radiowego, gdzie 1Mb mam gwarantowane i umowę na czas nieokreślony.nie piszcie o radiówce jako necie niestabilnym (deszcz, śnieg itp) bo to już inna bajka technologiczna.
kol.@guma ,nie wiem, ale ja na zawiadomieniu o zmianie regulaminu, mam, że mogę zerwać bez ponoszenia konsekwencji, a konsultant też mi to potwierdził. o nowym prawie telekomunikacyjnym słyszałem (o zrywaniu umów w Plusie też), ale was się pytam jakie pisma dostaliście, co konkretnie zawierają.czasami warto przeczytać parafki.poczytajcie i napiszcie czy coś zawierają odnośnie zerwania umowy.pzdr.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

artur-ole pisze:nie piszcie o radiówce jako necie niestabilnym (deszcz, śnieg itp) bo to już inna bajka technologiczna.
Zależy czy to co chcesz założyć to faktycznie dobrze zrobiona sieć. Jeśli tak to jak najbardziej będzie dobrze chodzić.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

artur-ole, jak chcesz zerwać umowę to zerknij,ile wynosi przyznana ulga...jak ja brałem na próbę Internet dla firm Pro,to była to kwota niewielka - 261 zł,i w dodatku malejąca z każdym miesiącem wg wzoru podanego w regulaminie (ulga * ilosć miesięcy pozostałych do końca umowy / nominalna długość umowy,czyli np.po miesiącu kara zmniejszy się o ok.10 zł,a po pół roku będzie już wynosić tylko 195 zł)
Obrazek

Za router zapłaciłeś 249 zł + max.261 zł kary,a sądzę,że za 400 zł spokojnie sprzedasz Axesstela na Allegro.
Sam się zastanawiam bardzo poważnie nad kupnem,tylko musze kartę SIM wymienić na dualną.
kicek
Stały użytkownik forum

Post autor: kicek »

nie zgodzę się z tym że tak siada prędkość na pro, mój ojciec korzysta w firmie z orange ewerywhere pro i mówił że można pracować na tym, chyba by nie ściemniał bez potrzeby ;)
artur-ole

kolego chyba nie wiesz co piszesz. jeżeli u twojego ojca jest dobra prędkość to w całej Polsce ma być tak samo. wiesz ile czynników ma wpływ na prawidłową prędkość OFP?poczytaj a potem pogadamy.
bieniek102

poczytaj a potem pogadamy
Właśnie...na to ma wpływ i pogoda i nadajnik jak jest obciążony i odległość, ukształtowanie terenu itp...dużo tego... ;)
guma
Użytkownik forum

Post autor: guma »

@ artur-ole Nie wiem jakiej treści dostałeś pismo ale u mnie jak byk stoi na pierwszej stronie, w drugim akapicie, że umowę można rozwiązać ale operator będzie domagał się odszkodowania (czyt. zapłaty proporcjonalnej wartości udzielonej ulgi)

edit
Tak mi się jeszcze przypomniało - jeśli chcesz zakończyć przygodę z OFP to znajdź chętnego na cesję umowy. Taniej wyjdzie :)
ODPOWIEDZ