PROBLEM !!! iPlus Nokia 6230i i EDGE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AdamAdi

PROBLEM !!! iPlus Nokia 6230i i EDGE

Post autor: AdamAdi »

Czesc
Przeszukalem forum i nadal nie bardzo moge znalezc odpowiedz , kto pomoze?
Kupilem iPLUSA z umowa na 12mies. za 60zl m-c z OPTION GLOBETROTER GPRS , wiadomo na pewno o ktora oferte chodzi! :)

1. czy karta ta SIM jest aktywowana tylko na predkosc GPRS czy tak samo EDGE , UMTS i to zalezy tylko od modemu ?

2. wlozylem karte do 6230i , polaczylem ja bluetoothem z notebookiem , w PC suite jest opcja laczenie z netem , od razu polaczylem wszytsko chodzi stabilnie ALE... nie jest to za szybkie !
Pytanie: mieszkam na obrzezach Gorzowa Wlkp i niby tu jest EDGE ale nie wiem czy z niego korzystam? Na telefonie po polaczeniu zawsze jest w rogu literka G ! to prawda ze to edge ma byc E ? ...bo nie chce mi sie wierzyc! jaK sprawdzic z czego korzystam ? nie widze wiekszej roznicy miedzy OPTIONem i GPRSem a polaczeniem z 6230i po BT

3. 6230i bez problemu laczy mi sie z PC suite bluetoothem i z netem jako modem - czy to wlasciwe polaczenie czy moze mam inaczej laczyc aby moc uzywac EDGE?

4. na pasku zadan pokazuje mi:
a) jak uzywam OPTIONa GPRS na ikonce (siec-2komputery) ilosc danych oraz: Urzadzenie iPLUS , szybkosc 57Kb/s
b) jak uzywam 6230i + BT na tej ikonce: Telefon NOKIA 6230i polaczony przez Bluetooth (OTA) predkosc 115KB/sek
c) jak uzywam 6230i + BT i odpale przed podlaczeniem przegladare , wybiore opcje polacz ,zaznacze ze jest to urzadzenie iPLUS to tez sie polaczy i na tej ikonce na pasku jest chmurka: urzadzenie iPLUS , szybkosc 460Kb/s

a ja przy opcjach b i c nie widze chyba roznicy , przy a.... hmmm moze tak moze nie , to wszystko jest wolne !!! MOZE to nie idzie przez EDGE !

Prosze niech osoby kumate w temacie odpowiedza na post !
Dzieki :)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: PROBLEM !!! iPlus Nokia 6230i i EDGE

Post autor: sardo nunspa »

Też to mam – umowa na 12 miesięcy. Karta SIM jest aktywowana do odbioru danych. W zależności od modemu i tego czy łapiesz EDGE czy tylko GPRS. Za GPRS i EDGE cena ta sama. UMTS jest już droższy, ale też możesz go odbierać tą kartą SIM. Oczywiście musisz mieć modem do UMTS, być w zasięgu UMTS i podpisać umowę.
Jeżeli chcesz łapać EDGE, to musisz kupić jakąś antenę – kierunkową, jeżeli mieszkasz daleko od BTS; dookolną, jeśli w pobliżu jest kilka BTSów.
GPRS ma prędkość do 56kb/s, prędkość EDGE wynosi do 236kb/s, jeżeli chcesz sprawdzić ściągnij jakiś program do pomiaru prędkości np. DuMeter albo Net meter.

Ja też zauważyłem że net komórkowy jest to trochę wolny :wink: :lol:
Latka lecą...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

sardo nunspa pisze:Za GPRS i EDGE cena ta sama. UMTS jest już droższy, ale też możesz go odbierać tą kartą SIM. Oczywiście musisz mieć modem do UMTS, być w zasięgu UMTS i podpisać umowę.
Hey @sardo nunspa! Czy w Plusie mając umowę na gprs\edge ,żeby mieć UMTS trzeba w jakiś sposób dopłacić i podpisywać osobną umowę ?
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ojej :| wcale nie drozszy :!: To czy masz umts zalezy tylko od modemu jaki masz i zasiegu :!: W Iplusie kazda technologia-gprs/edge/umts wliczona jest w standard :!: A G w 6230i bedzie zawsze bo tylko nowe nokie s40 3edycji pokazuja E jako gprs :!:
AdamAdi

Post autor: AdamAdi »

czyli lacze poprawnie ?
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

szalony pisze:W Iplusie kazda technologia-gprs/edge/umts wliczona jest w standard
Obaj macie rację z tym umts. Przepraszam za pomyłkę :oops:
Latka lecą...
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Tak laczysz poprawnie :) a ze 6230i i modem gprs tak samo szybko lataja to znaczy ze masz gprs tylko :| To w Plusie niestety jest tragiczne ten zasieg edge :cry: czesto jak wedlug mapy jestes na "granicy" edge a faktycznie masz tylko gprs :| Pobierz plik jakis i w Operze masz predkosc sciagania pokazana jest ona realna :) powyzej 6kB/s to masz edge :shock:
rwojtas
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rwojtas »

Też miałem podobny problem z nokią 6230 (prędkości rzędu 40-45 kbps). U mnie akurat problem związany był z zasięgiem. Teraz korzystając z nokii jako modemu umieszczam ją na parapecie okna. Połączenie przez bluetuth. Uzyskiwane prędkości to 170-180 kbps. Prędkości testowałem za pomocą strony www.test.vline.pl

Pozdrawiam

Robert
ODPOWIEDZ