Vodafone Internet Key - problem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tOmaSz000
Początkujący użytkownik forum

Vodafone Internet Key - problem

Post autor: tOmaSz000 »

Witam,

Od jakiegos miesiąca jestem użytkownikiem Vodafone Internet Key 7.2mb sieci Włoskiej. Mój modem to Huawei E172H... W czym tkwi problem... Od paru dni moj download wynosi max 28-33kb/s... upload: 9-15kb/s... Czy mógłby mi ktoś pomóc? Internet pracuje cały czas w 3G+... Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Re: Vodafone Internet Key - problem

Post autor: sluchacz. »

tOmaSz000 pisze:Czy mógłby mi ktoś pomóc? Internet pracuje cały czas w 3G+...
Ile masz kresek zasięgu ?
:hyhy: GlobeTrotter jest the best :hyhy: (EDGE) :)
tOmaSz000

4 kresi caly czas bo używam tego internetu jedynie w domu ;) Wcześniej było wszystko wporządku również 4 kreski i mój download wynosił 300-400kb/s...
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

tOmaSz000 pisze:Wcześniej było wszystko wporządku
Robiłeś coś co mogło spowolnić download? Jakieś nie potrzebne programy?, albo włączałeś jakieś aktualizacje ? Może w tym tkwi problem :)
tOmaSz000

Jakies 2-3 dni temu rozłączył mi się internet i przy problemie pisało, że operator zamknął port... I w ogóle nie chciał się połączyć dopiero po godzinie ożył i od tej pory tak się stało... I chyba kiedy resetowałem kompa zainstalowała mi się jakaś aktualizacja ( Windows Vista Ultimate )
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

A może po prostu przekroczyłeś limit danych? Nie znam sie na włoskich sieciach ale chyba mają tam limty danych :) ;)

[ Dodano: 2008-11-29, 13:43 ]
tOmaSz000 pisze:I chyba kiedy resetowałem kompa zainstalowała mi się jakaś aktualizacja ( Windows Vista Ultimate )
Z Vistą ogólnie jest dużo zachodu:) A jak z tym limtem danych :)?
tOmaSz000

Właśnie w tym rzecz że nie posiadają :) Limit danych nie jest ograniczony... Nic będę dzwonić na infolinie...
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

tOmaSz000 pisze:Nic będę dzwonić na infolinie...
Myślę , że na tym forum użytkownicy używają Polskich sieci :) Może na infolinii Ci pomogą :) (w Polsce bym na to nie liczył :/ :)
tOmaSz000

Dzwoniłem i z tego co zrozumiałem mam wszystko przynieść do serwisu ponieważ modem wymiana przeprogramowania na 3G ... Tylko on pracuje w 3G... Nie wiem o co chodzi, ale wybiorę się tam w poniedziałek ;) Dziękuje za pomoc :)

Temat do zamknięcia ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

tOmaSz000 na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
tOmaSz000

Witam,

Mam do was jeszcze kilka pytań... Jak mogę sprawdzić swoją odległość od nadajnika? Przypominam ze mieszkam we Włoszech i pracuję na sieci Vodafone...

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

tOmaSz000 pisze:Jak mogę sprawdzić swoją odległość od nadajnika?
Jak znasz Włoski to wpisz po Włosku we Włoskich googlach '' wyszukiwarka BTS'ów'' :) Innego sposobu nie znam :D :roll:
tOmaSz000

Witam ponownie,

Dziś poszedłem do serwisu ze swoim modemem... Oczywiście jak to Włosi, może inaczej kretyni nie wiedzą o co w ogóle chodzi... Wszedł na speedtest no i w końcu zrozumiał, że coś jest nie tak... Próbował na innym modemie ale dalej to samo... Na koniec wciskał mi że działa lepiej bo pokazał mi 250kBitów po czym miałem roześmiać mu się w twarz... Co zrobiliście na moim miejscu? Mam podpisana umowę na 2 lata więc rezygnacja nie wchodzi w gre... Pomóżcie błagam!

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-12-02, 11:32 ]
Witam,

Przepraszam adminow oraz moderatorow, że post pod postem ale mam nową wiadomość :) Właśnie przed momentem sprawdzałem internet na zwykłej karcie Vodafone do telefonu... Download: 213kb/s Upload coś ok. 20kb/s? Czyli operator ograniczył prędkość? Czyżby limit? Nigdzie o nim nie pisze... Nawet w umowie... Co jest grane?

Pozdrawiam.
tOmaSz000

Witam jeszcze raz,

Dzis mija 72h od mojego ponownego dzwonienia na infolinie, gdzie powiedzieli mi ze do tego czasu postarają się owy problem naprawić... Bez skutku... Dziś idę do sklepu, w którym została podpisana umowa o jej rozwiązanie... I tutaj mam do was prośbe... Do czego się mogę odwoływać iż umowa została podpisana na 2lata i jej zerwanie wskazuje na koszty 200euro, ale z drugiej strony po co mam płacić miesięcznie abonament jeżeli oni nie spełniają wymagań umowy... 2/12/2008 od godziny 19.00 mój ping wynosił: 1134ms! Pomóżcie do czego mogę się odwołać, żebym mógł zerwać umowę bez ponoszenia kosztów...

EDIT: Przypomnę, że testowałem internet na innej karcie również z Vodafone i problemu nie było z prędkościa...

Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

tOmaSz000 pisze:Przypomnę, że testowałem internet na innej karcie również z Vodafone i problemu nie było z prędkościa...
To może wymień kartę sim jeśli to o nią chodzi, albo inny modem jeśli o modem chodzi.
zbik1967
Użytkownik forum

Post autor: zbik1967 »

Witaj! Rozumiem Twoje problemy ponieważ w br również doświadczyłem opieszałości Włochów. A co do Vodafone to chyba ogólnie jest jakiś problem z siecią ponieważ moja znajoma mieszkająca na Sycylii w dużym mieście (Catania) w 3G ma podobne prędkości do tych które podawałeś. Ja będąc na wczasach używałem karty z sieci TIM i chociaż byłem na zapadłej dziurze (ale pieknej!) na Południu to prędkości w granicach 1-1,2 mega/sek to była normalka. Trochę kłopotu miałem z połączeniem, ale dzięki pomocy kolegów z tego forum udało się je rozwiązać. Nie wiem do czego potrzebny jest Ci internet, ale jeśli możesz rozwiązać umowę to zrób to i weź taki jak ja na kartę, za 25 Euro jest 100 godz bez limitu transferu. Ja połączenie utworzyłem bez pośrednictwa żadnych programów zewnętrznych, tylko w systemie utworzyłem nowe połączenie sieciowe - łączył się z siecią w 2 -3 sek!! Buona fortuna!
tOmaSz000

Witam,

Po raz kolejny dzwoniłem na infolinie. Dopiero wczoraj mi oświadczyli, że karta jest zablokowana... Czemu? Tego nie wiem... Oferują mi wymienienie karty SIM...

@zbik1967: Vodafone oferuje mi internet 24h i bez limitów i mi to odpowiada bo często bywam na internecie ( praktycznie cały czas ) a co do prędkości to rano 300-400kb/s ... w poludnie 100-200kb/s wieczór ta prędkość co rano... Jakbym mógł to rozwiązałbym umowę z Vodafone bo w sieci TIM oferują internet Alice Mobile Full - 24h i limit 20GB ale z Vodafone podpisałem umowę na 2lata i koszt rozwiązania jej wynosi 200euro... Jeżeli po zmianie karty SIM będą występować identyczne problemy będę się odwoływać o rozwiązanie umowy bez ponoszenia kosztów...

Dziś zamierzam wybrać się do punktu sprzedarzy o wymienienie karty SIM, jeżeli ją dostane oczywiście odezwę się jaki rezultat :)

Pozdrawiam i dziękuje za porady :)
zbik1967
Użytkownik forum

Post autor: zbik1967 »

Ci w salonach to są kłamcy i amatorzy. Ja też łaziłem do tych przedstawicieli w salonach, ich wiedza ogranicza się to wciskania kitu i sprzedania jak największej ilości towaru. No i oczywiście non ti preoccupare a także nieśmertelne domani! A na Południu to już <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>. Ale jak napisałem rano, buona fortuna! Ps. sprawdziłem tą ofertę w 190.it , faktycznie prezentuje się dobrze. U nas tylko pomarzyć...
tOmaSz000

Witam,

FUNZIONA!;) ( działa :) ) Zresetowali kartę SIM i wszystko powróciło do normy :) Na razie wszystko się rozkręca ale na tą godzinę internet 1mb/s funkcjonuje ;)

@zbik1967 domani to tutaj norma albo 72h... Internet opłacalny bo 50euro miesięcznie bez żadnych limitów :) Pozdrawiam serdecznie ;)

Dziękuję wszystkim za porady :)

Pozdrawiam.
pompek23

Post autor: pompek23 »

Witam wszystkich serdecznie mam identyczny problem co ty miałeś i wzwiązku z tym mam prośbe napisz jak rozwiązałeś ten problem z vodafone. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Przeczytaj posty powyżej i się dowiesz .
ODPOWIEDZ