UMTS Plusa w Opolu?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
UMTS Plusa w Opolu?
Witam
No właśnie wie ktoś coś na ten temat? Wyczytałem gdzieś na forum, że mimo iż na mapce umts nie ma Opola to nieoficjalnie jest tu zasięg umts!
oczywiście w salonach plusa ani BOK tel. nic nie wiedzą, nie potwierdzaja ani nie zaprzeczają.
nie wiem teraz czy zdecydować się na zakup modemu umts w takim przypadku...jeżeli faktycznie nie ma 3g to czy mozliwe ze juz niedlugo zawita..?
PS>
mam jeszcze pytanie odnosnie modemow - np modemy z edge, czy jakosc i firma modemu moze miec wplyw na lepszy transfer? mam Globetrotter combo edge full kresek ale transfer np przy sciaganiu pliku to max 5kb/s... chyba ze to niema znaczenia jak z sieciowkami do pc?
PS2
czy szybkosc laptopa moze miec jakikolwiek wplyw na szybkosc transferu?
No właśnie wie ktoś coś na ten temat? Wyczytałem gdzieś na forum, że mimo iż na mapce umts nie ma Opola to nieoficjalnie jest tu zasięg umts!
oczywiście w salonach plusa ani BOK tel. nic nie wiedzą, nie potwierdzaja ani nie zaprzeczają.
nie wiem teraz czy zdecydować się na zakup modemu umts w takim przypadku...jeżeli faktycznie nie ma 3g to czy mozliwe ze juz niedlugo zawita..?
PS>
mam jeszcze pytanie odnosnie modemow - np modemy z edge, czy jakosc i firma modemu moze miec wplyw na lepszy transfer? mam Globetrotter combo edge full kresek ale transfer np przy sciaganiu pliku to max 5kb/s... chyba ze to niema znaczenia jak z sieciowkami do pc?
PS2
czy szybkosc laptopa moze miec jakikolwiek wplyw na szybkosc transferu?
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: UMTS Plusa w Opolu?
Może nie tyle (choć pośrednio tak) jakość i firma co klasa GPRS.Rooney pisze:czy jakosc i firma modemu moze miec wplyw na lepszy transfer?
Polecam przejrzenie informacji o klasach modemu, które znajdziesz TUTAJ i TUTAJ
Na szybkość transferu składa się wiele czynników.Szybkość laptopa, a co za tym idzie czas, który potrzebuje on na przetworzenie danych również.Rooney pisze:czy szybkosc laptopa moze miec jakikolwiek wplyw na szybkosc transferu?
Piszesz również, że w BOK-u podaja, że nie ma u Ciebie UMTS-a.
Podobna sytuacja była u mnie z Erą. Ciągle słyszałem, że sygnału jeszcze nie ma. Okazało sie, że był, ale jako testowy. Obecnie jest i śmiga.
Co do modemu, to może byś pomyślał o 3 zakresowym - GPRS/EDGE/UMTS.
Miałbyś wtedy zabezpieczenie "przyszłościowe"

-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź:)Vipera pisze:
Piszesz również, że w BOK-u podaja, że nie ma u Ciebie UMTS-a.
Podobna sytuacja była u mnie z Erą. Ciągle słyszałem, że sygnału jeszcze nie ma. Okazało sie, że był, ale jako testowy. Obecnie jest i śmiga.
Co do modemu, to może byś pomyślał o 3 zakresowym - GPRS/EDGE/UMTS.
Miałbyś wtedy zabezpieczenie "przyszłościowe"
no własnie mam teraz Globetrotter Combo Edge i tak się zastanawiam czy tego nie sprzedać i kupić GPRS\EDGE\UMTS i miec już "na przyszłość":) bo nawet jeśli UMTS jeszcze nie ma to w takim mieście jak Opole zapewne się pojawi niebawem...
Mam jeszcze takie pytanko - jak poznać ze modem przechodzi z GPRS na EDGE? tam gdzie mieszkam cały teren jest pod edge, ale...jak wchodze na MM to widze GPRS i full kresek...dioda świeci an czerwono..czy tak powinno być przy edge..?
wcześniej miałem modem GPRS, o dziwo...transfer przy przykładowo ściaganiu gg wynosił 5KB/s a tutaj mam ...tyle samo..ale stronki ładują się już szybciej...
nie wiem..jak sprawdzić czy jestem w edge? mam full kresek i taki nędzy transfer ma edge? Modem klasy A...nie wierze...
- wonski
- Użytkownik forum
Mozliwe ze odbierasz sygnal z BTSa bez EDGE. Sproboj przelaczyc sygnal tylko na 1800 MHz i moze wtedy zlapiesz EDGE. Nie wiem jak w Plusie ale w Orange EDGE nadaje wlasnie na 1800MHz.
pozdrawiam
pozdrawiam
Twoje ??cze jest zbyt wolne aby wyswietlic ten podpis (ERROR 404) 

-
- Stały użytkownik forum
Dzieki...ale jak to zrobić?wonski pisze:Mozliwe ze odbierasz sygnal z BTSa bez EDGE. Sproboj przelaczyc sygnal tylko na 1800 MHz i moze wtedy zlapiesz EDGE. Nie wiem jak w Plusie ale w Orange EDGE nadaje wlasnie na 1800MHz.
pozdrawiam

Bedę wdzięczny za poradę.

kupiłem antenkę mam dwa rodzaję dłuższą i krótszą, dokręcam do rpzystawki potem kabel do konektora i do modemu

ale jak sygnał przełączyć i jak to wygląda w Plusie? Ktoś wie..?...
- wonski
- Użytkownik forum
wlasnie w mobility manager mozna wybrac tylko band na europe 900/1800 lub stany 900/1900 a nie ma mozliwosci pominiecia czestotliwosci 900. sprobuje pogrzebac w configu i jak cos wymysle to napisze
pozdrawiam
pozdrawiam

- bob
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj tego:
AT_OSBM=1 -----900Mhz ustawienie EGSM
AT_OSBM=2 --- 1800Mhz ustawienie DCS
AT_OSBM=4 ----900/1800Mhz auto wybór EGSM/DCS (domyślne)
EGSM- częstotliwość 900Mhz (częstotliwość wysyłania:880.0-915.0,częstotliwość pobierania:925.0-960.0,kanał:975-1023, 0, 1-124)
DCS- częstotliwość 1800Mhz (częstotliwość wysyłania:1710.0-1785.0,częstotliwość pobierania:1805.0-1880.0,kanał:512-885)
EGSM- częstotliwość 900Mhz (częstotliwość wysyłania:880.0-915.0,częstotliwość pobierania:925.0-960.0,kanał:975-1023, 0, 1-124)
DCS- częstotliwość 1800Mhz (częstotliwość wysyłania:1710.0-1785.0,częstotliwość pobierania:1805.0-1880.0,kanał:512-885)
-
- Początkujący użytkownik forum
W poście, o którym zapewne wspomina autor tego wątku, mowa była również m.in. o Kielcach i Białymstoku. Tak się składa, że w tych miastach z całą pewnością jeszcze jakiś tydzień temu na pewno nie było żadnego sygnału UMTS Plusa. Post, o którym mowa jest dużo starszy niż tydzień. Doniesienia o sygnale UMTS Plusa w Opolu należy uznać za przedwczesne.
Jeśli chodzi o przestawienie modemu działającego w sieci Plus na pasmo tylko 1800 MHz, to jest to absolutnie niewskazane z conajmniej 2 względów:
1. W Plusie nie spotkałem się z taką konfiguracją by gdzieś edge działał tylko na paśmie 1800, a nie na 900 na tej samej stacji bazowej
2. Twoj modem nie będzie widział po takim skonfigurowaniu sieci Plus! Co prawda w Opolu mamy kilka stacji dwusystemowych (900/1800), ale są one obecnie tak skonfigurowane (tzw. common BCCH na 900 MHz), że modem/telefon odbiera tylko sygnał z pasma 900 MHz i tam jest zawsze inicjowane polaczenie, tam tez loguje sie do sieci. Dopiero w trakcie połączenia rozmowa jest przenoszona na pasmo 1800 tam, gdzie jest to możliwe i sieć to wymusza.
Jeśli chodzi o przestawienie modemu działającego w sieci Plus na pasmo tylko 1800 MHz, to jest to absolutnie niewskazane z conajmniej 2 względów:
1. W Plusie nie spotkałem się z taką konfiguracją by gdzieś edge działał tylko na paśmie 1800, a nie na 900 na tej samej stacji bazowej
2. Twoj modem nie będzie widział po takim skonfigurowaniu sieci Plus! Co prawda w Opolu mamy kilka stacji dwusystemowych (900/1800), ale są one obecnie tak skonfigurowane (tzw. common BCCH na 900 MHz), że modem/telefon odbiera tylko sygnał z pasma 900 MHz i tam jest zawsze inicjowane polaczenie, tam tez loguje sie do sieci. Dopiero w trakcie połączenia rozmowa jest przenoszona na pasmo 1800 tam, gdzie jest to możliwe i sieć to wymusza.
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki..a gdzie to wklepac bo w hyper jak wpisuje to odpowiada error.bob pisze:Spróbuj tego:
Teraz mam 156 kb/s ale antenka jest na koncowej obreczy balkonu...a przeciez w opolu jest edge...dziwne musze majstrowac antena jakbym mieszkal na wsi...jak odlacze antene to leci do 20kb/s <szok>
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jak jest error to w takim razie Twój modem nie obsłuży tej komendy.
Według @ŁB to i tak nie dałoby Ci to nic.
Według @ŁB to i tak nie dałoby Ci to nic.

- wonski
- Użytkownik forum
To podwies jakos ta antenke na koncu balkonu na stale. 156 kbit/s to nie jest zly wynik jak na edge. Nie liczylbym na duzo wiecej.
pozdrawiam
pozdrawiam