HTC Pro2 - małe pytania
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
HTC Pro2 - małe pytania
Ponownie mam małe pytania odnośnie HTC z WM 6.1
Jak kiedyś napisałem po podłączeniu z laptopem telefon po połączeniu z internetem pracuje jako urządzenie sieciowe. Jak w czymś takim ustawić np ustawienia takie jak w modemie żeby np mieć zewnętrzny IP ( oczywiście po wykupieniu takiej opcji w plusie) . Dzisiaj zrobiłem mały teścik szybkości i szczeka mi opadła bo pierwszy raz uzyskałem transfer na poziomie 280kb/sek przez modem-telefon. E51 w mojej lokalizacji dochodził tylko do 100kb/sek . No ale tamten test był wykonany kilka tygodni temu.
Czy jest jakas możliwość zeby skorzystac z TNI ????? dane nadajnika itp???
Jak kiedyś napisałem po podłączeniu z laptopem telefon po połączeniu z internetem pracuje jako urządzenie sieciowe. Jak w czymś takim ustawić np ustawienia takie jak w modemie żeby np mieć zewnętrzny IP ( oczywiście po wykupieniu takiej opcji w plusie) . Dzisiaj zrobiłem mały teścik szybkości i szczeka mi opadła bo pierwszy raz uzyskałem transfer na poziomie 280kb/sek przez modem-telefon. E51 w mojej lokalizacji dochodził tylko do 100kb/sek . No ale tamten test był wykonany kilka tygodni temu.
Czy jest jakas możliwość zeby skorzystac z TNI ????? dane nadajnika itp???
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: HTC Pro2 - małe pytania
Może jeśli by użyć bluetooth, wtedy chyba jest też wykrywany jako modem. Nie mam czasu sprawdzać.Tomisek pisze:Jak w czymś takim ustawić np ustawienia takie jak w modemie żeby np mieć zewnętrzny IP ( oczywiście po wykupieniu takiej opcji w plusie).
Co do sprawdzania parametró, może tez by sie przez bluetooth, bez nawiązanego połączenia na porcie modemu udało.
PS. Testowałeś upload?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A gdzie chcesz korzystać z tego internetu? W komputerze, czy HTC? Jak w komputerze to krystianb dobrze napisał, że można przez BT wysłać odpowiednią komendę ustawiającą APN. Jak w urządzeniu to tam należy szukać ustawień APN.Tomisek pisze:Jak w czymś takim ustawić np ustawienia takie jak w modemie żeby np mieć zewnętrzny IP ( oczywiście po wykupieniu takiej opcji w plusie) .
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Korzystac chce z netu w laptopie. Przez BT nie sprawdzałęm bo od zawsze miałem z tem poroblemy nokia 6120 E51 - efekt był zawsze jeden - po jakims czasie tak czy inaczej zwis tylko stara 6021 radziła sobie idealnie ale ta miała tylko Edge.
Czym sprawdzic upload - tzn - jest gdzies jakis serwer testowy gdzie mozna jakies pliczki wgrywac??? bo na stronkach testowych bez ognia - jakies 40kb/sek i tyle.
Czym sprawdzic upload - tzn - jest gdzies jakis serwer testowy gdzie mozna jakies pliczki wgrywac??? bo na stronkach testowych bez ognia - jakies 40kb/sek i tyle.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli chyba jednak hspa nieaktywne.Tomisek pisze: bo na stronkach testowych bez ognia - jakies 40kb/sek i tyle.
Radził bym najpierw sprawdzić konteksty komendą at+cgdcont? i użyć albo istniejącego albo wolnego. Bo zmiana domyślnego na 1 pozycji może popsuć choćby mmsy.YaHooo pisze:Jak w komputerze to krystianb dobrze napisał, że można przez BT wysłać odpowiednią komendę ustawiającą APN. Jak w urządzeniu to tam należy szukać ustawień APN.
YaHooo chodzi o to, że jak podłącza pda do kompa to komp dostaje ip klasy 192.168.0.x, a pda robi za router, kolega chce to ominąć.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli najlepiej by było to zrobić za pomocą bluetooth (tak mi się wydaje, bo miałem raz styczność takim sprzętem). Bo w ten sposób najprościej zrobić, aby HTC było widziane jako modem.krystianb pisze:YaHooo chodzi o to, że jak podłącza pda do kompa to komp dostaje ip klasy 192.168.0.x, a pda robi za router, kolega chce to ominąć.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Niestety nie znam się na ustawieniach z poziomu modemu HTC. Tam tez są jakies ustawienia ale nie wiem się dostac do nich a nie chce nagrzebać . Ostatecznie pewnie przywioze mojego iCona401 i bedzie po sprawie.
zalezy mi na USB bo dodatkowo takze ladowanie jest przez kabel USB.
Swoja droga porównałbym HTC i Icona 401.
Jest taka stronka gdzie mozna pobrać pliki różnej wielkości celem pomiaru szybkości- niestety mam ją w domowym kompie a tam bede za miesiąc
- możecie przypomnieć jak ktos pamięta???
zalezy mi na USB bo dodatkowo takze ladowanie jest przez kabel USB.
Swoja droga porównałbym HTC i Icona 401.
Jest taka stronka gdzie mozna pobrać pliki różnej wielkości celem pomiaru szybkości- niestety mam ją w domowym kompie a tam bede za miesiąc

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Chodzi Ci o to http://noc.gts.pl/Tomisek pisze:Jest taka stronka gdzie mozna pobrać pliki różnej wielkości celem pomiaru szybkości- niestety mam ją w domowym kompie a tam bede za miesiąc- możecie przypomnieć jak ktos pamięta???

Pozdrawiam YaHooo 

-
Powiem tak - modem to jest modem. Ten iCon401 wymiata po prostu. Stabilnie 350kb/sek ale swoja droga do nadajnika mam pewnie nie więcej niż 200-300m w lini prostej.W poprzedniej lokalizacji do nadajnika mialem ponad 2km. Teraz moc -80dBm poprzednio prawie -100dBm.
Tylko pingi jakies takie 120ms.
Wcześniej bliżej 100ms miałem.
Wiem ze nie ten rozdział ale dzisiaj totalnie sie zdziwiłem. Kurde nie czaje tematu tych urządzeń siecowych ale powiem tak że tego iCOna 401 moge teraz ustawic jako w trybie RAS i NDIS. Kiedy starałem się wejść w temat o co chodzi ale wymiękłem. W ras pracuje jak zwykły modem w NDIS jak urządzenie sieciowe. W szybkości transferu nie widze jakoś różnicy. W 2 słowach - które ustawienie wybrać nie wchodząc w szczegóły techniczne
Tylko pingi jakies takie 120ms.
Wcześniej bliżej 100ms miałem.
Wiem ze nie ten rozdział ale dzisiaj totalnie sie zdziwiłem. Kurde nie czaje tematu tych urządzeń siecowych ale powiem tak że tego iCOna 401 moge teraz ustawic jako w trybie RAS i NDIS. Kiedy starałem się wejść w temat o co chodzi ale wymiękłem. W ras pracuje jak zwykły modem w NDIS jak urządzenie sieciowe. W szybkości transferu nie widze jakoś różnicy. W 2 słowach - które ustawienie wybrać nie wchodząc w szczegóły techniczne

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
NDIS optionowy jest przerażająco wygodny, wchodziszo do właściwości karty sieciowej ustawiasz autoconnect i autoreconnect na 1 i zapominaszo tym że jest to modem. Sam sie łączy z netem bez jakiego kolwiek oprogramowania. Aha kiedyś według opisu samego optiona w trybie raz można uzyskać było 5.5Mb/s a w ndis 6.5Mb/s.Tomisek pisze:W 2 słowach - które ustawienie wybrać nie wchodząc w szczegóły techniczne
-
Tak mi się wczoraj wydawało ze na NDIS transfer był kole 10-15% lepszy ale i nie mogłem wykluczyć błedu pomiary.
No mnie osobiście podoba się TNI - mam pomiar zasięgu, szczytowy transfer itp . no ale to wszyscy wiedzą;)
No mnie osobiście podoba się TNI - mam pomiar zasięgu, szczytowy transfer itp . no ale to wszyscy wiedzą;)