Nadajnik CDMA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nadajnik CDMA
Nie wiem co otym myśleć. Mieszkam ok 5 km od nadajnika CDMA znajdującego się w pow mławski gmina dzierzgowo w miejscowości Tańsk Chorąże. Według mapy na orange w pobliżu tej miejscowości nie ma zasięgu. Szukając nadajników CDMA na stronie mapa.btsearch.pl nadajnik się znajduje. I kto tu ma racje?
Nie wiem co myśleć.

-
- Użytkownik forum
Re: Nadajnik CDMA
Zbychu, było to już tłumaczone kilkanaście razy. Mapa bazuje na wykazie wydanych przez UKE pozwoleń radiowych. Oznacza to, że że operator ma możliwość prawną świadczenia usług w danej lokalizacji ale niekoniecznie, że już to robi. Odwrotna sytuacja też może mieć miejsce - operator może świadczyć usługi ale nie mieć jeszcze pozwolenia radiowego (na wydanie czeka się średnio ok. 3 miesięcy).
-
- Stały użytkownik forum
Rację może mieć Orange
Nadajnik na mapie może być jeszcze nie uruchomiony a jego umieszczenie (na mapie) świadczy o tym że wydano zezwolenie na uruchomienie nadajnika w tym miejscu.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest jeszcze trzecia możliwość, operator świadczy usługi legalnie, ma pozwolenie a na mapie go nie ma. Dane są aktualizowane raz w miesiącu, mapa czasem sie zdarza, że rzadziej.guma pisze:Odwrotna sytuacja też może mieć miejsce
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pocieszę Was (o ile to pocieszenie). Do końca roku Orange ma odpalić wszystkie stacje, na które ma pozwolenie. Inaczej prawdopodobnie będą konsekwencje ze strony UKE.
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Yhyhy czyli więcej użytkowników
.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Użytkownicy będą tam gdzie wcześniej być nie mogli, ale też Ci co mają bardzo słaby zasięg beda "przełączani" na nowe stacje, chyba że mają anteny zewnętrzne, Ci będą mieli wiekszy wybór i wiekszą szane na niezapchaną stacje. Sieć sie nie zapcha, bo to orange nie podłącza radioliniami, a w najgorszym wypadku miedzią w lepszym światełkiem.Oficer pisze:Yhyhy czyli więcej użytkowników
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Czesc, pewnie juz bylo to pytanie - jesli tak, to prosze o wskazanie wlasciwego tematu i usuniecie posta [sam nie moge znalezc;].
A mianowicie czy mozna jakos sprawdzic jak daleko jest nadajnik, z ktorego pobieram fale?
A mianowicie czy mozna jakos sprawdzic jak daleko jest nadajnik, z ktorego pobieram fale?
- wojteks
- *** Administrator ***
Było ale napisze jeszcze raz. W linku poniżej mapa wydanych pozwoleń na nadajniki sieci komórkowych i CDMA.maslo pisze:czy mozna jakos sprawdzic jak daleko jest nadajnik,
http://mapa.btsearch.pl/
Tam musisz odpowiednio przybliżyć mapę i zobaczysz lokalizację nadajników (nie wszystkie działają).
Nie pomagam na PW!
- djlusiak
- Stały użytkownik forum
Jak dla mnie te mapy to jeden wielki szajs. Radzę testować czy jest zasięg.
-
- ### BAN ###
Tą akurat nie tworzyli operatorzywojteks pisze:http://mapa.btsearch.pl/

Nie jest to tak ja to nazwałeś djlusiak, szajs

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko skąd weźmiesz sprzęt do CDMA żeby przetestować jaki ma się zasięg, to nie internet GSM/UMTS.djlusiak pisze:Radzę testować czy jest zasięg.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
Jak się nie umie z nich korzystać to tak się je traktuje.djlusiak pisze:Jak dla mnie te mapy to jeden wielki szajs.
-
Witam
Jestem tu nowy i mam pytanie:) - mieszkam ok 2,5 kilometra od nadajnika (z tym ze w lesie) , mam 5 kresek w Axess managerze (-71 dBm) i transfery mam generalnie kolo 65 kb/s (o godz 17-18). Teraz ok 21 predkosc mi strasznie skacze, czasem mam transfer nawet 120 kb/s (w miare stały) ale generalnie wszystko oscyluje wokol 65 kb/s. Speedtesty tez daja rozne wyniki - raz mialem nawet wynik 1,4 mb ale generalnie jest mniej. Czytajac to forum domyslam sie ze siec jst przeladowana i wszystko to kwestia podpietych uzytkownikow ale moje pytanie brzmi - czy w takich warunkach, przy w sumie dobrej sile sygnalu wystawienie anteny zewnetrznej ma sens i cos zmieni (znaczy sie przyspieszy transfer)?
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-07-02, 20:47 ]
sorry, pomylilem watki:(
jeszcze raz przepraszam
Jestem tu nowy i mam pytanie:) - mieszkam ok 2,5 kilometra od nadajnika (z tym ze w lesie) , mam 5 kresek w Axess managerze (-71 dBm) i transfery mam generalnie kolo 65 kb/s (o godz 17-18). Teraz ok 21 predkosc mi strasznie skacze, czasem mam transfer nawet 120 kb/s (w miare stały) ale generalnie wszystko oscyluje wokol 65 kb/s. Speedtesty tez daja rozne wyniki - raz mialem nawet wynik 1,4 mb ale generalnie jest mniej. Czytajac to forum domyslam sie ze siec jst przeladowana i wszystko to kwestia podpietych uzytkownikow ale moje pytanie brzmi - czy w takich warunkach, przy w sumie dobrej sile sygnalu wystawienie anteny zewnetrznej ma sens i cos zmieni (znaczy sie przyspieszy transfer)?
pozdrawiam
[ Dodano: 2009-07-02, 20:47 ]
sorry, pomylilem watki:(
jeszcze raz przepraszam
- Oficer
120kb/s to masakra jesteś pewien że masz OFP??
.

-
pewny, pewny 
a oto biezace testy
Serwer: http://www.speedtest.pl
Twój adres IP: 79.162.231.52
Download: 256 kbps (32 KB/s)
Upload: 62 kbps (7.8 KB/s)
Data: 2.7.2009, 23:23:38
i nastepny

pozdrawiam

a oto biezace testy
Serwer: http://www.speedtest.pl
Twój adres IP: 79.162.231.52
Download: 256 kbps (32 KB/s)
Upload: 62 kbps (7.8 KB/s)
Data: 2.7.2009, 23:23:38
i nastepny

pozdrawiam
- Oficer
Może dużo w twojej okolicy ludzi korzysta z OFP i dlatego tak się dzieje
.

-
No na to wyglada tylko wracajac do pytania czy przy takiej sile sygnalu (-72dBm )instalacja anteny zewnetrznej poprawi transfery czy nie?
- Oficer
Na pewno poprawi i to dużo moim zdaniem transfer to w 100% poprawi tylko dobrze skierowana czyli ustawiona.
-
zasięg
Witam wszystkich użytkowników CDMA..mam pytanko czy jet ktoś w stanie powiedziec mi gdzie jest czynny BTS w okolicach Radomia...Oczywiście bylem w salonie orange..niestety..odeslali mnie do internetu,mapki orientacyjnego zasięgu..a i jeszcze stwierdzili że skoro u mnie odbiera to śmialo poleci innym klientom...ups..
-
- Użytkownik forum
http://mapa.btsearch.pl/
Po lewej wybierz cdma i orange jeśli chodzi o OFP i przybliż mapę na swoją okolicę.
Po lewej wybierz cdma i orange jeśli chodzi o OFP i przybliż mapę na swoją okolicę.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Pamiętajcie jednak ,że jest to tylko mapa poglądowa gdzie są pokazane zezwolenia na uruchomienie stacji bazowej, co jednak nie znaczy ,że dana stacja nie jest uruchomiona.mudol pisze:http://mapa.btsearch.pl/

-
- Stały użytkownik forum
Mam pytanie . Gdzie na forum było wspomniane że na nadajniku cdma mocuje 3 lub 4 mniejsze nadajniki aby zakrywali sektory ( aby był pełny zasięg , pokrycie 360 stopni ) . Czy taka sytuacja wpływa na prędkość netu .Że na przeciw nadajnika jest więcej użytkowników a z drugiej strony za nadajnikiem jest mniej użytkowników .Czy te użytkownicy gdzie jest mniej to będą mieć lepszy net .
Ostatnio zmieniony 2009-08-26, 21:28 przez droga77, łącznie zmieniany 1 raz.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Co to jest Bendo? Wikipedia milczy na ten tematdroga77 pisze:Bendo

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- Stały użytkownik forum
Gdzie jest mniej użytkowników rozmieszczonych z jednej strony . A z drugiej strony więcej jest użytkowników . Czy dwie grupy będą mieć te same parametry netu .
Ostatnio zmieniony 2009-08-26, 21:27 przez droga77, łącznie zmieniany 1 raz.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Bede troche upierdliwy, ale poprawnie jest tak:droga77 pisze:Czy dwie grupy bendo mieć te same parametry netu .
Czy dwie grupy będą mieć te same parametry netu?
Domyslam sie ze chodzi Ci o poszczegolne sektory - odpowiedz brzmi: do pewnego stopnia tak, ale granica jest tutaj maksymalna transmisja od stacji do sieci szkieletowej.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie