Problem z wi-fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pluszak16
Początkujący użytkownik forum

Problem z wi-fi

Post autor: pluszak16 »

Witam, Ostatnio kupiłem router (belkin G) żeby móc korzystać z internetu na laptopie i na PC. Dokupiłem wi-fi (philips) do PC no i wszystko cacy cacy, ale nie moge <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z internetu na obydwu komputerach. Jak najpierw włączę PC to na laptopie wyświetla się "tylko lokalne" a jak laptopa włączę najpierw to na PC pisze "tylko lokalne". No i w obydwu kompach ustawiłem takie samo IP. Ktoś może mi pomóc?? Bo nie jestem zbyt oblatany w komach... ;(
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z wi-fi

Post autor: krystianb »

pluszak16 pisze:No i w obydwu kompach ustawiłem takie samo IP. Ktoś może mi pomóc?? Bo nie jestem zbyt oblatany w komach... ;(
Nie może być w jednej sieci 2 takich samych adresów ip!!! (chyba wystarczająco wytłumaczyłem, jak nie to napisze dosadniej, ustaw różne na obu kompach!)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pluszak16

ale jak mam zmienić te adresy IP?? Bo jak na obu ustawiłem żeby brały automatycznie to nie dziala :((
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

pluszak16 pisze: Ktoś może mi pomóc?? Bo nie jestem zbyt oblatany w komach... ;(
Patrzyłeś do naszego FAQ o konfiguracji routerów? Np. do opisu Jo_gurta?

Pisząc w skrócie ustaw DHCP na routerze i wpisz poprawny DNS. Kompy przestaw na automat i już.
Względnie podaj inne IP czyli ostatnią liczbe z adresu IP na każdym kompie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pluszak16

ooo... nawet nie zauważyłem tego ;) poradze sobie z tymi instrukcjami ;) dzięki :)
ODPOWIEDZ