Polkomtel kupił Nordisk Polska

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Polkomtel kupił Nordisk Polska

Post autor: Patryk »

Za telepolis.pl:

Kod: Zaznacz cały

Polkomtel oficjalnie poinformował, że 25. sierpnia nabył od Romana Karkosika i NFI Midas 100% udziałów w spółce Nordisk Polska. Tym samym potwierdziły się informacje, które TELEPOLIS.PL podał wczoraj w tej wiadomości.

Wartość transakcji to 11,795 mln zł.

Nordisk to operator, który posiada częstotliwość 420 MHz, na której korzysta z technologii CDMA2000. Ma w tej chwili 95 pozwoleń na stacje bazowe na terenie całego kraju. Z nieoficjalnych informacji TELEPOLIS.PL wynika, że już wkrótce rozpocznie się poważna rozbudowa sieci w oparciu o sprzęt jednego z chińskich producentów. Sieć będzie mogła szybko powiększyć swój zasięg przy wykorzystaniu masztów Polkomtela.

Polkomtel może użyć częstotliwości i technologii Nordisku do budowy ogólnopolskiej sieci mobilnego Internetu - podobnej do Centertela, który używa do tego częstotliwości 450 MHz, dostarczając usługę Orange Freedom Pro.
Czyli w najbliższym czasie szykuje się odpowiedź na ofertę Orange,co z wyraźnie większymi limitami transferu niż w pomarańczowej sieci dobrze wróży.
Trzymam kciuki za Plusa !
A Era obudzi się z ręką w nocniku.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Polkomtel kupił Nordisk Polska

Post autor: lubczyk »

Doskonale. Przynajmniej coś się zacznie dziać na rynku bezprzewodowego internetu (bo trzeba przyznać że Play aż tak bardzo rynku nie zawojował swoją uryną).
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Era ma jeszcze WiMaxa ale on raczej nie będzie nadawał się jako mobilna platforma i coś słabo go rozbudowują, poza tym strasznie drogi ale bez limitów.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:Era ma jeszcze WiMaxa
Wimaxa może mieć każdy za marne grosze - pasma jest wystarczająco dużo,poza tym gdzie mobilność...i propagacja nie ta (3.5 GHz).
A dolne pasma są zajęte całkowicie,i tutaj Era musi czekać aż do likwidacji analogowej TV,ale na te częstotliwości też jest masa chętnych (w tym służby) i będą horrendalnie drogie,jeśli będą sprzedawane,a nie rozdzielane za cenę regulowaną.
Ostatnio zmieniony 2009-08-25, 17:40 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Czyli Polkomtel chyba dał sobie spokój z 3G na GSM 900. Jeśli szykują odpowiedź na CDMA Orange powinni dać ofertę łączoną z 3G, bo coś czuję, że Nordisk to za dużo własnych masztów to nie miał.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Wydaje mi się Nordisk chyba nie miał dużej ilości klientów i sprzedał, a jak wiadomo nasi operatorzy GSM po przekalkulowaniu to by nawet kupili podrzędną sieć Wi-Fi, której by dodali do ofery swoją nazwę i zrobiliby "furorę".
A może to było uknute? Założyli firmę, pozyskali częstotliwości, dla niepoznaki sprzedali Karkosikowi a teraz odkupują?

Jeżeli wprowadzą ofertę łączoną to Orange będzie musiało uruchomić dwie nośne jeżeli będzie chciało mieć klientów, chyba że nie chcą. Może uruchomili ją tak żeby nie stracić pozwoleń? A może coś chcą coś innego na 450 MHz wrzucić?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

To bylo do przewidzenia ze Plus wymysli cos takiego, bo stracilby mnostwo klientow na internet mobilny w stosunku do Orange...ciekawe jak szybko beda rozbudowywac swoje nadajniki CDMA:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Też jestem ciekaw. Z tego co wiem Nordisk już kilka odpalił. Miałem brać Orange z CDMA/HSDPA/GSM za jakiś czas, ale się wstrzymam bo może coś Plus wykombinuje ładnego.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze: Z tego co wiem Nordisk już kilka odpalił.
Ja czytałem, że w Białymstoku pracuje ich stacja. Teraz jak Plus przejął interes to jak będzie możliwość to przetestuję jak to działa :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

ja.michal pisze:Też jestem ciekaw. Z tego co wiem Nordisk już kilka odpalił. Miałem brać Orange z CDMA/HSDPA/GSM za jakiś czas, ale się wstrzymam bo może coś Plus wykombinuje ładnego.
Troche to potrwa, na pewno nie pare miesiecy i nie rok a dluzej zanim Plus bedzie miec sensowny zasieg CDMA ktory bedzie w stanie zastapic gprs...taka sytuacja jest oczywiscie bardzo dobra dla klientow, bo w przeciwnym razie ciezko by bylo o to zeby Orange obnizalo ceny cdma/gsm/umts bo Plus czy Era z gprs/hsdpa to zadna dla nich konkurencja(jesli chodzi o internet mobilny)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Jojo »

Mam nadzieję, że nie zaczną stawiania nowych nadajników od miast, bo był by to bezsens. :cfaniak:
Elektroniczna rewolucja
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mysle, ze nie. W miastach przeciez Plus HSPA+ juz powoli montuje do testow.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

adixm pisze:Troche to potrwa, na pewno nie pare miesiecy i nie rok a dluzej zanim Plus bedzie miec sensowny zasieg CDMA ktory bedzie w stanie zastapic gprs...
Pamiętaj,że Plus nie kupił samego pasma,ale całą działającą siec z kilkudziesięcioma stacjami...tylko zintegrować ją z własną infrastrukturą i można ruszać z rozbudową.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Mała wzmianka o zakupie Nordisku z blogu Polkomtela.

Nordisk Polska jest operatorem telekomunikacyjnym wykorzystującym technologię CDMA2000 na częstotliwości 410MHz. Technologia CDMA jest powszechnie stosowana na świecie (w obu Amerykach i Azji) co sprawia że jest bardziej popularna niż GSM.
Obecnie Nordisk Polska posiada 95 pozwoleń na stacje bazowe na terenie całego kraju (obecnie spółka pokrywa zasięgiem ok 40% populacji Polski) i najprawdopodobniej wkrótce rozpocznie się duża rozbudowa sieci. Do tej pory Nordisk będzie korzystał z masztów Polkomtela.
CDMA2000 będzie użyte przez Polkomtel do rozbudowy usług mobilnego Internetu. Dzięki niskiej częstotliwości jest możliwe pokrycie zasięgiem 100% powierzchni kraju, a tym samym dotarcie z usługami do wszystkich mieszkańców Polski.

[ Dodano: 2009-08-28, 11:17 ]

najprawdopodobniej wkrótce rozpocznie się duża rozbudowa sieci. Do tej pory Nordisk będzie korzystał z masztów Polkomtela.
Dobrze rozumiem, że firma dalej się będzie nazywała Nordisk? Czy zostanie włączona do Plusa?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

ryba825 pisze:Czy zostanie włączona do Plusa?
Chyba włączona. Ale zależy też jak jest przyznana koncesja na pasmo. Może być tak, że jak Polkomtel wchłonie Nordisk to koncesję straci.
ODPOWIEDZ