Orange i dostęp z publicznym IP
Moderator: Moderatorzy
- kruk
- Początkujący użytkownik forum
Orange i dostęp z publicznym IP
Jeśli wybraliście w Orange aktywację `Businnes Everywhere` lub `Twój Internet` i macie problemy z korzystaniem z klientów P2P, jak np. w eMule:
- bład łączenia z serwerami: Connection refused. Your IP is currently blacklisted. ...
- przydzielanie tzw. LowID zamiast HighID
... to musicie uaktywnić dostęp przez APN: vpn. Jest to usługa, której włączenia możecie domagać się w BOK. W planie Bussiness Everywhere jest ona płatna około 10 zł / mies. W planie Twój Internet jest usługą bezpłatną. Jeśli macie BE i chcielibyście korzystać z w/w usługi bezpłatnie (co i tak się wam należy) to powiniście zgłosić rekalamację, jako główny argument podając kiepską jakość zdjęć na stronach internetowych (kompresja JPEG). Tak, tak - domyślnym APN w Orange jest APN internet, który kompresuje "w locie" wszystkie pliki graficzne przesyłane protokołem HTTP/HTTPS. Z tego co się orientuję BOK klientów biznesowych często reklamacje tego typu rozpatruje aktywując w/w APN bezpłatnie.
- bład łączenia z serwerami: Connection refused. Your IP is currently blacklisted. ...
- przydzielanie tzw. LowID zamiast HighID
... to musicie uaktywnić dostęp przez APN: vpn. Jest to usługa, której włączenia możecie domagać się w BOK. W planie Bussiness Everywhere jest ona płatna około 10 zł / mies. W planie Twój Internet jest usługą bezpłatną. Jeśli macie BE i chcielibyście korzystać z w/w usługi bezpłatnie (co i tak się wam należy) to powiniście zgłosić rekalamację, jako główny argument podając kiepską jakość zdjęć na stronach internetowych (kompresja JPEG). Tak, tak - domyślnym APN w Orange jest APN internet, który kompresuje "w locie" wszystkie pliki graficzne przesyłane protokołem HTTP/HTTPS. Z tego co się orientuję BOK klientów biznesowych często reklamacje tego typu rozpatruje aktywując w/w APN bezpłatnie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange i dostęp z publicznym IP
W Orange BE naliczali mi 5zł netto ale zadzwoniłem do BOK i miła pani powiedziała ,że usługa jest free (IP PUBLICZNE)więc poprosiłem o poprawę tego stanu rzeczy.Odpowiedź była pozytywna wyłączenie opłat i zwrot pieniędzy za cały okres opłat.
- kruk
- Początkujący użytkownik forum
Ładnie ze strony Orange, ale wierz mi że takie podejście do sprawy ze strony konsultanta BOK nie często się zdarza... Co do opłaty to masz rację - podałem z górką bo nie byłem pewny. Jeśli zaś ktoś będzie miał problem z włączeniem APN: vpn na HLR to polecam reklamację Bussiness Everywhere z argumentami które podałem wcześniej - to powinno zadziałać zawszebob pisze:W Orange BE naliczali mi 5zł netto ale zadzwoniłem do BOK i miła pani powiedziała ,że usługa jest free (IP PUBLICZNE)więc poprosiłem o poprawę tego stanu rzeczy.Odpowiedź była pozytywna wyłączenie opłat i zwrot pieniędzy za cały okres opłat.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Tu sie zgodzę.Ten sam telefon kilka miesięcy wcześniej i odpowiedź była taka,że usługa ta jest płatna dla BE... 

- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mnie niby włączyli w Orange to IP publiczne, ale praktycznie za każdym razem moje IP się zmienia, przy każdym wejściu do internetu. Spodziewałem się, że po uruchomieniu tej usługi będzie jedno stałe IP, tzw. publiczne.
Czy o to chodzi w tym IP publicznym, czy usługa została poprawnie uaktywniona przez BOK Orange ???
Czy o to chodzi w tym IP publicznym, czy usługa została poprawnie uaktywniona przez BOK Orange ???

- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
IP publiczne oznacza, że twój komputer (i tylko on) jest widziany w sieci pod tym adresem.
Musisz jednak rozróżnić:
IP publiczne stałe - na stałe przydzielony dla Ciebie adres IP
IP publiczne dynamiczne - adres może sie zmieniać za każdym Twoim podłączeniem do sieci.
Musisz jednak rozróżnić:
IP publiczne stałe - na stałe przydzielony dla Ciebie adres IP
IP publiczne dynamiczne - adres może sie zmieniać za każdym Twoim podłączeniem do sieci.
- piotr2802
A jakie są korzyści dla normalnego użytkownika internetu z tego że jest stałe IP ?
- magmike
Możesz wysyłać pliki przez gg i postawić sobie serwer :)
pozdrawiam, magmike
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Dodatkowo - bardzo ważne: Przy korzystaniu z takiego IP, praktycznie nie ma możliwości, żeby Twoja poczta automatycznie wylądowała u odbiorcy w spamie.piotr2802 pisze:jakie są korzyści dla normalnego użytkownika internetu z tego że jest stałe IP ?
Niestety praktycznie wszystkie adresy (niepubliczne) naszych operatorów komórkowych znajdują sie na czarnych listach, z których informacje pobierają również programy obsługujące pocztę na wielu serwerach.
Efekt jest później taki, że mail wysłany z IP znajdującego sie na czarnej liście, automatycznie przekierowany jest do spamu.
jestem w Erze, gdzie jak na razie dostęp do publicznego IP jest tylko marzeniem i już wielokrotnie miałem problemy z wysyłanie maili.
Kolejnym plusem jest korzystanie z darmowych bramek SMS. Niektóre maja ograniczenia w ilości wysyłanych SMSów z jednego IP.
To samo dotyczy niektórych serwerów oferujących pliki do ściągnięcia za darmo. Tam również często występuje limit pobrań dla danego IP.
Takich korzyści jest jednak o wiele więcej.
Jak tylko ERA wprowadzi u siebie publiczne IP, to na pewno od razu z tego skorzystam.
- piotr2802
Niestety, ale muszę zrezygnować z tego publicznego IPw sieci Orange.
Sprawdziłem na stronach testowych i prędkość spada mi o 33 % przy użyciu publicznego IP. Miałem 125 kb/s , a teraz ledwo wyciągam 86 kb/s.
Dla mnie prędkość internetu komórkowego jest najważniejsza.

Dla mnie prędkość internetu komórkowego jest najważniejsza.

- bob
- Guru bezprzewodowy
A jednak.U mnie bez spadku prędkości. 
I wcale nie musisz rezygnować z publicznego IP.Zmień tylko APN.

I wcale nie musisz rezygnować z publicznego IP.Zmień tylko APN.
- piotr2802
Tak właśnie zrobiłem i wpisałem "internet". Na dzień dzisiejszy nic mi nie daje publicze IP, a dla mnie każdy kb/s jest ważny, nie mówiąc już o spadku prędkości o 1/3.
Test powtórzyłem parokrotnie (test.4web.pl) i zawsze wychodzi na to że IP publiczne powoduje spadek i opóźnienia, które przekładają się na to że stronki otwierają się bardzo wolno.
Test powtórzyłem parokrotnie (test.4web.pl) i zawsze wychodzi na to że IP publiczne powoduje spadek i opóźnienia, które przekładają się na to że stronki otwierają się bardzo wolno.
- lkmc
- Stały użytkownik forum
Troche to dziwne, moze to tylko zbieg okolicznosci i siec ma ostatnio slabsze chwile?
Do wymienionych wczesniej zalet publiczego IP dorzuce jeszcze mozliwosc korzystania z ftp i high id w emule.
Do wymienionych wczesniej zalet publiczego IP dorzuce jeszcze mozliwosc korzystania z ftp i high id w emule.
N6220 & moto c975
- piotr2802
Akurat chciałem skorzystać z takiego komunikatora , który nazywa się ISPQ i pozostali użytkownicy nie mogą się ze mną połączyć ani ja znimi - pisze że wykryto NAT router. Myślałem że IP publiczne uzdrowi tę sytuację, a tu nic.. Dlatego wróciłem do IP dynamicznego, bo wolę mięć szybszy internet...
- raptou
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Spowolnienie prędkości z publicznym adresem IP jest spowodowane szyfrowaniem transmisji VPN, którego nie da się wyłączyć dlatego jak pisałem już w innym temacie najlepiej korzystać z obu rodzajów połączeń zamiennie. Bez VPN - kiedy się tylko da, poprzez VPN - wtedy, gdy zależy nam na jakimś programie, stronie itp, gdy nie działa inaczej. Ponieważ w transmisji komórkowej sa dość spore opóźnienia i duża korekcja błędów bywa to czasem dość uciążliwe. Spadki prędkości wahają się nie więcej niż w granicach 10-15% (a przynajmniej powinny).
Ale dobrze, że w ogóle jest taka możliwość. Powinno być możliwe już nawet korzystanie z Netmeeting i VNC ale tylko 256 kolorach.
Ale dobrze, że w ogóle jest taka możliwość. Powinno być możliwe już nawet korzystanie z Netmeeting i VNC ale tylko 256 kolorach.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Mam pytanie do Ciebie @raptou,otóż czy apn:VPN prócz nazwy na pewno ma coś wspólnego z połączeniem tunelowym.I tak na ten przykład w firmie faktycznie z racji działalności mam szyfrowane połączenie tunelowe VPN po przez modem tpsy i takie połączenie wprowadza poważne opóźnienie oraz blokuje korzystanie z innych połączeń sieciowych.Natomiast prywatnie używając zamiast punktu dostępu INTERNET apn:VPN zastosowanie którego nie wpływa na opóźnienie negatywnie a wręcz przeciwnie,nie blokuje innej aktywności w sieci oraz stabilizuje pracę modemu GT MAX co przekłada się na mniej poszarpany wykres downstream , większą prędkość ściągania danych - nie wiele a jednak ,oraz kilku procentowym wzrostem upstream.
A może chodzi o różnicę między PPTP i L2TP co by mogło częściowo wyjaśnić owo zjawisko.Jak wiadomo L2TP nie obsługuje szyfrowania danych.
Wracając do pytania czy ten apn:VPN to jest połączenie tunelowe "virtual private network" ?
Pozdrawiam bob
A może chodzi o różnicę między PPTP i L2TP co by mogło częściowo wyjaśnić owo zjawisko.Jak wiadomo L2TP nie obsługuje szyfrowania danych.
Wracając do pytania czy ten apn:VPN to jest połączenie tunelowe "virtual private network" ?
Pozdrawiam bob
- raptou
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To jest połączenie tunelowe ale nie jest to taki w pełnym tego słowa znaczeniu VPN, gdyż tunel prowadzi tylko do serwera Orange a dalej już normalnie.
Rzeczywiście połączenie jest mniej poszarpane i w niektórych programach będzie pokzywana większa szybkość niż poprzez NAT. Jednak podczas transmisji musi być przesłana większa ilość informacji niż w klasycznym połączeniu, choć licznik będzie wskazywał tą samą prędkość to są w tym samym paśmie przesyłane dodatkowe informacje np. o szyfrowaniu, kosztem informacji "użytecznych". Program do pomiaru będzie pokazywał np. tą samą prędkość (a nawet nieco, większą, gdyż poprawia się stabilność połączenia) ale faktycznie plik będzie się ściągał dłużej. Poza tym będzie także nieco z opóźnionym zapłonem reagował na kliknięcia itp.
Tak naprawdę dalej jesteś za NATem ale dzięki tunelowi operator przykleja Ci "pseudopubliczny" adres IP. Nie wszystkie strony i programy da się też w ten sposób "oszukać" i niektóre mimo wszystko działać nigdy nie będą. Taki "ni pies to ni wydra". Ani to w pełni publiczny IP ani to prawdziwy VPN. Za granicą takie hybrydy mają swoja własną nazwę "Direct Acces", "Direct Connect" i pochodne, aby odróżnić tego typu łącze od VPN w pełnym tego słowa znaczeniu.
Tyle wiem i nie jest to wiedza powalająca na kolana. Na to pytanie powinna Ci odpowidzieć osoba biegła w tych zagadnieniach, do których ja nie należę. Tak mi to zostało wytłumaczone oraz wynika z obserwacji własnych. Jeżeli coś przekręciłem to bedę wdzięczny za korektę.
Rzeczywiście połączenie jest mniej poszarpane i w niektórych programach będzie pokzywana większa szybkość niż poprzez NAT. Jednak podczas transmisji musi być przesłana większa ilość informacji niż w klasycznym połączeniu, choć licznik będzie wskazywał tą samą prędkość to są w tym samym paśmie przesyłane dodatkowe informacje np. o szyfrowaniu, kosztem informacji "użytecznych". Program do pomiaru będzie pokazywał np. tą samą prędkość (a nawet nieco, większą, gdyż poprawia się stabilność połączenia) ale faktycznie plik będzie się ściągał dłużej. Poza tym będzie także nieco z opóźnionym zapłonem reagował na kliknięcia itp.
Tak naprawdę dalej jesteś za NATem ale dzięki tunelowi operator przykleja Ci "pseudopubliczny" adres IP. Nie wszystkie strony i programy da się też w ten sposób "oszukać" i niektóre mimo wszystko działać nigdy nie będą. Taki "ni pies to ni wydra". Ani to w pełni publiczny IP ani to prawdziwy VPN. Za granicą takie hybrydy mają swoja własną nazwę "Direct Acces", "Direct Connect" i pochodne, aby odróżnić tego typu łącze od VPN w pełnym tego słowa znaczeniu.
Tyle wiem i nie jest to wiedza powalająca na kolana. Na to pytanie powinna Ci odpowidzieć osoba biegła w tych zagadnieniach, do których ja nie należę. Tak mi to zostało wytłumaczone oraz wynika z obserwacji własnych. Jeżeli coś przekręciłem to bedę wdzięczny za korektę.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Bardzo dziekuje za odpowiedź na moje pytanie i rozjaśnienie tematu.Mam jeszcze jedną watpliwość.
Spotkałem się na sieci z opinią jednego z zagranicznych operatorów komórkowych w postaci rady, instrukcji (trick & tips) aby odinstalować usługę regulacji jakości QoS. Czy w związku z tym może nie powinienem przypisywać polepszenie parametrów transmisji danych dzięki pośrednictwu Direct Access w stu procentach lecz również faktowi odinsalowania Harmonogramu Pakietów QoS ,który to dodatkowo może wpływać na regulację jakości w sposób odwrotny do założenia tzn. wyhamowując automatycznie przepływ pakietów na określonych portach czego nie koniecznie byśmy sobie w danym momencie życzyli.
Czy możesz przychylić się do tej tezy?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za poprzedni wywód i pozdrawiam.
bob
Spotkałem się na sieci z opinią jednego z zagranicznych operatorów komórkowych w postaci rady, instrukcji (trick & tips) aby odinstalować usługę regulacji jakości QoS. Czy w związku z tym może nie powinienem przypisywać polepszenie parametrów transmisji danych dzięki pośrednictwu Direct Access w stu procentach lecz również faktowi odinsalowania Harmonogramu Pakietów QoS ,który to dodatkowo może wpływać na regulację jakości w sposób odwrotny do założenia tzn. wyhamowując automatycznie przepływ pakietów na określonych portach czego nie koniecznie byśmy sobie w danym momencie życzyli.
Czy możesz przychylić się do tej tezy?
Jeszcze raz bardzo dziękuję za poprzedni wywód i pozdrawiam.
bob