Nie jestem niestety doświadczony w tej materii ...ale skoro już zakupiłem sprzęt ....no to spróbuję go ustawić tak by działał....no i właśnie 2-gi dzień minął ...i mam ochotę zrugać siebie za pomysł zakupu tego sprzętu

Otóż wpadłem na pomysł "ściągnięcia" sygnału z darmowego, niezabezpieczonego hotspota (internet w bibliotece).
Jako że trochę poczytałem a większość podpowiedzieli forumowicze (dzięki jeszcze raz) zaopatrzyłem się w antenę panelową interline (14dbi), access point (tp link 501g). Dysponuję także routerem z modemem Pentagram Cerberus 6331-42.
No i tu się zaczyna kłopot...bo nijak nie mogę tego podłączyć i sprzwdzić czy to w ogóle działa. Podłączyłem antenę zewnętrznądo AP i podłączyłem go kablem do portu nr 1 LAN w routerze....no i nic. Diody w AP migają (wlan,system a dioda lan świeci ciągłym światłem i czasami szybko zamruga tak jakby jakaś aktywność przez chwilę była).
Wszedłem na jedno i drugie urządzenie ...no i zacząłem zmieniać niektóre parametry by cokolwiek uzyskać (jeśli nie było efektu - przywracałem poprzednie dane).
Generalnie to sam nie wiem właściwie w jakim trybie ma jakie urządzenie pracować (ap, ap klient, bridge, i jeszcze kilka innych).
Gdy jest jako access point ..to mój laptop "widzi" dwa udządzenia, gdy zmienię AP na bridge lub inny tryb to nie widać AP tylko mój dotychczasowy router.
Podjechałem nawet z tym całym majdanem w miejsce gdzie wiem że na pewno jest zasięg (laptop odbiera sygnał wi-fi) - podłączyłem wszystko by było zasilanie, uruchomiłem (inwerter w samochodzie)....i też "zupa dymna". Pomóżcie prosze ...bo już sie zastanawiam czy tego nie wystawić na allegro.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-08-29, 22:46 ]
Zmieniam temat, na taki, który mowi cos o problemie.