Pentagram Cerberus 6331-42. Jak ustawić?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paluch_p
Początkujący użytkownik forum

Pentagram Cerberus 6331-42. Jak ustawić?

Post autor: paluch_p »

Witam

Nie jestem niestety doświadczony w tej materii ...ale skoro już zakupiłem sprzęt ....no to spróbuję go ustawić tak by działał....no i właśnie 2-gi dzień minął ...i mam ochotę zrugać siebie za pomysł zakupu tego sprzętu :klnie: .

Otóż wpadłem na pomysł "ściągnięcia" sygnału z darmowego, niezabezpieczonego hotspota (internet w bibliotece).
Jako że trochę poczytałem a większość podpowiedzieli forumowicze (dzięki jeszcze raz) zaopatrzyłem się w antenę panelową interline (14dbi), access point (tp link 501g). Dysponuję także routerem z modemem Pentagram Cerberus 6331-42.

No i tu się zaczyna kłopot...bo nijak nie mogę tego podłączyć i sprzwdzić czy to w ogóle działa. Podłączyłem antenę zewnętrznądo AP i podłączyłem go kablem do portu nr 1 LAN w routerze....no i nic. Diody w AP migają (wlan,system a dioda lan świeci ciągłym światłem i czasami szybko zamruga tak jakby jakaś aktywność przez chwilę była).

Wszedłem na jedno i drugie urządzenie ...no i zacząłem zmieniać niektóre parametry by cokolwiek uzyskać (jeśli nie było efektu - przywracałem poprzednie dane).

Generalnie to sam nie wiem właściwie w jakim trybie ma jakie urządzenie pracować (ap, ap klient, bridge, i jeszcze kilka innych).
Gdy jest jako access point ..to mój laptop "widzi" dwa udządzenia, gdy zmienię AP na bridge lub inny tryb to nie widać AP tylko mój dotychczasowy router.

Podjechałem nawet z tym całym majdanem w miejsce gdzie wiem że na pewno jest zasięg (laptop odbiera sygnał wi-fi) - podłączyłem wszystko by było zasilanie, uruchomiłem (inwerter w samochodzie)....i też "zupa dymna". Pomóżcie prosze ...bo już sie zastanawiam czy tego nie wystawić na allegro. :(

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-08-29, 22:46 ]
Zmieniam temat, na taki, który mowi cos o problemie.
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 21:44 przez paluch_p, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pentagram Cerberus 6331-42. Jak ustawić?

Post autor: Jo_gurt »

paluch_p, przede wszystkim - małymi krokami. Czyli na razie olewasz router i działasz na samym AP:
1. Logujesz się na niego
2. Wyłączasz serwer DHCP (musisz pamiętać jaki AP ma domyślny adres)
3. Wybierasz tryb Client
4. Klikasz na [Survey] i wybierasz sieć biblioteki, zatwierdzasz
5. Sprawdzasz czy się z nią połączył
6. Wyłączasz i włączasz swoją kartę sieciową.

Jaki adres dostajesz z sieci bibliotecznej po podłączeniu?
paluch_p

Czyli na razie olewasz router i działasz na samym AP
...no nie dało się tak do końca bez...bo chciałem się zalogować do AP ale się nie dało, natomiast po połączeniu kablem sieciowym AP z routerem bez problemu mogłem się zalogować przy pomocy wi-fi do AP i postąpić zgodnie z pozostałymi punktami
Klikasz na [Survey]
AP "zobaczył" 3 niezabezpieczone sieci - z dwiema się połączyłem poniżej info jakie miałem na AP o jednej z nich:

WIRELESS

Operating Mode:client
Signal: 4db
SSID: linksys-g
Channel:11
Mode: 54mbps (802.11g)
MAC Address:00-21-27-FB-DC-F6
IP Address:192.168.1.1
...ano przy połączeniu z obiema sieciami jest to ten sam adres tp linka 192.168.1.1...chociaż mam małe podejżenie że nie sprawdziłem tu gdzie trzeba...

próbowałem otworzyć jakąś stronę przy pomocy Internet Expolorera..ale się nie udało - nie wiem czy to kwestia słabego sygnału (testowałem na razie bez anteny zewnętrznej)czy kwestia konfiguracji internet explorera.

Dzięki za dotychczasową pomoc... i proszę o dalszą :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

paluch_p pisze: ...no nie dało się tak do końca bez...
Musi się dać. Kawestia ustawienia odpowiedniego adresu na kompie. Konfigurowanie przez radio AP, który ma być klientem, jest złym pomysłem.
paluch_p pisze:chociaż mam małe podejżenie że nie sprawdziłem tu gdzie trzeba..
Owszem ;) Ale póki używasz jeszcze routera po drodze to ciężko coś powiedzieć.
paluch_p

Konfigurowanie przez radio AP, który ma być klientem, jest złym pomysłem.
.. :gwiazdki: tzn tak zupełnie przez radio ....czy tylko przez radio za pośrednictwem routera to zły pomysł ?...czyli inaczej: powinno się w tym przypadku tylko łączyc po kablu komputer z AP czy też można połączyc się po wifi z AP ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

paluch_p pisze:powinno się w tym przypadku tylko łączyc po kablu komputer z AP
Dokładnie tak, AP ma jakiś adres fabryczny, należy w kompie ustawić podobny i się połaczyć, przełączyć AP w tryb "Client", wyszukać sieć, dać "Connect" i sprawdzić czy się połączył. potem należy w komputerze zmienieć IP na "Automatycznie" komputer powinien dostać adres od sieci radiowej, AP jest dla niej przeźroczysty.

Dobrze by było wcześniej wiedzieć jakie IP przyznaje sieć żeby odpowiednio zmienić IP w AP i routerze.
Nie pomagam na PW!
paluch_p

, należy w kompie ustawić podobny
...no więc zrobiłem reset AP i najpierw próbowałem połączyć się po wifi - po baaaaarddzo długim pobieraniu adresu sieciowego najpierw miałem komunikat że udało się połączyć ...ale zaraz potem jest informacja że połączenie jest ograniczone lub brak łączności...i zalogować się do AP nie można było.

skoro nie dało rady po wi-fi spróbowałem kablem sieciowym - jest ten sam komunikat "ograniczenie lub brak łączności"
W szczegółach połączenia sieciowego jest podany : adres fizyczny , adres IP i maska podsieci ...czyli tak jakby połaczenie było ....ale znowy gdy próbuję zalogować się do AP to sie nie udaje.

przy pingowaniu mam info że upłynął limit czasu żądania, a przy pingowaniu po wifi
"host docelowy jest niedostępny"

Dodam że gdy połączę AP z routerem kablem sieciowym i po wifi połączę się z routerem to mogę bez problemu wejść do AP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Daj wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak jesteś połączony do tej sieci (z karty WiFi).

Daj to samo jak jesteś podłączony do routera i możesz połączyć się do AP.
Nie pomagam na PW!
paluch_p

Daj wynik - IPCONFIG - z parametrem /all
....chętnie ...tylko że po 0,3 sekundy okno sie zamyka - zauważyłem tylko ze faktycznie duzo "coś" powypisywane ..ale nie potrafię spowodować by to okno się nie zamykało tak szybko.
..no ale nic - zrobiłem tak jak w podpowiedzi (chciałem stworzyć plik txt) ...i nie ma go (przeszukałem obie partycje) ... (wpisałem: ipconfig /all >C:\ipconfig.txt)

sorry niedoczytałem o cmd :zawstydzony: zaraz będę miał dane
........

no więc tak to wygląda gdy jestem podłączony do AP kablem (brak jakiegokolwiek połączenia wi-fi ):

Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : twoja-5ee6c288d
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:
Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : 802.11b/g Mini Card Wireless Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-92-C0-F9-6A
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-92-54-65-89
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.114.50
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :

...a tak wygląda gdy AP jest podłączony kablem do routera a komputer po wifi do routera:

Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : twoja-5ee6c288d
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : 802.11b/g Mini Card Wireless Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-92-C0-F9-6A
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.102
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.100
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.100
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.100
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 30 sierpnia 2009 11:56:12
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 31 sierpnia 2009 11:56:12
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethernet NIC
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-92-54-65-89
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ustaw ręcznie IP w komputerze w stylu IP:192.168.1.201, maska:255.255.255.0.

AP ma prawdopodobnie adres 192.168.1.1, najlepiej go zmienić na jakiś inny (np 192.168.104.1 i go zapamiętać) bo jest prawdopodobne że sieć do której się łączysz też będzie miała adresy z tego zakresu.

Do jakiejkolwiek konfiguracji sugeruję użycie kabla, zmiana ustawień AP/routera może spowodować utracenie połączenia WiFi.
Nie pomagam na PW!
paluch_p

Ustaw ręcznie IP w komputerze w stylu IP:192.168.1.201, maska:255.255.255.0
Po kilkudziesięciu próbach w końcu we właściwościach połączeń we właściwościach protokołu TCP IP jest konfiguracja alternatywna - po wpisaniu ip :192.162.1.104 zarówno po wi-fi jak i po kablu komp zaczął łączyć się z AP :hurra: ...czyli część (połowa?) sukcesu osiągnięta. Wielkie dzięki za podpowiedź - jeszcze nigdy tak intensywnego kursu podstaw(?) informatyki nie miałem ;)

Udałem się więc w pole zasięgu sieci którą chciałbym "złapać" ..no i okazuje się że po ustawieniu AP w trybie client i kliknieciu survey mam sieć która mi odpowiada ...no i AP się z nią łączy ...no i co dalej ? (gdzie mam odczytać jaki adres dostaję z tej sieci ...chyba nie w AP?)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

paluch_p pisze:gdzie mam odczytać jaki adres dostaję z tej sieci ...chyba nie w AP?
Powinno wystarczyć "napraw" na aktywnym połączeniu (może tez usunąć alternatywną konfigurację).
Nie pomagam na PW!
paluch_p

Witam ponownie.

No wię dzisiaj podłączyłem antenę zewnętrzną na kilkumetrowej rurze (na dach nie chciało mi się wchodzić :) , zalogowałem się do AP znalazłem sieć o którą mi chodzi , ponownie zrobiłem save i wiem że na pewno się połączyłem ze zdalnym routerem....bo gdy zerwałem połączenie poprzez wyciągnięcie wtyczki kabla sieciowego i po jej podobnym włożeniu do gniazda...pokazało się menu ....ale routera linksys WRT54GS czyli sieci o którą mi chodzi :szok:
Zrobiłem sobie printscreeny z danych które tam znalazłem ...więc mam chyba ten adres o który chodzi (w załączeniu plik z printscreenami).

Czy mogę prosić o wskazówki co dalej ? (tylko pliz raczej tak jak dla blondynki :padam: )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

paluch_p pisze:Czy mogę prosić o wskazówki co dalej
Zmień adres AP CLienta na 192.168.1.202 (żeby nie kolidował z DHCP routera i można sie było na niego zalogować).
Potem ustaw w komputerze IP 192.168.1.203, 255.255.255.0, brama 192.168.1.1, DNS 208.67.222.222, 208.67.220.220.
Powinieneś mieć internet w komputerze poprzez AP Clienta.
Nie pomagam na PW!
paluch_p

Powinieneś mieć internet w komputerze poprzez AP Clienta.
No wreszcie znalazłem chwilę wolnego po tygodniu ciężkich szkoleń....no i właśnie piszę wiadomość po podłączeniu się do darmowego hot-spota - DZIĘKI WIELKIE :hurra: :padam: :padam:

Jeszcze tylko jedna mała rzecz ;) chciałem rozsiewać sygnał u siebie po wifi przez Cerberusa .....czy mam poprostu podłączyć router do portu sieciowego np1 ...i już to wystarczy ?????

[ Dodano: 2009-09-04, 20:26 ]
jeszcze tylko jedna mała rzecz ;) chciałem rozsiewać sygnał u siebie po wifi przez Cerberusa .....czy mam poprostu podłączyć router do portu sieciowego np1 ...i już to wystarczy ?????
...no więc odpowiem sam sobie i sorki że najpierw zapytałem a potem sprawdziłem....już chodzi wszystko :hurra: :hurra: :hurra:
Dzięki jeszcze raz za pomoc, niech Bozia wynagrodzi w dolarach (byle dużo).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

paluch_p pisze:czy mam poprostu podłączyć router do portu sieciowego np1 ...i już to wystarczy ?
Najlepiej by było wyłączyć serwer DHCP w Cerberusie (po stronie LAN, wcześniej zapamiętująć jego adres IP do przyszłej konfiguracji) bo to może powodować wiele problemów w sieci (Twojej i hotspota)
Nie pomagam na PW!
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Dobra a teraz zadanie z wyzszej polki(mam router ten co w temacie+Orange Freedom), co zrobic aby strona Politechniki Slaskiej mi sie ladowala, dotychczas(do czasu modernizacji) wszystko dzialalo ok a teraz nie moge zaladowac tej strony i na 90% blokuje jej ladowanie router(zmiana dnsow nie pomaga), jest to dla mnie strona piekielnie wazna i musze cos z tym problemem zrobic:/A i nalezy dodac ze oczywiscie na innym komputerze podlaczonym do tego routera jest ten sam problem:/Zapewne jest to kwestia konfigurracji routera tylko nie wiem co zmienic(jest to jedyna strona ktora zdarzylo mi sie ze mi sie nie zaladowala:/

[ Dodano: 2009-09-17, 09:27 ]
pomoze ktos z tym problemem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

adixm, spróbuj na początek mniejsze MTU.
ODPOWIEDZ