Niski sygnał UMTS nawet 100 metrów od BTSa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Niski sygnał UMTS nawet 100 metrów od BTSa
Witam,
Kiedy już udało mi się uruchomić 3G, okazało się, że sygnał jest stosunkowo niski. Mieszkam w Poznaniu, praktycznie w samym centrum miasta. W dodatku na 4 piętrze. Wszystkie sieci mają tutaj zasięg 100%.
Karta Option Globetrotter Fusion+ pokazuje max 50% u mnie w domu. U mojej dziewczyny w domu, pod Poznaniem, sygnał sięga maksymalnie 45%. Pojechaliśmy sprawdzić, jaki jest pod BTSem. W okolicy są dwie stacje odległe o 1km i 2km od jej domu.
Pod jedną z nich maksymalny sygnał to około 60%. Sprawdzaliśmy z różnych stron, na różnych sektorach i w różnych odległośćiach od stacji.
Drugi BTS dawał maksymalnie 87%.
Ktoś wie, z czego to wynika? Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Crush
Kiedy już udało mi się uruchomić 3G, okazało się, że sygnał jest stosunkowo niski. Mieszkam w Poznaniu, praktycznie w samym centrum miasta. W dodatku na 4 piętrze. Wszystkie sieci mają tutaj zasięg 100%.
Karta Option Globetrotter Fusion+ pokazuje max 50% u mnie w domu. U mojej dziewczyny w domu, pod Poznaniem, sygnał sięga maksymalnie 45%. Pojechaliśmy sprawdzić, jaki jest pod BTSem. W okolicy są dwie stacje odległe o 1km i 2km od jej domu.
Pod jedną z nich maksymalny sygnał to około 60%. Sprawdzaliśmy z różnych stron, na różnych sektorach i w różnych odległośćiach od stacji.
Drugi BTS dawał maksymalnie 87%.
Ktoś wie, z czego to wynika? Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Crush
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Niski sygnał UMTS nawet 100 metrów od BTSa
Bo sygnał rozchodzi sie stożkowo i pod samym BTSem nie jest 100%owy.
pozdrawiam, magmike
-
Wiem wiem...
Jesli chodzi o rozchodzenie się fal, to wiem jak promieniują anteny, dlatego sprawdzalem w roznych odleglosciach od btsa. Mimo wszystko poziom sygnału był jak w poscie powyżej.
Pozdrawiam
Crush
Pozdrawiam
Crush
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Może antena w modemie nie łapie dobrze?
pozdrawiam, magmike
-
Moze to rzeczywiscie kwestia antenki. Chociaz modem jest nowy, ale różnie to bywa 
Jest taka fajna antenka Option'a, taka na rzep przyczepiana do klapy laptopa. Widział ktoś to w Polsce? Wiem, że są, bo znajomy dostał od Orange, ale nie wiem, gdzie można je kupić.
Pozdrawiam
Crush

Jest taka fajna antenka Option'a, taka na rzep przyczepiana do klapy laptopa. Widział ktoś to w Polsce? Wiem, że są, bo znajomy dostał od Orange, ale nie wiem, gdzie można je kupić.
Pozdrawiam
Crush
-
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze jeden link techniczny bardziej:
http://www.telsasrl.it/solutions/Cellul ... 111913.pdf
Gdzies widziałem jeszcze za 38 € ale taniej chyba nie kupisz.Jesli chcesz na fakture to trzeba sobie wyrobić europejski NIP (nie pamiętam ale ten NIP nic nie kosztuje i dochodzi tylko oznaczenia PL).W Polsce będzie trudno bo to jest w komplecie z modemem jak wiesz.
http://www.telsasrl.it/solutions/Cellul ... 111913.pdf
Gdzies widziałem jeszcze za 38 € ale taniej chyba nie kupisz.Jesli chcesz na fakture to trzeba sobie wyrobić europejski NIP (nie pamiętam ale ten NIP nic nie kosztuje i dochodzi tylko oznaczenia PL).W Polsce będzie trudno bo to jest w komplecie z modemem jak wiesz.