Jaki sprzęt?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krzysiek2106
Stały użytkownik forum

Jaki sprzęt?

Post autor: krzysiek2106 »

Witam :)
Chcę przesyłać internet do kumpli i nie wiem jaki sprzęt muszę zakupić, prosiłbym o pomoc :) w linku podaje zdjęcie naszego terenu...dodam że zaszumienia terenu nie ma wcale po sprawdzaliśmy :D a widoczność od punktu A do punktu B jest idealna tylko, że niestety z punktu A do C jej nie ma bo zasłania to wzniesienie :/ ale za to z punktu B do C jest idealna :D
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0909/beztytulu059c.jpg
Prosiłbym o dokładne nazwy lub linki :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki sprzęt?

Post autor: wojteks »

krzysiek2106 pisze:Prosiłbym o dokładne nazwy lub linki
Z którego budynku chcesz zrobic bazę? Jeżeli A to:
1. Router z podziałem pasma (czy w A ma być też WiFi) np Linksys WRT54GL z softem tomato. Do niego antena zewnętrzna z 10 dBi kierunkowa w stronę B.

2. W budynku B taka sama antena na odbiór i druga do nadawania w kierunku C. Do tego AP Client (np Ovislink WL5460v2/5470) i do tego taki sam AP jako nadajnik w kierunku C

3. W budynku C AP Client i taka antena jak wcześniej (panel 10-12dBi)

Sumując to potrzebujesz 3 AP np. Ovislink WL5460v2 (ewentualnie2x Tp-Link WA501G + 1 switch) i 4 anteny kierunkowe panelowe 10 (12-14) dBi

Oczywiście można by zrobić bazę z budynku B i w nim zastosować tylko jeden AP i antenę dookólną ale to wymagałoby innej konfiguracji sieci.
Nie pomagam na PW!
krzysiek2106
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: Oczywiście można by zrobić bazę z budynku B i w nim zastosować tylko jeden AP i antenę dookólną ale to wymagałoby innej konfiguracji sieci.
Innej konfiguracji sieci tzn? Dodam że chce to zrobić tanio ale w miarę dobrze :) i z punktu A będzie to wszystko nadawane :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzysiek2106 pisze:Innej konfiguracji sieci tzn?
Jeżeli nie będzie więcej użytkowników to możesz dosyłać internet z A do bazy na B i z bazy będzie szedł do C.
Czyli:
1. Baza z anteną dookólną 10-12dBi, AP np. Ovislink WL5460v2 w trybie "AP", można do niego podłączyć komputer po kablu w budynku B.
2. Budynek A, router z podziałem pasma i lokalne WiFi (wrt54gl), do tego AP w trybie Client z anteną panelową w kierunku B
3. Budynek C AP Client z anteną panelową.
Nie pomagam na PW!
krzysiek2106
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Jeżeli nie będzie więcej użytkowników to możesz dosyłać internet z A do bazy na B i z bazy będzie szedł do C.
Czyli:
1. Baza z anteną dookólną 10-12dBi, AP np. Ovislink WL5460v2 w trybie "AP", można do niego podłączyć komputer po kablu w budynku B.
2. Budynek A, router z podziałem pasma i lokalne WiFi (wrt54gl), do tego AP w trybie Client z anteną panelową w kierunku B
3. Budynek C AP Client z anteną panelową.
Ale oprócz tego co podałeś to jeszcze trzeba zrobić dosył do punktu B, tak? Czy nie potrzeba? Bo nie rozumie teraz trochę :/
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzysiek2106 pisze:Ale oprócz tego co podałeś to jeszcze trzeba zrobić dosył do punktu B, tak? Czy nie potrzeba?
Nie potrzeba.
Nie pomagam na PW!
krzysiek2106
Stały użytkownik forum

Właśnie się dowiedziałem że kumpel z punktu C zrezygnował z tego interesu...więc co teraz byście poradzili za sprzęt? dodam ze kumpel w punkcie B chce mieć internet na laptopie...uda nam się to zrobić w granicy 300zł?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzysiek2106 pisze:.uda nam się to zrobić w granicy 300zł?
Raczej nie. U Ciebie musi być router (AP) i antena panelowa. U kolegi AP CLient z anteną panelową i AP do nadawania na dom.

Stosując Tp-Link WA501G x3 (liczę po 80zł) wyjdzie 240zł, do tego anteny po jakieś 50-80zł (nie z allegro) to kolejne 100-160zł, i pozostaje otwarta sprawa routera (adsl czy coś innego).

Albo jako nadajnik/odbiornik zastosować http://www.cyberbajt.pl/produkt/2725/mi ... 24ghz.html i do tego 1 AP nadający na dom B, oczywiście pozostaje otwarta kwestia routera.
Nie pomagam na PW!
krzysiek2106
Stały użytkownik forum

A powiedz mi jak mogę rozwiązać taką sprawę...jeżeli ja będe siedział na necie to chciałbym mieć max prędkość ale jak wejdzie kumpel to żebyśmy mieli wtedy neta po pół...chodzi mi o to aby nie było takiej akcji że któryś z nas będzie ściagał a drugiemu strony będą ledwo co chodzi...np jak będzie 4mbit łaczę to jak będą siedziały dwie osoby to każdy będzie miał po połowie czyli max 2mbit na jednym kompie a jak będzie tylko jedna osoba korzystała z neta(bedzie miała włączonego kompa) to bedzię miała max predkość... :hyhy: mam nadzieje że mnie zrozumiałeś :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzysiek2106 pisze:jeżeli ja będe siedział na necie to chciałbym mieć max prędkość ale jak wejdzie kumpel to żebyśmy mieli wtedy neta po pół.
To niestety musisz kupić router z możliwością podziału pasma np. Linksys WRT54GL i zainstalowac do niego soft tomato. Inne opcje to Ovislink WL1600GL, Draytek ....., Router Board/Alix z kartami radiowymi i MikroTik do tego)
Nie pomagam na PW!
krzysiek2106
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:To niestety musisz kupić router z możliwością podziału pasma np. Linksys WRT54GL i zainstalowac do niego soft tomato. Inne opcje to Ovislink WL1600GL, Draytek ....., Router Board/Alix z kartami radiowymi i MikroTik do tego)
A co byś najtańszego i prostego w obsłudze polecił?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

krzysiek2106 pisze:A co byś najtańszego i prostego w obsłudze polecił?
Linksys/Ovislink/Asus to taka sama obsługa (tomato), Draytek drogi a MT to Linux konfigurowany z wiersza poleceń, do prostego zastosowania chyba niepotrzebny.

Ceny to poszukaj na allegro/ceneo/nokaut.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:MT to Linux konfigurowany z wiersza poleceń
Jest niby WinBox, ale obsługa też nie jest prosta.
ODPOWIEDZ