Chcę przesyłać internet do kumpli i nie wiem jaki sprzęt muszę zakupić, prosiłbym o pomoc

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0909/beztytulu059c.jpg
Prosiłbym o dokładne nazwy lub linki

Moderator: Moderatorzy
Z którego budynku chcesz zrobic bazę? Jeżeli A to:krzysiek2106 pisze:Prosiłbym o dokładne nazwy lub linki
Innej konfiguracji sieci tzn? Dodam że chce to zrobić tanio ale w miarę dobrzewojteks pisze: Oczywiście można by zrobić bazę z budynku B i w nim zastosować tylko jeden AP i antenę dookólną ale to wymagałoby innej konfiguracji sieci.
Jeżeli nie będzie więcej użytkowników to możesz dosyłać internet z A do bazy na B i z bazy będzie szedł do C.krzysiek2106 pisze:Innej konfiguracji sieci tzn?
Ale oprócz tego co podałeś to jeszcze trzeba zrobić dosył do punktu B, tak? Czy nie potrzeba? Bo nie rozumie teraz trochęwojteks pisze:Jeżeli nie będzie więcej użytkowników to możesz dosyłać internet z A do bazy na B i z bazy będzie szedł do C.
Czyli:
1. Baza z anteną dookólną 10-12dBi, AP np. Ovislink WL5460v2 w trybie "AP", można do niego podłączyć komputer po kablu w budynku B.
2. Budynek A, router z podziałem pasma i lokalne WiFi (wrt54gl), do tego AP w trybie Client z anteną panelową w kierunku B
3. Budynek C AP Client z anteną panelową.
Nie potrzeba.krzysiek2106 pisze:Ale oprócz tego co podałeś to jeszcze trzeba zrobić dosył do punktu B, tak? Czy nie potrzeba?
Raczej nie. U Ciebie musi być router (AP) i antena panelowa. U kolegi AP CLient z anteną panelową i AP do nadawania na dom.krzysiek2106 pisze:.uda nam się to zrobić w granicy 300zł?
To niestety musisz kupić router z możliwością podziału pasma np. Linksys WRT54GL i zainstalowac do niego soft tomato. Inne opcje to Ovislink WL1600GL, Draytek ....., Router Board/Alix z kartami radiowymi i MikroTik do tego)krzysiek2106 pisze:jeżeli ja będe siedział na necie to chciałbym mieć max prędkość ale jak wejdzie kumpel to żebyśmy mieli wtedy neta po pół.
A co byś najtańszego i prostego w obsłudze polecił?wojteks pisze:To niestety musisz kupić router z możliwością podziału pasma np. Linksys WRT54GL i zainstalowac do niego soft tomato. Inne opcje to Ovislink WL1600GL, Draytek ....., Router Board/Alix z kartami radiowymi i MikroTik do tego)
Linksys/Ovislink/Asus to taka sama obsługa (tomato), Draytek drogi a MT to Linux konfigurowany z wiersza poleceń, do prostego zastosowania chyba niepotrzebny.krzysiek2106 pisze:A co byś najtańszego i prostego w obsłudze polecił?
Jest niby WinBox, ale obsługa też nie jest prosta.wojteks pisze:MT to Linux konfigurowany z wiersza poleceń