[pytanie] Sprawne działanie iplusa @ ubuntu
Moderator: Moderatorzy
- bobiko
- Stały użytkownik forum
[pytanie] Sprawne działanie iplusa @ ubuntu
W zasadzie to mam 2 pytania. Mam ubuntu 9.04 i używam sobie Network Manager -fajne narzędzie ale jest niestety ma wady, choćby dlatego, że po jakimś czasie połączenie zamiera.
Dodam ze mam modem Huaweii E230 z dokupioną anteną, która łapie HSDPA ale marnie.
1. jak wymusić modem z poziomu ubuntu aby działał w danym zakresie? (chodzi o EDGE / HSDPA)
2. jak utrzymać najdłużej połączenie tak, by faktycznie działał a nie tylko wysyłał pakiety a odp. zero.
Dodam ze mam modem Huaweii E230 z dokupioną anteną, która łapie HSDPA ale marnie.
1. jak wymusić modem z poziomu ubuntu aby działał w danym zakresie? (chodzi o EDGE / HSDPA)
2. jak utrzymać najdłużej połączenie tak, by faktycznie działał a nie tylko wysyłał pakiety a odp. zero.
-
- ### BAN ###
Re: [pytanie] Sprawne działanie iplusa @ ubuntu
U mnie tez tak na E160 było ale jak podłączyłem modem bezpośrednio do USB problem znikł ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Musisz posłużyć się komendami AT > Komendy AT do wymuszania 3g/2g <.bobiko pisze:jak wymusić modem z poziomu ubuntu aby działał w danym zakresie? (chodzi o EDGE / HSDPA)
Ja wymuszam jakiś ruch włączając z tle jakieś radio internetowe AAC+ 24kbps, ewentualnie stale pinguję jakiś serwer o odpowiednio dobranej wielkości pakietu który nie pozwala na zamieranie połączenia.bobiko pisze:jak utrzymać najdłużej połączenie tak, by faktycznie działał a nie tylko wysyłał pakiety a odp. zero.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bobiko
- Stały użytkownik forum
YaHooo, w kwestii wymierania połączenia, to zauważyłem coś dziwnego. A mianowicie port 80 całkowicie wymiera podczas gdy porty 5222 / 5223 (jabberowee) funkcjonują świetnie, by po jakims czasie od razu obie porty zadziałały. Dodatkowo pingi chodziły bez problemu.
przemox.1, o tym, że USB na przednim panelu mają o wiele mniejsze napięcie niż te z tyłu to ja doskonale wiem i praktycznie od samego poczatku mam podpiete na do głównego usb.
przemox.1, o tym, że USB na przednim panelu mają o wiele mniejsze napięcie niż te z tyłu to ja doskonale wiem i praktycznie od samego poczatku mam podpiete na do głównego usb.
-
- ### BAN ###
Mi o jakąś przedłużkę USB chodziłobobiko pisze:przemox.1, o tym, że USB na przednim panelu mają o wiele mniejsze napięcie niż te z tyłu to ja doskonale wiem i praktycznie od samego poczatku mam podpiete na do głównego usb.

Może coś poprzestawiałeś w Ubuntu ?
- bobiko
- Stały użytkownik forum
przemox.1, Mówisz że ta oryginalna przedłużka od Huaweii sprawiała taki problem? NIe chce mi sie w to wierdzyć, ale kabel ma chyba 30 cm i pod win nie sprawial problemów.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A więc może warto podmienić adresy DNS np na OpenDNS. Niestety nie znam Linuxa, więc nie wiem dokładnie jak to zrobić.bobiko pisze:port 80 całkowicie wymiera podczas gdy porty 5222 / 5223 (jabberowee) funkcjonują świetnie, by po jakims czasie od razu obie porty zadziałały. Dodatkowo pingi chodziły bez problemu.
Ewentualnie wina jakiegoś oprogramowania w komputerze.
Pozdrawiam YaHooo 

- bobiko
- Stały użytkownik forum
YaHooo, podmieniłem dns na jakiś openDNS (jestem w kontakcie z konsultantem iPlusa) i tez nie dało rady. Postanowiłem się kierować sugestią przemox.1 i faktycznie coś na rzeczy jest bo teraz stabilnie działa od dłuższego czasu.
Nawet spid sie ustabilizował
Oczywiście przetestuję i zobaczymy.
Nawet spid sie ustabilizował

Oczywiście przetestuję i zobaczymy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli moim zdaniem to była wina kablabobiko pisze:podmieniłem dns na jakiś openDNS (jestem w kontakcie z konsultantem iPlusa) i tez nie dało rady.

W razie czego pytaj dalej.bobiko pisze:Oczywiście przetestuję i zobaczymy.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- ### BAN ###
Bo ten kabel co jest przy modemie to trochę badziewny jestbobiko pisze:Postanowiłem się kierować sugestią przemox.1 i faktycznie coś na rzeczy jest bo teraz stabilnie działa od dłuższego czasu

Nadaje się co najwyżej do zasilenia pendrive, adaptera BT ,a modem potrzebuje trochę prądu

- bobiko
- Stały użytkownik forum
przemox.1, wiesz ja wiedzialem ze kable-przedłużacze są fe, ale nie chciałem uwierzyć w to, ze prosto od producenta mogą być walnięte. A jednak. Grunt ze rozwiązano sprawę. Przetestuje jeszcze pod XP, ale z uwagi na antene zewnetrzną, to rozwiazanie t bardzo mi sie podoba - przynajmniej nie bedzie przeszkadzał mi
.
Dzięki.

Dzięki.
-
- ### BAN ###
Pod XP nie będzie problemu

Nie ma za cobobiko pisze:Dzięki.

-
- Użytkownik forum
na tej stronie w zakładce modem znajdziesz skrypty pod iplusa, nie wiem czy u Ciebie zadziałały ale ja dzieki tej stronie odpaliłem net BEZ KABLI 
*no to kotlet odgrzany

*no to kotlet odgrzany

...impossible is nothing...