Brak wykrywania WIFI po uruchomieniu komputera
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Brak wykrywania WIFI po uruchomieniu komputera
Moja płyta główna to ASUS P5B Deluxe z najnowszym biosem. Problem polega na tym że po uruchomieniu komputera Wifi nie jest wykrywane (jakby było niewłożone). Pomaga tylko wyjęcie i ponowne włożenie Sticka. Problem występuje zarówno na Viście jaki i Windows 7.Próbowałem podłączyć Stick bezpośrednio jak i za pomocą przedłużacza USB lecz to nie daje dobrego rezultatu. Urządzenie Wifi jest firmy TP- Link
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Brak wykrywania WIFI po uruchomieniu komputera
O jak dawna problem występuje? Czy mam rozumieć, że flashowałeś bios i dopiero wówczas problem się pojawił?
Moim zdaniem to wszystko wyjaśnia.szwed11 pisze:Urządzenie Wifi jest firmy TP- Link
-
Problem występował również przed uaktualnieniem biosu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Może płyta główna ma jakiś problem z rozpoznawaniem urządzeń USB przy starcie? Mysz na USB działa dobrze? Może warto zmienić opcję USB Legacy Support w BIOS'ie.szwed11 pisze:Pomaga tylko wyjęcie i ponowne włożenie Sticka.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Zmieniłem tą opcję z Auto na Enabled lecz to nie pomaga. Na USB sticku D-linka wszystko działa dobrze.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dlatego myślę że to wszystko powoduje karta kiepskiej firmy. Miałem kiedyś krótką przygodę z kartą TP-Linka pod USB, problem był w niej taki że co kilkanaście minut znikała z systemu (tak jakby została fizycznie odłączona) aby po kilku sekundach znów się pojawić. Oczywiście skutkowało to przerwaniem połączenia WLAN i koniecznością użycia opcji "napraw połączenie". Lepiej dorzucić drugie tyle (czyli jakieś 25złszwed11 pisze:Na USB sticku D-linka wszystko działa dobrze.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Blido, TP-Link jest bardzo dobrą firmą. Ewentualnie nie udały im się sieciówki na USB, ale nie można deklasować całej marki, bo mija się to z prawdą.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W sumie masz rację. Jest bardzo dobra, bo jest bardzo taniaJo_gurt pisze:TP-Link jest bardzo dobrą firmą.

- wojteks
- *** Administrator ***
Powiedzmy że w podobnych cenach nie ma specjalnie konkurencji jakościowej i dużo udanych produktów.Blido pisze:Jest bardzo dobra, bo jest bardzo tania
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No nie, z tym stwierdzeniem też się nie zgodzę.Blido pisze:Jest bardzo dobra, bo jest bardzo tania