Bardzo "szybki" Internet w Play

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Thufir
Początkujący użytkownik forum

Bardzo "szybki" Internet w Play

Post autor: Thufir »

Witam!

Na początku chciałbym powitać szanownych forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum.
Jestem użytkownikiem Play Online 5GB (abonament) od około pół roku. Dotychczas, podczas roku akademickiego korzystałem z tego Internetu w Warszawie, gdzie działał on znośnie (nigdy nie przekroczył wprawdzie 800kbps, ale transfer (download) nie spadał poniżej 200kbps. Zasięg miałem tam w granicach 98%.
Wakacje spędziłem (i spędzam) na wsi, gdzie zasięg nie jest już tak wspaniały (od 30 do 56%), ale przy 50% (trzy kreski, hsdpa) moim zdaniem Internet powinien chodzić szybciej niż 0,31kbps. W ciągu dnia rzadko kiedy udaje mi się połączyć z Internetem, z rana lub wieczorem transfer sięga czasem "aż" 30kbps (ledwo 4KBps), około 1 w nocy dopiero wzrasta do 200kbps, czasem do 300kbps. W południe średni transfer to 0kbps, lub jak wyżej wspomniałem 0.31kbps (dość często mam akurat te 0.31, 0.31kbps to chyba 30 bajtów na sekundę, bardzo szybki Internet).
Ping do portali/serwerów z Niemiec wynosi od 170 (2 w nocy), poprzez 300-400 (11 lub 12 w nocy) do 5000 (popołudnie), w ciągu dnia ping wynosi "upłynął limit czasu żądania", ranem ping znów wynosi po kilkaset lub kilka tysięcy. Dzięki temu czasem się zdarza, że wiadomości na GG lub googletalk "giną", tzn nigdy nie dochodzą do adresata lub wiadomości od "kogoś" nie dochodzą nigdy do mnie. Czy może ktoś się spotkał z tak wspaniale działającym Internetem od Play? A może ktoś wie co jest tego przyczyną, lub jak temu zaradzić?
Do nadajnika 3G mam około 7km w linii prostej, zasięg (średni) to około 40%.

Pozdrawiam,
Thufir
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Bardzo "szybki" Internet w Play

Post autor: marens »

Nie martw się, studenty wrócili do Wrocławia i mam 200kbit/s :super:
To się powinno nazywać "Gruszka-Net". Mam do NodeB (nadajnika) 800m
Taki to jest internet, tani duże limity i wszyscy z niego korzystają. To, że infrastruktura jest Huawei'owa i w dodatku robiona na odczep się to taka polityka. Cały problem jest w tym, że sieć jest źle skonfugurowana, mają słabe łącza niskie ceny i dużo użytkowników.
Ot tyle w temacie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Thufir pisze:A może ktoś wie co jest tego przyczyną, lub jak temu zaradzić?
Obiciążenie sieci. Pewnie dużo osób na ten nodeB siedzi jak to małe miejscowości to tylko taki net.
Możesz coś kombinować ze zmianą cache DNS, zmianę DNS na sztywne, ustawieniem "tylko 3G".
Thufir pisze:Do nadajnika 3G mam około 7km w linii prostej, zasięg (średni) to około 40%.
Tutaj też jest powód. Dość daleko, nawet bardzo jak na 3G.
6E6F6F62
Początkujący użytkownik forum

Post autor: 6E6F6F62 »

Witam.

W związku z tym że należy przestrzegać regulamin i nie wolno łamać prawa, to napiszę to co myślę o Play - najlepszym ISP na świecie, w kulturalny sposób.

Play - operator telefonii komorowej, szuka tylko gdzie można oszukać ludzi i jak zarobić. Oni doskonale wiedzą jaką jakość usług oferują ale nic z tym nie robią, przyciągają klientów niskimi cenami, wiedząc, że ich sieć jest już przeciążana i że każdy następny klient będzie powodował obniżenie jakości usług. Na początku Play Online działał znośnie w dzień i dość dobrze w nocy, jednak w miarę upływu czasu działo się coraz gorzej; w okolicach czerwca internet już właściwie nie działał w dzień, nawet w centrum warszawy przy 90% zasięgu, po tym nastąpiła "awaria" internet nie działał wcale przez około tydzień, w lipcu sytuacja poprawiła się nieznacznie - internet działał w nocy a w dzień maił około 3 kb/s, można było przeglądać internet, w sierpniu zaczęło się z powrotem psuć, nie dało połączyć się w dzień, połączenia były co chwila zrywane. we wrześniu zaczyna się to co było przed wakacjami - internet działa strasznie, nawet w nocy.
pingować się nie opłaca gdyż jedyne co możemy zobaczyć to "upłynął limit czasu żądania"

uważam, że nie ma sensu korzystać z usług tego operatora, bo szkoda nerwów, lepiej zmienić na innego operatora, sprawdzić kto ma najlepszy sygnał i szybkość w naszej okolicy.

Jeśli masz abonament to wiele się chyba nie da zrobić, podejrzewam, że w umowie są takie kruczki, że ciężko będzie ją zerwać z powodu nędznej jakości usługi, jednak można by się spytać jakiegoś prawnika czy istnieje taka możliwość.

Jeżeli nie ma możliwości zerwania umowy i musisz czekać do końca może warto rozejrzeć się nad innym modemem, z "mocniejszą" anteną, być może to poprawiło by sytuację.

Niestety chyba więcej na ten temat powiedzieć nie mogę; mam nadzieje że w jakimś stopniu pomogłem.

Pozdrawiam wszystkich! (szczególnie Thufira i administrację forum)
6E6F6F62
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

6E6F6F62, rozumiem Twoje niezadowolenie, ale uogólniać nie można. W ilu lokalizacjach testowałeś Playa (rozumiem, że Play Online)?
Widać spadek jakości, ale nie wszędzie. Powiedziałbym, że w kilku miejscach poprawili się.
Kilka dni temu kolega marens i ja testowaliśmy VoIP na telefonach po sieci Playa. On we Wrocławiu a ja w Warszawie. Obydwaj byliśmy zaskoczeni, że tak ładnie chodzi. Można było swobodnie rozmawiać.

To, że są obciążenia to normalne. Jakiś czas temu iPlus u mnie chodził na poziomie GPRS. Dziś chodzi 2.5-3.5Mb/s. Za to w terenie zrywa.

Nie ma zasady co lepiej chodzi. Jak się zmienia kabel na radio bo taniej to tak jest. I nie ma co się żalić bo różni użytkownicy piszą podobnie i o Plusie i o Orange i o Erze i o Sferii.
Wnioskowanie z mniejszego na większe jest niepoprawne logicznie. ;)

Więc proszę bez żalenia się na usługi operatora i uogólnianie. Pisz do operatora, że źle działa bo my tutaj nie możemy nic zrobić. :]
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:To, że są obciążenia to normalne. Jakiś czas temu iPlus u mnie chodził na poziomie GPRS. Dziś chodzi 2.5-3.5Mb/s. Za to w terenie zrywa.
Decydując się na internet bezprzewodowy trzeba mieć na uwadze zmiany parametrów, które zależą od wielu czynników. Miałem to na uwadze, i dla tego zdecydowałem się na Play Online. Wbrew pozorom jestem zadowolony, płacę 45zł za przepustowość do 1Mbit/s czyli w praktyce 200-800kbit co mi w zupełności wystarcza. Co prawda jak skończy mi się umowa terminowa to zmienię operatora na innego. Nie ma co narzekać, trzeba pisać do operatora reklamacje. Jak jesteś człowiekiem myślącym, po przeczytaniu odpowiedzi którą dostaniesz na zgłoszenie wywnioskujesz poziom obsługi. Użalanie się nad tym nic nie pomoże.

Nie jest to na pewno internet do gry i zabawy (ściąganie/granie/rozmawianie przez internet) gdyż technologia HSDPA nie jest pewna. Jak chcesz mieć zapewnioną jakość to zmień operatora na kablowego, np TPSA.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja jeszcze dodam jak u mnie chodzi aktualnie Play Online na kartę. Test sprzed chwili.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
krix
Stały użytkownik forum

Post autor: krix »

U mnie trochę gorsze wyniki uzyskał, ale to może dlatego, że pobierają się aktualizacje Windowsa :P

Obrazek

Obrazek

Doda jeszcze, że osiągi poprawiły się po zmienieniu firmware i dashboardu na TNI :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

6E6F6F62 właśnie dlatego aby nie było takich niespodzianek zawsze najlepiej jest zbadać jak działają w naszym rejonie poszczególni operatorzy, a następnie wybrać tego który najbardziej nam odpowiada. Co prawda obciążenie sieci może się zwiększyć, ale na to już nie mamy wpływu. Jednak ma się wpływ na operatora którego sie wybrało. Tak samo decydując się na internet komórkowy należy wiedzieć że to jest dość kapryśne stworzenie i czasem potrafi przyprawić o palpitacje serca.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bodzio61
Stały użytkownik forum

Post autor: bodzio61 »

Mi Play Online na kartę we Wrocławiu tak działa,
Obrazek

ok 500 metrów od nadajnika, połączenie z serwerem "Wrocław" było podobne , różnicą na poziomie "420 ms"

Mam modem Huawei E176
ODPOWIEDZ