Chciałbym łapać internet z mojej uczelni (będę mieszkał naprzeciwko

ps. Jaki zysk (orientacyjnie) może mieć antena wbudowana w laptopa (thinkpad t41)?
Moderator: Moderatorzy
2-4dBi.kmir pisze:aki zysk (orientacyjnie) może mieć antena wbudowana w laptopa
Myślałem, że zmieszczę się w 100zł... chodzi mi naprawdę o najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Na allegro jest pełno kart w cenie ok 50zł z magicznymi cyframi 9dBi, 7 dBi - chodzi mi o wybranie czegoś, co po prostu będzie działało.sp6huk pisze: Najleszym rozwiązaniem było by kupienie Nano Station 2 loco to jest wydatek rzędu dwustu paru złotych
Sama karta to np. Edimax EW7318usg i od tego dodatkowa antena panelowa. Weź jednak pod uwagę że od karty do komputera kabel nie może być zbyt długi, może 2-3m maksymalnie.kmir pisze:chodzi mi o wybranie czegoś, co po prostu będzie działało
No właśnie, to magiczne cyfry wymyślone na poczekaniu przez sprzedawców.kmir pisze:Na allegro jest pełno kart w cenie ok 50zł z magicznymi cyframi 9dBi, 7 dBi
I do tego rozwiązania bym się skłaniał.sp6huk pisze:lepiej zainwestować w zintegrowany moduł radiowy wraz z antenką i po problemie.
Jeżeli nie będzie widoczności optycznej między antenami to zapomnij o połączeniu na taką odległość. Na uczelni chyba są wewnętrzne AP a poza budynkiem pewnie zasięgu nie ma więc nie da się połaczyć z takiej odległości.Balugass pisze:mieszkam troszke daleko bo ok 1,5 km w lini prostej i przeszkadzają drzewa i zabudowania a na domiar złego mieszkam na parterze
Dlaczego pomyłka? Jeżeli ma dobrą kartę w środku, to takie rozwiązanie ma swoje zalety. Przecież to chyba zwykła antena panelowa, a brak konieczności ciągnięcia kabla do karty oznacza brak strat na tym kablu...wojteks pisze:Taka antena na USB to też pomyłka, a parametry to chyba z nieba wzięte.
Kabel USB też ma określoną długość a potem koniec możliwości połączenia (5m to maksimum jak dla mnie)kmir pisze:a brak konieczności ciągnięcia kabla do karty oznacza brak strat na tym kablu...