poprawienie jakości sygnału

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kmir
Stały użytkownik forum

poprawienie jakości sygnału

Post autor: kmir »

Witam.

Chciałbym łapać internet z mojej uczelni (będę mieszkał naprzeciwko :P). Odległość ok. 100m, widzę budynek. Przed blokiem łapię sieć zarówno z Nokii E51, jak i laptopa. W bloku już nie. Najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje mi się dokupienie karty pod usb z antenką. Mam jednak problem, bo jest tego pełno - 2dBi, 5dBi, 9dBi itp itd. Chciałbym kupić coś sprawdzonego, jak najniższym kosztem. Wydaje mi się, że nie potrzebuję cudownego urządzenia, które łapie sygnał ze 100km ;) Polecicie coś?

ps. Jaki zysk (orientacyjnie) może mieć antena wbudowana w laptopa (thinkpad t41)?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: poprawienie jakości sygnału

Post autor: sp6huk »

Wydaje Mi się ,że chodzi Ci o hotspot ;) Najleszym rozwiązaniem było by kupienie Nano Station 2 loco to jest wydatek rzędu dwustu paru złotych ale bez kombinowania LINK Bo przecież kupno karty WiFi na usb i jakiejś lepszej antenki to wydatek rzędu ok. 140-150 zł + do tego kabel i złączki,więc lepiej zainwestować w zintegrowany moduł radiowy wraz z antenką i po problemie.
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 18:22 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kmir pisze:aki zysk (orientacyjnie) może mieć antena wbudowana w laptopa
2-4dBi.
Nie pomagam na PW!
kmir
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze: Najleszym rozwiązaniem było by kupienie Nano Station 2 loco to jest wydatek rzędu dwustu paru złotych
Myślałem, że zmieszczę się w 100zł... chodzi mi naprawdę o najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Na allegro jest pełno kart w cenie ok 50zł z magicznymi cyframi 9dBi, 7 dBi - chodzi mi o wybranie czegoś, co po prostu będzie działało.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kmir pisze:chodzi mi o wybranie czegoś, co po prostu będzie działało
Sama karta to np. Edimax EW7318usg i od tego dodatkowa antena panelowa. Weź jednak pod uwagę że od karty do komputera kabel nie może być zbyt długi, może 2-3m maksymalnie.
kmir pisze:Na allegro jest pełno kart w cenie ok 50zł z magicznymi cyframi 9dBi, 7 dBi
No właśnie, to magiczne cyfry wymyślone na poczekaniu przez sprzedawców.
sp6huk pisze:lepiej zainwestować w zintegrowany moduł radiowy wraz z antenką i po problemie.
I do tego rozwiązania bym się skłaniał.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

W końcu do NS2 loco mógłbyś podłączyć spokojnie 20-30 metrów skrętki po PoE i nie martwił byś się spadkiem sygnału na kablu ;)
kmir
Stały użytkownik forum

Witam po przerwie :)

Czyli w zasadzie wystarczyłby dowolny ap z repeater mode + ew. antena do tego?
Mam jednak wątpliwości, czy ap poradzi sobie z połączeniem z siecią, bo zabezpieczenia są dosyć wyrafinowane:

Mechanizm zabezpieczeń:
- WPA Enterprise, czasem występujące też pod nazwą WPA/RADIUS
Typ szyfrowania:
- TKIP
Metoda uwierzytelniania:
- EAP-PEAP lub EAP-TTLS

eduroam

AP zdoła się z czymś takim połączyć?
Balugass
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Balugass »

witam!!
mam taki problem:)jako ze na mojej uczelni internet jest za darmo chciałbym z niego korzystać jednak mieszkam troszke daleko bo ok 1,5 km w lini prostej i przeszkadzają drzewa i zabudowania a na domiar złego mieszkam na parterze :dobani: czy jest możliwość poprawy sygnału dodam ze jestem "zielony"w temacie komputerowym i najlepiej zebym znalazł urządzenie które zainstaluje postawie na parapecie i bede cieszyc sie internetem :zdrowko: np coś takiego
http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... %3C%2Fi%3E

oczywiscie nie dysponuje nie wiadomo jakim budzetem :) pozdrawiam i proszę o pomoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Balugass pisze:mieszkam troszke daleko bo ok 1,5 km w lini prostej i przeszkadzają drzewa i zabudowania a na domiar złego mieszkam na parterze
Jeżeli nie będzie widoczności optycznej między antenami to zapomnij o połączeniu na taką odległość. Na uczelni chyba są wewnętrzne AP a poza budynkiem pewnie zasięgu nie ma więc nie da się połaczyć z takiej odległości.

Taka antena na USB to też pomyłka, a parametry to chyba z nieba wzięte.
Nie pomagam na PW!
kmir
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Taka antena na USB to też pomyłka, a parametry to chyba z nieba wzięte.
Dlaczego pomyłka? Jeżeli ma dobrą kartę w środku, to takie rozwiązanie ma swoje zalety. Przecież to chyba zwykła antena panelowa, a brak konieczności ciągnięcia kabla do karty oznacza brak strat na tym kablu...
Ale jej 'osiągi' rzeczywiście trochę na wyrost ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kmir pisze:a brak konieczności ciągnięcia kabla do karty oznacza brak strat na tym kablu...
Kabel USB też ma określoną długość a potem koniec możliwości połączenia (5m to maksimum jak dla mnie)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ