Icon 225 i problem z HSDPA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dj K
Początkujący użytkownik forum

Icon 225 i problem z HSDPA

Post autor: Dj K »

Witam
Od kilku dni przeszukuję forum szukając rozwiązania mojego problemu. Jeśli taki sam bądź temat podobny już był poruszany bardzo przepraszam. Otóż posiadam słynny już chyba modem icon 225 i abonament na dostęp do internetu z ery i mój problem polega na tym że ciężko jest mi sie połączyć w trybie HSDPA gdzie GTC pokazuje 3 kreski czyli sygnał dobry (-93db jak wynika z top_netinfo), natomiast łączenie w trybie EDGE przebiega bezproblemowo. Dodam że próba połączenia w HSDPA kończ się komunikatem połączenie nie powidło się błąd 0x84000011. Używałem GTC w wersji 2.5, teraz najnowszej 3xxx i kilku rożnych wersji sterowników i nadal to samo. Czasami uda mi się połączyć w HSDPA i wtedy transfer jest oszałamiający ok. 5,5 Mb/s ściąganie z szybkością w granicach 300-530 kb/s. Modem mam na kabelku 5 metrowym w pomieszczeniu obok ale to chyba nie jest żaden problem bo w EDGE łączy się zawsze bezproblemowo. Kilkakrotnie dzwoniłem do ery z tym problemem i zawsze wszystko z ich strony jest w porządku dlatego też zwracam się do was o radę. :Pomóżcie!!! BTS-y są dwa w odległości ok 1 km jeden 1800 drugi 900.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Icon 225 i problem z HSDPA

Post autor: ja.michal »

Dj K pisze:Modem mam na kabelku 5 metrowym w pomieszczeniu obok ale to chyba nie jest żaden problem bo w EDGE łączy się zawsze bezproblemowo.
Tutaj może być problem. 3G/HSDPA to transmisja, która wymaga większego poboru prądu z portów USB. 5m to jednak sporo. GPRS/EDGE stosunkowo mało pobiera. Spróbuj odłączyć kabel i wpiąć modem bezpośrednio do portu USB.
Dj K

tak zrobiłem i działa połączyło tylko że w miejscu gdzie stoi komp mam brak zasięgu :/siła sygnału 2 gdzie na kabelku w pokoju obok 12. Co tu można zastosować jakiś hub USB? Jaki? Jakiej firmy? Ile to kosztuje? a Jak mi ktoś to wytłumaczy że czasem jednak HSDPA łączy się na tak długim kablu USB
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 23:34 przez Dj K, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Rozumie, że masz desktopa i nie możesz się przenieść w miejsce lepszego zasięgu.

HUB USB aktywny (z dodatkowym zasilaniem) Ci będzie potrzebny. Firmy nie mogę polecić konkretnej bo po prostu nie orientuję się w HUBach.

Modem może łączyć na tak długim kablu czasem bo w danym momencie mogła nie być potrzebna taka moc do połączenia, zasięg nodeB się poprawił ze względu na porę a dokładniej na obciążenie. Dużo czynników na to wpływa.

Możesz jeszcze spróbować podłączyć sam modem do USB i zaznaczyć "Tylko 3G". Może tak złapie słabo, ale złapie sieć.
Dj K

ja.michal pisze: Możesz jeszcze spróbować podłączyć sam modem do USB i zaznaczyć "Tylko 3G". Może tak złapie słabo, ale złapie sieć.
tak właśnie zrobiłem i zaznaczyłem 3g i się połączył. Teraz odpiąłem modem i podłączyłem w drugim pokoju na kabelku i tez się połączył w UMTS i mam dobry sygnał. Ten modem coś świruje teraz działa jak powinien a jutro rano już nie będzie działał. Czasem jest tez tak ze jak podłącze się w EDGE i poprzerzucam kilka stronek i zaraz przełączam na UMTS tez się łączy bez problemu ale to tylko czasem. Może masz racje że to zbyt małe napięcie dociera na tak długim kablu. Spróbuję z tym hubem.

[ Dodano: 2009-09-15, 00:49 ]
kto mi doradzi jaki HUB zastosować, czy może być najtańszy z allegro czy tez może jakaś sprawdzona marka?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dj K pisze:en modem coś świruje teraz działa jak powinien a jutro rano już nie będzie działał.
W dzień będzie źle działał z racji większego obciążenia stacji bazowej a co za tym idzie pogorszenie sygnału co zmusza modem do większego wysiłku.
Dj K

doradzi mi ktoś jaki hub wybrać pod tego icona
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dj K pisze:doradzi mi ktoś jaki hub wybrać pod tego icona
Dowolny byle w zestawie miał zasilacz 5V 2000mA
Nie pomagam na PW!
Dj K

wojteks pisze:Dowolny byle w zestawie miał zasilacz 5V 2000mA
OK dziękuje pięknie, odezwę się czy pomogło.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-09-15, 22:11 ]
Wycięcie cytatu wielopoziomowego.
Ostatnio zmieniony 2009-09-15, 21:11 przez Dj K, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ