Icon 225 i problem z HSDPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Icon 225 i problem z HSDPA
Witam
Od kilku dni przeszukuję forum szukając rozwiązania mojego problemu. Jeśli taki sam bądź temat podobny już był poruszany bardzo przepraszam. Otóż posiadam słynny już chyba modem icon 225 i abonament na dostęp do internetu z ery i mój problem polega na tym że ciężko jest mi sie połączyć w trybie HSDPA gdzie GTC pokazuje 3 kreski czyli sygnał dobry (-93db jak wynika z top_netinfo), natomiast łączenie w trybie EDGE przebiega bezproblemowo. Dodam że próba połączenia w HSDPA kończ się komunikatem połączenie nie powidło się błąd 0x84000011. Używałem GTC w wersji 2.5, teraz najnowszej 3xxx i kilku rożnych wersji sterowników i nadal to samo. Czasami uda mi się połączyć w HSDPA i wtedy transfer jest oszałamiający ok. 5,5 Mb/s ściąganie z szybkością w granicach 300-530 kb/s. Modem mam na kabelku 5 metrowym w pomieszczeniu obok ale to chyba nie jest żaden problem bo w EDGE łączy się zawsze bezproblemowo. Kilkakrotnie dzwoniłem do ery z tym problemem i zawsze wszystko z ich strony jest w porządku dlatego też zwracam się do was o radę. :Pomóżcie!!! BTS-y są dwa w odległości ok 1 km jeden 1800 drugi 900.
Od kilku dni przeszukuję forum szukając rozwiązania mojego problemu. Jeśli taki sam bądź temat podobny już był poruszany bardzo przepraszam. Otóż posiadam słynny już chyba modem icon 225 i abonament na dostęp do internetu z ery i mój problem polega na tym że ciężko jest mi sie połączyć w trybie HSDPA gdzie GTC pokazuje 3 kreski czyli sygnał dobry (-93db jak wynika z top_netinfo), natomiast łączenie w trybie EDGE przebiega bezproblemowo. Dodam że próba połączenia w HSDPA kończ się komunikatem połączenie nie powidło się błąd 0x84000011. Używałem GTC w wersji 2.5, teraz najnowszej 3xxx i kilku rożnych wersji sterowników i nadal to samo. Czasami uda mi się połączyć w HSDPA i wtedy transfer jest oszałamiający ok. 5,5 Mb/s ściąganie z szybkością w granicach 300-530 kb/s. Modem mam na kabelku 5 metrowym w pomieszczeniu obok ale to chyba nie jest żaden problem bo w EDGE łączy się zawsze bezproblemowo. Kilkakrotnie dzwoniłem do ery z tym problemem i zawsze wszystko z ich strony jest w porządku dlatego też zwracam się do was o radę. :Pomóżcie!!! BTS-y są dwa w odległości ok 1 km jeden 1800 drugi 900.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Icon 225 i problem z HSDPA
Tutaj może być problem. 3G/HSDPA to transmisja, która wymaga większego poboru prądu z portów USB. 5m to jednak sporo. GPRS/EDGE stosunkowo mało pobiera. Spróbuj odłączyć kabel i wpiąć modem bezpośrednio do portu USB.Dj K pisze:Modem mam na kabelku 5 metrowym w pomieszczeniu obok ale to chyba nie jest żaden problem bo w EDGE łączy się zawsze bezproblemowo.
-
tak zrobiłem i działa połączyło tylko że w miejscu gdzie stoi komp mam brak zasięgu :/siła sygnału 2 gdzie na kabelku w pokoju obok 12. Co tu można zastosować jakiś hub USB? Jaki? Jakiej firmy? Ile to kosztuje? a Jak mi ktoś to wytłumaczy że czasem jednak HSDPA łączy się na tak długim kablu USB
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 23:34 przez Dj K, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozumie, że masz desktopa i nie możesz się przenieść w miejsce lepszego zasięgu.
HUB USB aktywny (z dodatkowym zasilaniem) Ci będzie potrzebny. Firmy nie mogę polecić konkretnej bo po prostu nie orientuję się w HUBach.
Modem może łączyć na tak długim kablu czasem bo w danym momencie mogła nie być potrzebna taka moc do połączenia, zasięg nodeB się poprawił ze względu na porę a dokładniej na obciążenie. Dużo czynników na to wpływa.
Możesz jeszcze spróbować podłączyć sam modem do USB i zaznaczyć "Tylko 3G". Może tak złapie słabo, ale złapie sieć.
HUB USB aktywny (z dodatkowym zasilaniem) Ci będzie potrzebny. Firmy nie mogę polecić konkretnej bo po prostu nie orientuję się w HUBach.
Modem może łączyć na tak długim kablu czasem bo w danym momencie mogła nie być potrzebna taka moc do połączenia, zasięg nodeB się poprawił ze względu na porę a dokładniej na obciążenie. Dużo czynników na to wpływa.
Możesz jeszcze spróbować podłączyć sam modem do USB i zaznaczyć "Tylko 3G". Może tak złapie słabo, ale złapie sieć.
-
tak właśnie zrobiłem i zaznaczyłem 3g i się połączył. Teraz odpiąłem modem i podłączyłem w drugim pokoju na kabelku i tez się połączył w UMTS i mam dobry sygnał. Ten modem coś świruje teraz działa jak powinien a jutro rano już nie będzie działał. Czasem jest tez tak ze jak podłącze się w EDGE i poprzerzucam kilka stronek i zaraz przełączam na UMTS tez się łączy bez problemu ale to tylko czasem. Może masz racje że to zbyt małe napięcie dociera na tak długim kablu. Spróbuję z tym hubem.ja.michal pisze: Możesz jeszcze spróbować podłączyć sam modem do USB i zaznaczyć "Tylko 3G". Może tak złapie słabo, ale złapie sieć.
[ Dodano: 2009-09-15, 00:49 ]
kto mi doradzi jaki HUB zastosować, czy może być najtańszy z allegro czy tez może jakaś sprawdzona marka?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W dzień będzie źle działał z racji większego obciążenia stacji bazowej a co za tym idzie pogorszenie sygnału co zmusza modem do większego wysiłku.Dj K pisze:en modem coś świruje teraz działa jak powinien a jutro rano już nie będzie działał.
-
doradzi mi ktoś jaki hub wybrać pod tego icona
- wojteks
- *** Administrator ***
Dowolny byle w zestawie miał zasilacz 5V 2000mADj K pisze:doradzi mi ktoś jaki hub wybrać pod tego icona
Nie pomagam na PW!
-
OK dziękuje pięknie, odezwę się czy pomogło.wojteks pisze:Dowolny byle w zestawie miał zasilacz 5V 2000mA
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-09-15, 22:11 ]
Wycięcie cytatu wielopoziomowego.
Ostatnio zmieniony 2009-09-15, 21:11 przez Dj K, łącznie zmieniany 1 raz.