Instalator programów.

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Instalator programów.

Post autor: Jaco »

Mam pendrajw (pamięć przenośną) na którym mam programy które instaluję na kompach gdy do kogoś idę a on nie ma neta.

Znajomi poprosili mnie o ponowne zainstalowanie systemu (Windows XP z SP2) na ich kompie bo dzieci usunęli pliki systemowe i już nie dało się go uruchomić (naprawić).Mają kompa PC i kupiony z nim system.Na pendrajwie przyniosłem kilka programów które są potrzebne aby korzystać z kompa.

Zainstalowałem SP3 i chciałem zainstalować WMP 10. No i pojawia się problem gdyż instalator wygląda jak w załączonym zrzucie i nie da się go uruchomić. Na chwilę wyskakuje wiersz poleceń i koniec.

Sprawdzałem na swoim kompie i rusza bez problemu każdy z tych programów.

Czy czegoś brakuje w systemie?

Obrazek

Zamieszczam zrzut ekranu i gdzie widać okienka na świeżym systemie i na mojej Viście.

Takie okienka mam też przy innych,nie wszystkich programach (instalatorach).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Instalator programów.

Post autor: YaHooo »

Jaco pisze:Na chwilę wyskakuje wiersz poleceń i koniec.
Dlatego uruchom instalator z tego wiersza poleceń i zobacz jaki komunikat wywala. Ale mi to wygląda na to jakbyś próbował uruchomić exe'c 64bitowy na systemie 32 bitowym.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:Ale mi to wygląda na to jakbyś próbował uruchomić exe'c 64bitowy na systemie 32 bitowym.
Ja mam system 32 bitowy i wszystko działa. Więc tu raczej nie jest problem. Nawet na XP którego mam na lapku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie najlepiej by było zobaczyć co pokazuje Wiersz poleceń. Bo może to być jakiś błąd odczytu z dysku i temu się nie chce zainstalować. Zatem możesz na pendrive nagrać jeszcze jedną kopię instalatora i uruchomić z drugiej.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Może coś SP3 namieszał, spróbuj odinstalować SP3 i zainstalować odnowa.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

przemox.1 pisze:Może coś SP3 namieszał, spróbuj odinstalować SP3 i zainstalować odnowa.
To wiesz jaką chryje zrobisz w systemie?

Zasada jest taka, jak masz SP2 to instalujesz IE8 a potem WMP11 jak zainstalujesz potem SP3. Inaczej będą niespodzianki, sam to przerabiałem ale nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Awatar użytkownika
Jaco

marens pisze:Zasada jest taka, jak masz SP2 to instalujesz IE8 a potem WMP11 jak zainstalujesz potem SP3. Inaczej będą niespodzianki, sam to przerabiałem ale nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Ja na wersję 9 WMP zainstalowałem już 11 i nie było problemu. Jak się okazało programy które mam na tym dysku pobierałem na Vista i sam nie wiem dlaczego nie idą na XP. Te które pobrałem na XP idą normalnie na XP i Vista.

Pobrałem jeszcze raz tyle że na XP i wszystko działa.
przemox.1 pisze:Może coś SP3 namieszał, spróbuj odinstalować SP3 i zainstalować odnowa.
marens pisze:To wiesz jaką chryje zrobisz w systemie?
Wyjąłeś mi to spod klawiatury :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Pobrałem jeszcze raz tyle że na XP i wszystko działa.
Czyli był jakiś mały problem z odczytem pewnie ;)
miko24
Stały użytkownik forum

Post autor: miko24 »

Jaco pisze:a na wersję 9 WMP zainstalowałem już 11 i nie było problemu. Jak się okazało programy które mam na tym dysku pobierałem na Vista i sam nie wiem dlaczego nie idą na XP. Te które pobrałem na XP idą normalnie na XP i Vista.
Właśnie. O to własnie chciałem zapytać (czy programy nie były pobrane na Vista). Miałem podobne hocki-klocki z dokumentami stworzonymi, zapisanymi na Viście. Za nic nie dało się ich otworzyć na XP. Ale chyba poszły jak pogrzebałem we własciwościach pliku i dodałem permissions dla użytkownika, który miał to otwierać.
To ma związek z jakimiś zabezpieczeniami Visty. Do każdego pliku dopisane sa jakieś atrybuty.
Awatar użytkownika
Jaco

miko24 pisze:To ma związek z jakimiś zabezpieczeniami Visty. Do każdego pliku dopisane sa jakieś atrybuty.
Tylko po co. Nie zbadane są losy Visty :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:Tylko po co.
Nie wiadomo, lecz jak się mam w pracy WinXP i NTFS'a na dysku to przy kopiowaniu na pendrive (FAT) plików bmp mam ostrzeżenie, że są pewne dane które zostaną utracona przy kopiowaniu. Jednak te dane nie zmieniają pliku w żaden sposób.
ODPOWIEDZ