E156G rozłącza połączenie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
E156G rozłącza połączenie
Witam, mam taki problem, mam modem e156G i średnio co 10-15 minut rozłącza połączenia, czasami wytrzyma 30 minut czasami 10 minut, jak się rozłączy sam nie wznawia połączenia, modem jest nowy, wymieniłem go na inny e156g tez nowy i to samo, dokupiłem fajną antene ale nadal dzieje sie to samo. Internet jest z Play, odległośc do nadajnika około 5km - co dziwne nawet bez antenki mam 3-4 kreski zasięgu (na 5 możliwych). Prosze o pomoc - czy zmiana modemu na jakiś wyższy/inny model moze rozwiązac ten problem? Sprawdzałem na 2 komputerach, instalowałem na nowo system i nadal nic..
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-09-15, 12:22 ]
Poprawa byków w pisowni w tytule i poście.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2009-09-15, 12:22 ]
Poprawa byków w pisowni w tytule i poście.
Ostatnio zmieniony 2009-09-15, 11:21 przez Aliaans, łącznie zmieniany 1 raz.
- krix
- Stały użytkownik forum
Re: E156G rozłącza połączenie
Zasięg najlepiej podawać w dBm bo te kreski z huawei'owych dashboardów są trochę naciągane. Problemem u Ciebie może być zbyt niska energia w portach usb. Spróbuj podpiąć coś co potrzebuje dużo energii pod ten port USB (nie pendrive, czy tam wiatraczek na usb bo to ma za mały pobór energii). No i kluczowe pytanie, czy podczas połączenia DialUp też rozłącza ?
-
- ### BAN ###
Co to Dial up tu masz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Aliaans, Co masz PC czy lapka ?
Jeśli PC to spróbuj podłączyć modem bezpośrednio do USB z tylu komputera.
Aliaans, Co masz PC czy lapka ?
Jeśli PC to spróbuj podłączyć modem bezpośrednio do USB z tylu komputera.
-
- Początkujący użytkownik forum
Zauważyłem, że się przełącza z trybu HSDPA na WCMDA - co to oznacza bo prawdopodobnie często w tym momencie się może rozłączać. Podpinałem pod komputer stacjonarny jak i pod laptopa - co ciekawe rozłącza w 99% przypadków przy sciąganiu (po 10-15 minutach) bo np mając włączone GG i np przegladając strony wszystko działa ok.
Czy są jakieś programy które automatycznie by wznawiały połączenia bez klikania.
Jeżeli chodzi o dial-up to chodzi o to abym łączył się z internetem bez użycia domyślnej aplikacji modemu tylko bezpośrednio wskazał w systemie aby łaczył przez ten modem po kliknięciu w przeglądarkę - ja tak to zrozumiałem - spróbuje ale dlaczego taka zmiana miałaby pomóc.
Jak zmierzyć siłę sygnału w decybelach czy jest do pc program taki jak do Nokii mierzący siłę sygnału?
Czy warto zainwestować w lepszy modem typu np e169 ?
Czy są jakieś programy które automatycznie by wznawiały połączenia bez klikania.
Jeżeli chodzi o dial-up to chodzi o to abym łączył się z internetem bez użycia domyślnej aplikacji modemu tylko bezpośrednio wskazał w systemie aby łaczył przez ten modem po kliknięciu w przeglądarkę - ja tak to zrozumiałem - spróbuje ale dlaczego taka zmiana miałaby pomóc.
Jak zmierzyć siłę sygnału w decybelach czy jest do pc program taki jak do Nokii mierzący siłę sygnału?
Czy warto zainwestować w lepszy modem typu np e169 ?
Ostatnio zmieniony 2009-09-15, 20:07 przez Aliaans, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ### BAN ###
To normalne zachowanie modemu podczas bezczynnościZauważyłem, że się przełancza z trybu HSDPA na WCMDA
Sygnał podaje sie za pomocą dBm a można go odczytać programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zatem ja w takiej sytuacji bym sprawdził czy modem się nie przegrzewa. Właśnie podczas ściągania na HSDPA modem pracuje dość intensywnie i czasem (szczególnie przy słabym zasięgu) może się przegrzewać. Wtedy się rozłącza. Wtedy najlepiej by było zwiększyć zasięg za pomocą anteny kierunkowej.Aliaans pisze: co ciekawe rozłącza w 99% przypadków przy sciąganiu (po 10-15 minutach)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)