dasio pisze:Jeżeli na działce masz zawór gazowy/wodny/elektryczny nie będący twoją własnością nie możesz odmówić wpuszczenia ekipy technicznej!
OT się robi ale dokładnie tak jest, mogę nie wpuścić ekipy bo to moja własność (teren dookoła zaworu/skrzynki/słupa/studzienki).
zetes pisze:A jak jest pożar a na działce sąsiada jest hydrant to straży też proponuję nie wpuszczać
To podlega innemu prawu i na jego podstawie mogą mi nawet czasowo zająć samochód terenowy itp.
zetes pisze:Nie mamy takiego prawa a opisywana sytuacja to zasada służebności i skrzynek TPSA
Służebność to jest jeżeli jest wpisana do Ksiąg Wieczystych a najczęściej słupy/studzienki/skrzynki nie stoją na wykupionym terenie a na czyimś i ten ktoś nie wyraża zgody na wejście ekipy na jego teren.
zetes pisze:kobieta nie chciała odszkodowania w wys. 4 mil. Została usunięta siłą.
To jest jeszcze inna sytuacja, i tu widać działanie spec ustawy o budowie dróg. Również można wystąpić o czasowe wywłaszczenie np. jak trzeba coś zrobic na słupie/skrzynce/studzience ale to trwa kilka miesięcy i kosztuje (sąd).