Dyskusja o wejściu na teren, służebności

Dyskusje na luzie nie związane z forum w granicach netykiety.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Dyskusja o wejściu na teren, służebności

Post autor: wojteks »

zetes pisze:A przy okazji. Skrzynka nie jest własnością sąsiada tylko TPSA i to oni muszą mieć do niej dostęp np. konserwacja i naprawy. To samo dotyczy wodociągów, hydrantów itp.
To że skrzynka/słup/studzienka jest "czyjaś" to nie znaczy że sąsiad musi ich wpuścić w celu rozbudowy. To samo dotyczy wodociągu/kanalizacji/energetyki/gazownictwa. Jeżeli słup stoi na mojej działce to wcale nie muszę się zgodzić na wejście ekipy na moją działkę. Takie mamy prawo.

Wydzielono z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=19607
Ostatnio zmieniony 2009-09-16, 18:27 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
pchelcok
Początkujący użytkownik forum

Re: Dyskusja o wejściu na teren, służebności

Post autor: pchelcok »

Co do skrzynki to wojteks ma rację.

Era, Plus i Netia nie da mi szybkiego neta, więc najlepiej wygląda sprawa z Orange, tylko teraz pytanie która opcję? Freedom Pro czy Free ?
dasio
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dasio »

Wojteks czym podpierasz swoje teorie?
Jeżeli na działce masz zawór gazowy/wodny/elektryczny nie będący twoją własnością nie możesz odmówić wpuszczenia ekipy technicznej!
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

A jak jest pożar a na działce sąsiada jest hydrant to straży też proponuję nie wpuszczać. Nie mamy takiego prawa a opisywana sytuacja to zasada służebności i skrzynek TPSA z reguły się nie rozbudowuje tylko zmienia połączenia. Ostatnio w TV opisywany wypadek przy budowie autostrady - kobieta nie chciała odszkodowania w wys. 4 mil. Została usunięta siłą. Ale dyskusja staje się mocno "akademicka" i nie wnosi nic nowego w temacie. :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dasio pisze:Jeżeli na działce masz zawór gazowy/wodny/elektryczny nie będący twoją własnością nie możesz odmówić wpuszczenia ekipy technicznej!
OT się robi ale dokładnie tak jest, mogę nie wpuścić ekipy bo to moja własność (teren dookoła zaworu/skrzynki/słupa/studzienki).
zetes pisze:A jak jest pożar a na działce sąsiada jest hydrant to straży też proponuję nie wpuszczać
To podlega innemu prawu i na jego podstawie mogą mi nawet czasowo zająć samochód terenowy itp.
zetes pisze:Nie mamy takiego prawa a opisywana sytuacja to zasada służebności i skrzynek TPSA
Służebność to jest jeżeli jest wpisana do Ksiąg Wieczystych a najczęściej słupy/studzienki/skrzynki nie stoją na wykupionym terenie a na czyimś i ten ktoś nie wyraża zgody na wejście ekipy na jego teren.
zetes pisze:kobieta nie chciała odszkodowania w wys. 4 mil. Została usunięta siłą.
To jest jeszcze inna sytuacja, i tu widać działanie spec ustawy o budowie dróg. Również można wystąpić o czasowe wywłaszczenie np. jak trzeba coś zrobic na słupie/skrzynce/studzience ale to trwa kilka miesięcy i kosztuje (sąd).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

wojteks pisze:OT się robi ale dokładnie tak jest, mogę nie wpuścić ekipy bo to moja własność (teren dookoła zaworu/skrzynki/słupa/studzienki).
Masz rację, żadna ekipa nie może tak po prostu wejść na teren czyjejś posesji, bo jest to zwykłe wtargnięcie. Wiem coś o tym bo mam sąsiada-pieniacza na którego polu uprawnym stoi transformator i sąsiad ten nie chciał kilka lat temu dopuścić do niego ekipy z energetyki. O ile wiem było to jakoś rozstrzygane na drodze sądowej ale trwało to kilka miesięcy aż wreszcie ekipa pojawiła się w asyście policji aby dokonać napraw. Na te kilka miesięcy postawili nawet jakiś tymczasowy transformator w innym miejscu.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

pchelcok pisze: tylko teraz pytanie która opcję? Freedom Pro czy Free ?
Jeżeli jesteś w zasięgu HSDPA to mógłbyś wybrać (orange free) hybrydę chodzi o modem ADU635 za pomocą którego możesz łączyć się w standardzie GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA oraz CDMA, czyli takie Orange Free i Freedom Pro w jednym (tylko wiedz ,że limit 3GB w tej ofercie kosztuje więcej niż w Orange Freedom Pro dokładnie mówiąc 75zł a w OFP 49zł) opcji bez CDMA nie polecam ogólnie mówiąc nie opłacalne :D A jeżeli jesteś w zasięgu tylko CDMA to pozostaje Orange Freedom Pro.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Znam jeszcze lepszy przypadek, babcia 70letnia nie zgodziła się aby jej w kwiatkach nie kopali a Dialog olał to i w taki oto głupi sposób nie podłączyli w szeregówce telefonu dla większej ilości osób.

Od 80letniej babci dowiedziałem się ostatnio, że zmiany pogodowe "są przez te maszty dostawiają i dostawiają był jeden pod lasem a teraz są trzy"
ODPOWIEDZ