Banalny problem - jak sprawdzić czy używam CSD
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Banalny problem - jak sprawdzić czy używam CSD
Witam,
jestem w niewielkiej miejscowosci przy granicy na podlasiu i wyskoczyl mi wczoraj komunikat o tym, ze moge sie polaczyc przez CSD, z tym ze jest to dodatkowo platne. Problem omowiony w innych tematach, niestety nie znalazlem odpowiedzi na chyba najbardziej podstawowe pytanie - jak upewnic sie, ze nie lacze sie przez CSD?
Wolalbym nieswiadomie nie nabic gigantycznego rachunku. Uzywam iPlus Managera. Czy komunikat o tym polaczeniu zawsze bedzie mnie informowal o tym, ze chce sie w ten sposob laczyc?
Tak na moj rozum - jesli iplus Manager obok polaczenia napisal EDGE, to znaczy, ze CSD to nie jest?
jestem w niewielkiej miejscowosci przy granicy na podlasiu i wyskoczyl mi wczoraj komunikat o tym, ze moge sie polaczyc przez CSD, z tym ze jest to dodatkowo platne. Problem omowiony w innych tematach, niestety nie znalazlem odpowiedzi na chyba najbardziej podstawowe pytanie - jak upewnic sie, ze nie lacze sie przez CSD?
Wolalbym nieswiadomie nie nabic gigantycznego rachunku. Uzywam iPlus Managera. Czy komunikat o tym polaczeniu zawsze bedzie mnie informowal o tym, ze chce sie w ten sposob laczyc?
Tak na moj rozum - jesli iplus Manager obok polaczenia napisal EDGE, to znaczy, ze CSD to nie jest?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Banalny problem - jak sprawdzić czy używam CSD
Usuń to badziewie i zainstaluj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub oprogramowanie od producenta modemu, wtedy będziesz miał gwarancję że nie połączysz się po CSD, ewentualnie stwórz nowy profil w iplus menagerze, taki bez alternatywnego połączenia csd. Bo tylko ten głupi program potrafi się połączyć po csd, inne już nie.vigor pisze:Uzywam iPlus Managera. Czy komunikat o tym polaczeniu zawsze bedzie mnie informowal o tym, ze chce sie w ten sposob laczyc?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
To klikaj że nie . EDGE to technologia w której się łączysz. W tym iPlus Manager jest napisane jakiej sieci używasz czyli Plus GSM a w opcjach można zmienić aby łączyło się tylko za pomocą CSD . Zobacz jak masz ustawione.
Kolega z postu ma rację ten program często wywala w CSD ja miałem TNI i było git.
Kolega z postu ma rację ten program często wywala w CSD ja miałem TNI i było git.
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Przypadkiem można kliknąć tak, albo inna osoba korzystająca z kompa może.szmitz pisze:To klikaj że nie .
-
Mam to szczescie, ze tylko ja z niego korzystam.
Czyli komunikat wyskakuje przy kazdej probie polaczenia CSD?
A jak juz sie polaczy po CSD - jak to rozpoznac?
Instalacja nowego oprogramowania raczej nie wchodzi w gre, nie chce mi sie po prostu z tym meczyc jedna reka (prawa zlamana ;-))
Czyli komunikat wyskakuje przy kazdej probie polaczenia CSD?
Instalacja nowego oprogramowania raczej nie wchodzi w gre, nie chce mi sie po prostu z tym meczyc jedna reka (prawa zlamana ;-))
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To taki głupi program co jego dodatkowym zadaniem jest naciąganie klientów na dodatkowe koszta.vigor pisze:Czyli komunikat wyskakuje przy kazdej probie polaczenia CSD?
Co do rozpoznania to nie wiem czy sie czasem csd nie wyświetla, ale też można po prędkości większość modemów ma csd 9.6kbit/s (czyli 1,1kBajta) choć niektóre mają hscds (czyli koło 40kbit/s - tak jak gprs).
Jeśli nie chcesz instalować innego softu to wejdź w ustawienia i stwórz nowy profil połączenia. Wybierz typ połączenia pakietowe czy jakoś tak, APN w pisz "internet" (bez cudzysłowu) użytkownik i hasło puste, do tego brak połączenia rezerwowego (sorry że nie dokładnie dawno dawno temu tego softu nie używałem)
-
Sciagnalem, konfiguracje zdaje sie lyknal z iPlusowego programu, jakby tego nie zrobil, to mam spory problem, bo za nic w swiecie nie wiem jak to ustawic - nie mam zadnych papierow do niego. Czyli jak rozmiem, teraz mam gwarancje, ze sie nie polacze przez CSD. Wielkie dzieki 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>? Jeśli tak, to on sobie odczytał operatora z karty sim, a konfiguracje z własnej bazy wziął, soft od producenta modemu też tak robi.vigor pisze:Sciagnalem, konfiguracje zdaje sie lyknal z iPlusowego programu
Jeśli użyłeś któregoś z tych programów to tak. Jeśli nie da rady połączyć się po edge/gprs/hsdpa to po prostu neta nie będzie.vigor pisze:Czyli jak rozmiem, teraz mam gwarancje, ze sie nie polacze przez CSD. Wielkie dzieki
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie przy każdej. iPlus Manager się pyta czy połączyć po CSD tylko jak nie może się połączyć normalnie przez GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA.vigor pisze:Czyli komunikat wyskakuje przy kazdej probie polaczenia CSD?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
vigor najprościej po prędkości
Jaki masz modem? Bo z tego co sie orientuje częśc już nie obsługuje tej archaicznej technologii.

Jaki masz modem? Bo z tego co sie orientuje częśc już nie obsługuje tej archaicznej technologii.
Gratuluje. Programiści już doszli do tego, że aplikacja potrafi się sama zamknąć? Czy nadal zabijanie przez procesy? Wywal to. Ja wyżej napisano <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .vigor pisze:Uzywam iPlus Managera.