CDMA w Orange Free Optimum
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: CDMA w Orange Free Optimum
Nie będę robił nowego tematu.
Zastanawiam się czy jak się kupi w Orange modem CDMA ADU-500A sam, bez aktywacji (a da się) i kupi się do tego taryfę 39i5 to czy pójdzie to CDMA. Oczywiście trzeba mieć kartę RUIM. Tylko czy technicznie wpuści przy tym abonamencie mając modem CDMA.
Wie ktoś coś na ten temat?
Zastanawiam się czy jak się kupi w Orange modem CDMA ADU-500A sam, bez aktywacji (a da się) i kupi się do tego taryfę 39i5 to czy pójdzie to CDMA. Oczywiście trzeba mieć kartę RUIM. Tylko czy technicznie wpuści przy tym abonamencie mając modem CDMA.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Da się. Jak podpisujesz nową umowę na Orange Free XXXXX dostajesz od razu kartę dualną SIM/RUIM, takie mam informacje.ja.michal pisze:Nie będę robił nowego tematu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To w sumie wygodniej by mi było brać samo modem CDMA i najmniejszą taryfę.
No tak, ale karta kartą, ale czy będzie działać po włożeniu do modemu z CDMA. Technicznie tak, ale czy operator nie blokuję dostępu do CDMA przy niższych taryfach?
[ Dodano: 2009-09-03, 18:32 ]
No i jaki numer. Od wczoraj jest nowy cennik modemów w Orange i nie ma w nim już ADU-500A.
Została tylko hybryda.
No tak, ale karta kartą, ale czy będzie działać po włożeniu do modemu z CDMA. Technicznie tak, ale czy operator nie blokuję dostępu do CDMA przy niższych taryfach?
[ Dodano: 2009-09-03, 18:32 ]
No i jaki numer. Od wczoraj jest nowy cennik modemów w Orange i nie ma w nim już ADU-500A.

- Biurowiec
- Użytkownik forum
Ale przeciez ta hybryda jest calkiem niezla. A ze wycofali te modemy, to pojawialy sie artykuly na portalach telekomunikacyjnych. Zawsze pozostaje allegro, tam moze znajdziesz cos do cdma.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Mam pytanie dotyczące modemu AnyDATA ADU-500A. Dostałem do niego taką małą śmieszną antenkę magnetyczną ale chciałbym ją zastąpić inną. Jaką antenę można do tego modemu zastosować?
Mam pytanie dotyczące modemu AnyDATA ADU-500A. Dostałem do niego taką małą śmieszną antenkę magnetyczną ale chciałbym ją zastąpić inną. Jaką antenę można do tego modemu zastosować?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Każdą na 450MHz, tylko trzeba zamówić z odpowiednim konektorem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale cegła w porównaniu do 500. Mi tylko CDMA by było potrzebne bo w laptopa będzie wbudowana karta HSPA/GSM i inny sim będzie siedział.Biurowiec pisze:Ale przeciez ta hybryda jest calkiem niezla.
- Biurowiec
- Użytkownik forum
michal, to moze sprobuj poszukac czegos na ebay. W koncu azja i ameryka korzystaja z cdma moze cos sie przydarzy ciekawego.
Chociaz tak sie zastanawiam, skoro cdma w orange i plusie maja miec niekompatybilne modemy, to raczej bedzie tez trudno dopasowac modem z zagranicy.
W takim razie pozostalyby tylko salony orange z jakimis zapasami modemow.
Chociaz tak sie zastanawiam, skoro cdma w orange i plusie maja miec niekompatybilne modemy, to raczej bedzie tez trudno dopasowac modem z zagranicy.
W takim razie pozostalyby tylko salony orange z jakimis zapasami modemow.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na razie się nie pali tylko się zastanawiam bo byłoby to wygodne, a aż 3GB mi nie trzeba. W sumie to wolałbym CDMA w Plusie o ile by była bo już jestem abonentem. Umowa tylko rok jest (teraz 10 miesięcy) więc coś może będą mieli.
No i kompresja Orange to porażka.
-
w CDMA nie stosujemy kompresjija.michal pisze:Na razie się nie pali tylko się zastanawiam bo byłoby to wygodne, a aż 3GB mi nie trzeba. W sumie to wolałbym CDMA w Plusie o ile by była bo już jestem abonentem. Umowa tylko rok jest (teraz 10 miesięcy) więc coś może będą mieli.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dobrze wiedziec.
Czyli plusik tutaj dla Orange.

-
kompresja miała być tylko do wolnych technologii z dużym pingiem czyli GPRS, EDGE - tam kompresja sporo daje bo oprócz zmniejszania ciężaru strony w kilobajtach, dodatkowo robiony jest HTTP pipelining dzięki czemu nie ma wielu niepotrzebnych odwołań HTTP np. do obrazków na stronie (wszystko idzie jednym "ciurkiem"). Dla CDMA nie ma potrzeby tego robi bo i tak strony WWW ładują się błyskawicznie.ja.michal pisze:Dobrze wiedziec.Czyli plusik tutaj dla Orange.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie trzeba szukać aż tak dalekoBiurowiec pisze:michal, to moze sprobuj poszukac czegos na ebay. W koncu azja i ameryka korzystaja z cdma moze cos sie przydarzy ciekawego.

Dokładnie to samo pasmo w CDMA 450 jest wykorzystywane w: Rosji, Białorusi, Bułgarii, Mołdawii, na Łotwie i chyba w Estonii - można sprowadzić modem stamtąd

Natomiast trzeba uważać na sprzęt z Czech - oni mają odrobinę inne zakresy częstotliwości w pasmach 420/450 MHz i np. na czeski rynek jest AnyData ADU-635WH (a u nas ADU-635WA).
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Koledzy a który modem lepiej wybrac do Orange PRO : modem ADU 500A, czy modem MV 410 firmy Axesstel. Za klika dni chciałbym go zakupic tylko nie wiem który wybrać?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
peszko, ADU 500A to modem USB, mały, wielkości około karty kredytowej (oczywiście grubszy dużo
). MV 410 to router. Dobry jeśli chcesz podpiąć do sieci kilka rządzeń.
Jeśli zamierzasz się przemieszczać i używać tego internetu tylko na jednym komputerze to bardziej uzasadnione będzie wybrać ADU 500A.
Jeśli to ma być internet stacjonarny w domu, bez wychodzenia w teren i dzielony na kilka urządzeń to MV 410 oczywiście lepszym rozwiązaniem.

Jeśli zamierzasz się przemieszczać i używać tego internetu tylko na jednym komputerze to bardziej uzasadnione będzie wybrać ADU 500A.
Jeśli to ma być internet stacjonarny w domu, bez wychodzenia w teren i dzielony na kilka urządzeń to MV 410 oczywiście lepszym rozwiązaniem.
- valadi07
- Użytkownik forum
Witam
Od środy "cieszę się" internetem w Orange Optiumum z modemem ADU 635WA. Mieszkam w Krągach niedaleko Szczecinka i nie ma tutaj za dobrego zasięgu ale mam starą antenę GSM. I tu moje pytanie czy jak kupię przejściówkę z kabla z tej anteny na wejscie do tego modemu to czy zasięg się powiększy? Czy bedzie to działać, czy musze kupić nową antenę? Chcialem powiększyć oczywiscie zasięg CMDA bo GPRS dobrze łapie ale jest za wolny a antena którą dali łapie tylko dwie kreski..
Od środy "cieszę się" internetem w Orange Optiumum z modemem ADU 635WA. Mieszkam w Krągach niedaleko Szczecinka i nie ma tutaj za dobrego zasięgu ale mam starą antenę GSM. I tu moje pytanie czy jak kupię przejściówkę z kabla z tej anteny na wejscie do tego modemu to czy zasięg się powiększy? Czy bedzie to działać, czy musze kupić nową antenę? Chcialem powiększyć oczywiscie zasięg CMDA bo GPRS dobrze łapie ale jest za wolny a antena którą dali łapie tylko dwie kreski..
- Oficer
Musisz kupić antenę do CDMA która działa na paśmie 400-470 MHz.Antena z GPRS wcale się nie nadaje.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Spalisz końcówkę mocy CDMA to jest 450MHz a gsm pewnie 900MHz. Musisz kupić antenę na 450MHz majątku nie kosztuje, ewentualnie kabel może stary zostać.valadi07 pisze:ale mam starą antenę GSM. ... Chcialem powiększyć oczywiscie zasięg CMDA
- wojteks
- *** Administrator ***
No to musisz kupić antenę na 450MHz (GSM był na 900MHz)valadi07 pisze:Chcialem powiększyć oczywiscie zasięg CMDA
Nie pomagam na PW!
- valadi07
- Użytkownik forum
http://allegro.pl/item739868240_antena_ ... 635wa.html
Czy taka będzie dobra, i czy dostanę ją taniej?
Czy taka będzie dobra, i czy dostanę ją taniej?
- Oficer
Polecam tą stronkę.
http://www.dipol.com.pl/
http://www.dipol.com.pl/
- valadi07
- Użytkownik forum
Da się jakoś udostępnić internet do konsoli przez kabel? Wytłumaczcie jak to zrobić na Viście.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> z tym, że po kablu oczywiście, ale to tak samo jeśli chodzi o ustawienia.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej bardziej pomocne będzie w tej sytuacji <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> połączenie załatwi się kablem krosowym albo nawet zwykłym (większość laptopów ma midx w gnieździe)
- valadi07
- Użytkownik forum
Jak łącze się przez te ICS to niby połączenie między PC a Konsolą jest ale rozłącza mnie z orange. Straciłem siły już do tego..
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie powinno nic rozłączyć. ICS ustanawiasz z połączenia dial-up na kartę kablową. Czyli klikasz prawym na połączenie dial-up Orange, potem właściwości, zaawansowane, zaznaczasz "włącz udostępnianie" i wybierasz kartę kablową. Karta kablowa powinna dostać IP 192.168.0.1.valadi07 pisze:Jak łącze się przez te ICS to niby połączenie między PC a Konsolą jest ale rozłącza mnie z orange
Nie pomagam na PW!
- valadi07
- Użytkownik forum
Dobra już wszystko jest ok,tylko przy testowaniu połączenia na konsoli wyskakuje mi błąd DNS. Skąd mam wziąć i wpisać adres DNS orange?
@edit
Ok, znalazłem. Gdy łączy się konsola z internetem to wyskakuje takie coś:
Obtain IP Adress: Succeed
Internet Conection: Failed

To są ustawienia konsoli.
A to ustawienia sieci na komputerze:

A to ustawienia połączenia:

Co robię źle? Zdjęcie powyżej robiłem jak odłączyłem kabel od konsoli, jak jest podłączony to Netbios jest włączony.
@edit
Ok, znalazłem. Gdy łączy się konsola z internetem to wyskakuje takie coś:
Obtain IP Adress: Succeed
Internet Conection: Failed

To są ustawienia konsoli.
A to ustawienia sieci na komputerze:

A to ustawienia połączenia:

Co robię źle? Zdjęcie powyżej robiłem jak odłączyłem kabel od konsoli, jak jest podłączony to Netbios jest włączony.
-
Podłączę się do tematu ale w bardziej podstawowej kwestii.
Jak zestawić połączenie dial up dla ADU635 ?
Najlepiej dla XP ale Vistą też nie pogardzę.
Jak zestawić połączenie dial up dla ADU635 ?
Najlepiej dla XP ale Vistą też nie pogardzę.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A dodzordz pisze:Jak zestawić połączenie dial up dla ADU635 ?

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- valadi07
- Użytkownik forum
Mam problem z ustawieniem połączenia dialup dla ADU635WA.
Robię połączenie telefoniczne i wpisuje dane:
numer:#777 login: cdma@orange hasło:orange i nie chce się połaczyć..
Jak pyta mnie którego modemu mam użyć to mam do wyboru
AnyData WCDMA USB MODEM i
AnyData CDMA USB MODEM
Próbowałem w obydwóch i nic..
Robię połączenie telefoniczne i wpisuje dane:
numer:#777 login: cdma@orange hasło:orange i nie chce się połaczyć..
Jak pyta mnie którego modemu mam użyć to mam do wyboru
AnyData WCDMA USB MODEM i
AnyData CDMA USB MODEM
Próbowałem w obydwóch i nic..