Chciałbym prosić o pomoc, ale na początku małe wprowadzenie do tematu...
Dostawca usługi: sieć kablowa (ASTER CITY)
Dotychczas mój internet działał: modem --> router --> komputer (wszystko połączone kabelkami), chciałem trochę unowocześnić i udogodnić własne życie i kupiłem router z opcja WiFi.
I już w tym momencie zaczynają się schody, podłączenie urządzenia miało być dziecinnie proste a jak się okazało przewyższa to moje umiejętności! W woli formalności dodam iż urządzenie które kupiłem jest raczej prostym modelem: TP - LINK WR340G.
Wszystko zostało połączone zgodnie z instrukcją czyli, kabelek od modemu podłączony w złącze WAN, kabelek sieciowy od routera do komputera, a sam router podłączony do zasilania. Po ustawieniu portu TCP/IPv4 na automatyczne pobieranie, połączyłem się z routrem za pomocą przeglądarki wpisując odpowiedni adres.
W tym miejscu muszę dodać że łącząc się "po staremu" wszystko musiałem wpisać z ręki (ustawienia TCP/IPv4): IP, maskę, bramę, DNS w innym przypadku internet nie ruszał.
Nowy router próbowałem konfigurować na wszelkie znane mi sposoby, niestety nie udało się... już nawet nie chodzi iż przez WiFi nie uzyskałem połączenia ale nawet przez kabel sieciowy nie uzyskuje połączenia z internetem.
Poniżej wstawiam trzy screeny które być może ułatwią Wam pomoc w tej sprawie:
1. Ustawienia routera

2. Ustawienia protokołu TCP/IPv4

3. A tak wyglądają ustawienia TCP/IPv4 w momencie jak pisze tego posta, czyli na "starym" routerze

Nie wiem co mogę więcej napisać, może Wy macie jakieś pytania?!
Bardzo proszę o pomoc, jak widzicie nie jestem zbyt dobrze obeznany w tej dziedzinie więc odpowiedz na moje pytanie powinna być niczym prowadzenie osoby niewidomej przez tor przeszkód.
Być może rozwiązanie tej zagadki jest banalne, niestety ja nie umiem sobie poradzić...
Aha, wiem że istnieje wiele podobnych tematów, czytałem je bardzo uważnie i starałem wyciągać wnioski ale niestety pomimo wielu prób nie udało się, dlatego postanowiłem napisać nowy, odrębny wątek.
Pozdrawiam