Orange > Plus - problem z połączeniem bezpośrednim

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PanKolorek86
Początkujący użytkownik forum

Orange > Plus - problem z połączeniem bezpośrednim

Post autor: PanKolorek86 »

Posiadam modem ED77 z Orange. Z internetem sie łacze za pomocą GPRS ( tylko w takim jestem zasiegu ). System operacyjny XP bez SP'ków. Mam nastepujacy problem - nie moge ustanowic bezposredniego polaczenia z moim kumplem ( uzytkownik iPlus ) za pomoca np. komunikatora Tlen.
Przykładowo przy probie wyslania mu pliku NIE MOGE NAWIAZAC POLACZENIE, chcac odebrac obraz z jego kamerki NIE MOGE NAWIAZAC POLACZENIA :evil:. On natomiast moze nawiazac polaczenie z innymi ludzmi i wysylac i odbierac obraz z kamerki. Czy wina lezy w komunikatorze ( w jego konfiguracji ) czy moze w wersji systemu operacyjnego ( on ma XP z SP2 ) czy moze w numerach IP ( dynamiczne i w Orange i w iPlusie )??? nie wiem co moze byc powodem. Jak temu zaradzic? Da sie cos ewentualnie zrobic z IP? by dzialalo przesylanie plikow... chcialbym jeszcze nadpomniec ze np na komunikatorze skype MOGE mu wysylac pliki... ale kamerka ANI TU ANI TU nie dziala :( ... proszę o pomoc... od niedawna korzystam z bezprzewodowego internetu.
"Pytacie mnie co jest takiego wspania?ego w LENISTWIE? :) ... a wyobra?cie sobie ze wybuch?aby wojna ... i nikt by nie przyszed? ..."
- Kot Garfield ^_^
Iborkim

Re: Orange > Plus - problem z połączeniem bezpośrednim

Post autor: Iborkim »

Moim zdaniem wina leży po stronie ip i nie chodzi o to że dynamiczne ale niepubliczne.
PanKolorek86

A da się temu jakoś zaradzić? Moze cos sciagnąć z netu, moze coś wykupić w orange? Jakie sa mozliwosci ( jesli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> są ) ze bedzie to działało.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

PanKolorek86 pisze:A da się temu jakoś zaradzić? Moze cos sciagnąć z netu, moze coś wykupić w orange? Jakie sa mozliwosci ( jesli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> są ) ze bedzie to działało.
Bedzie Cie to kosztowalo kolo 5zl/m-c. Ewentualnie nic. Musisz wykupic usluge VPN.
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Witaj Szadzik !
Dowiedziałem się ,że bezpodstawnie pobierali mi 5zł netto.Bez problemu zlikwidowali tą opłatę i na ostatniej fakturze zbilansowali nadpłatę.
Nie napotkałem ze strony Orange najmniejszego problemu w tej sprawie.
Tak więc teraz na 100% nie ma opłat za tą usługę.
PanKolorek86

Czyli ta usluga teraz nic nie kosztuje? Jak zadzwonie do serwisu i powiem ze chce uaktywnic usluge VPN to oni to zrobia odrazu "od reki" za darmo? moze trzeba cos zanosic im? Ma to aktywowane ktos z was? Czy to wystarczy by mozna bylo uzywac kamerki? Kumpel w iPlusie nie musi sobie czegos takiego wykupywac?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ODPOWIEDZ