internet na wsi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: internet na wsi

Post autor: MaxFM »

Ja takze z podkarpacia :D. Na dzien dzisiejszy w mojej gminie jest chyba z 5 operatorow radiowki (w tym moja siec 8) ) a takze mozliwosc podpiecia adsl'a. Technika idzie do przodu i chyba mało ktora wiocha nie ma neta, zostaje tylko kwestia cen ;P
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Odkopałeś wątek prawie sprzed dwóch lat :hyhy: Czy tu szukałeś coś dla siebie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1187
Khalbar
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Khalbar »

No ja mieszkam 30 km od STOLICY i też kit z internetem
szukam jakiegośsympatycznego taniego rozwiązania Nie dla firm już od 2 lat i nic nie znajduje !!!! może macie jakieś pomysły bo ja już sie poddaje powoli i chyba bedzie Orange na edge(bo więcej nie wyciągne) Drogo i marnie :(

nawet pod warszawą są dziury zabite dechami wsie zapomniane przez żywych telefonów stacjonarnych niema a co dopiero internet :(
Ostatnio zmieniony 2008-02-20, 16:36 przez Khalbar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: NET NA WSI TO ŻENADA

Post autor: Patryk »

A co powiesz na sytuację taką,jak np.w mojej okolicy,że jest sześciu operatorów,czyli teoretycznie jest konkurencja,ale te sieci reprezentują równy,TRAGICZNY poziom ? :]
Więc wcale konkurencja nie jest lekiem na całe zło...IMO tylko współdziałanie gminy z operatorem w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego by cos dało.
Wieś o liczbie ludności znacznie większej od całej Twojej gminy, o telefon z TPSA niełatwo,a z radiówkami j/w.,czyli taka sama kicha z Internetem,jak u Ciebie.
konik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: konik »

U mnie na wiosce jest podobnie TP SA rozbudowała centrale, ale do neostrady zainstalowali 1 półke - ok 25-30 mieszkańców może mieć neostradę , reszta otzrymuje tylko propzycje- jak sie zglosiłem to powiedzieli ,że musza uzbierac wiecej chetnych -koszt pólki to około 50 tys PLN . TP SA nie ma i innym nie da bo oni użyczaja złącza. zdecydowałem sie na Orange i odradzam w EDGE wyciaga w portywach 120kB/s a wysyła do 20kB/s--Zenada. Testowałem iPlusa kumpla to wyciagał 170kB/s -- o wiele lepszy wynik- po prostu BE ma przeciążone linie. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

U mnie z Neo nie ma problemów (podobno),ale najpierw trzeba mieć linię miedzianą - a właśnie z jej założeniem są problemy - "brak wolnej pary kabli",BMT.
Niedługo 10 miechów minie od podpisania umowy - przynajmniej karę będzie mi tepsa bulić - równowartośc abonamentu standardowego - ale co mi po tym,jak telefonu ani Neo nie będzie...
ODPOWIEDZ