HSDPA vs. CDMA - pingi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
HSDPA vs. CDMA - pingi
Posiadam modem Novatel Melrin XU870 ktory korzysta z technologi HSDPA ale pingi nie sa zadowalajace wachaja sie w granicach 100 - 120 ,niedawno mialem mozliwosc wyprobowania modemu Axesstel MV410R ktory korzysta z technologi CDMA , srdnie pingi to 60 - 70 .Modem Novatel testowalem na 2 komputerach i laptopie ,zasieg to 1 kreska z 5 wiec dokupilem antene zewnetrzna wtedy mialem max zasieg ,lecz nie poprawilo pingu ,myslalem ze odleglosc od bts'a robi roznice lecz mylilem sie bo podjechalem pod niego z laptopem zeby byc tego pewien.Moja odleglosc od bts'a to okolo 4 km a i nawet predkosci sie nie poprawily ale te sa zadowalajace szczegolnie w nocy ale chodzi mi glownie o pingi.Moje pytanie to czy w technologi HSDPA pingi sa wieksze niz w CDMA czy to moze wina modemu, podkreslam ze odleglosc od bts'a nie gra roli ani zawirusowany komputer itd.Mieszkam w malym miasteczku wiec zadnego przeciazenia sieci raczej nie ma i oba modemy byly testowane w tym samym miejscu.CDMA jest od niedawna i moze ma bardzo malo uzytkownikow i stad te niskie pingi ale jesli HSDPA powinien miec nizsze to moze szukac nowego modemu .Wlasnie konczy mi sie umowa i mam ten problem czy szukac lepszych modemow (testowalem tylko novatel) HSDPA czy juz przerzucic sie na CDMA skoro i tak nie bedzie lepszych pingow .I jako ciekawostke dodam ze pingi np w couter strike'a kiedy przekrocze limit na modemie novatel wynoszą 200 - 500 a na modemie Axesstel MV410R to 90 - 110 wiec jak by technologia CDMA byla stabilniejsza a zasieg na obu modemach i tak byl maxymalny chociasz jak pingowalem onet.pl to niewazne czy mialem nalozony limit czy nie i tak byly normalne.Nie pisalem jakie predkosci mam dostepne w modemach bo od tego ping niezalezy bo mozna miec ping 50 na 512 i ping 100 na 3mb i jako ze wspomnialem o counter strike to do testow pingowalem tylko onet.pl .Przepraszam jesli zalozylem temat ktory juz byl ale nieznalazlem na forum porownywanie pingow w obu tych technologiach i oczekuje waszych wypowiedzi .
Lubie wachac wafle
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: HSDPA vs. CDMA - pingi
Jest tak:
- CDMA zapewnia niższe pingi niż UMTS (WCDMA) - ponoć nawet 50 ms daje sie czasami zobaczyć
- najniższe pingi w UMTS (WCDMA) dają modemy posiadające HSPA (HSUPA) - przeciętnie około 80-90 ms, najniższe jakie widziałem to około 60-65 ms
- modemy które mają tylko HSDPA mają wyższe pingi - na moim XU870 jest to standardowo 125 ms i nigdy nie widziałem niższych wartości
Tak więc jeśli zależy Ci na najniższym pingu, to albo zainteresuj się CDMA, albo przetestuj modem UMTSowy ale mający HSUPA.
- CDMA zapewnia niższe pingi niż UMTS (WCDMA) - ponoć nawet 50 ms daje sie czasami zobaczyć
- najniższe pingi w UMTS (WCDMA) dają modemy posiadające HSPA (HSUPA) - przeciętnie około 80-90 ms, najniższe jakie widziałem to około 60-65 ms
- modemy które mają tylko HSDPA mają wyższe pingi - na moim XU870 jest to standardowo 125 ms i nigdy nie widziałem niższych wartości
Tak więc jeśli zależy Ci na najniższym pingu, to albo zainteresuj się CDMA, albo przetestuj modem UMTSowy ale mający HSUPA.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
Dzieki ze wreszcie wiem ze w CDMA sa nizsze bo hsdpa niby oferuje wieksze predkosci i mi nie pasowalo ze ma gorsze pingi moze dlatego ze na innej czestotliwosci dane sa przesylane . Tylko teraz nie wiem ktory modem wybrac w technologi cdma bo sa dwa ten Axesstel MV410R i ADU-500A ,ciekawe czy ADU ma lepsze pingi od axesstela
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-09-27, 08:09 ]
Poprawa ortografii.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-09-27, 08:09 ]
Poprawa ortografii.
Ostatnio zmieniony 2009-09-27, 07:08 przez koza19921117, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubie wachac wafle
- plat1num
- Stały użytkownik forum
Potwierdzam to co napisał quoteq. Testowałem pingi u kolegi który ma CDMA w Orange i naniższe były w granicy 48 ms, średnio wychodziły w okolicy 65 ms, a na komórce mam 3G (WCDMA) z pingami zaczynającymi się od ok 125 ms.
Czy na wartość opóźnień ma jakiś wpływ odległość od nadajnika?
Czy na wartość opóźnień ma jakiś wpływ odległość od nadajnika?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak.plat1num pisze:Czy na wartość opóźnień ma jakiś wpływ odległość od nadajnika?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Częstotliwość nie ma tu nic do rzeczy. To kwestia technologii przesyłu danych.koza19921117 pisze:hsdpa niby oferuje wieksze predkosci i mi nie pasowalo ze ma gorsze pingi moze dlatego ze na innej czestotliwosci dane sa przesylane
-
Jest jeszcze cos co nieumiem wytlumaczyc a dokladniej to na poczatku korzystania z modemu merlin XU870 na poczatku umowy srednie pingi wynosily 70 - 80 ale tyko przez pierwsze dni a potem wskoczyly na wartosci jakie podalem wczesniej
Lubie wachac wafle