HSDPA vs. CDMA - pingi

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
koza19921117
Początkujący użytkownik forum

HSDPA vs. CDMA - pingi

Post autor: koza19921117 »

Posiadam modem Novatel Melrin XU870 ktory korzysta z technologi HSDPA ale pingi nie sa zadowalajace wachaja sie w granicach 100 - 120 ,niedawno mialem mozliwosc wyprobowania modemu Axesstel MV410R ktory korzysta z technologi CDMA , srdnie pingi to 60 - 70 .Modem Novatel testowalem na 2 komputerach i laptopie ,zasieg to 1 kreska z 5 wiec dokupilem antene zewnetrzna wtedy mialem max zasieg ,lecz nie poprawilo pingu ,myslalem ze odleglosc od bts'a robi roznice lecz mylilem sie bo podjechalem pod niego z laptopem zeby byc tego pewien.Moja odleglosc od bts'a to okolo 4 km a i nawet predkosci sie nie poprawily ale te sa zadowalajace szczegolnie w nocy ale chodzi mi glownie o pingi.Moje pytanie to czy w technologi HSDPA pingi sa wieksze niz w CDMA czy to moze wina modemu, podkreslam ze odleglosc od bts'a nie gra roli ani zawirusowany komputer itd.Mieszkam w malym miasteczku wiec zadnego przeciazenia sieci raczej nie ma i oba modemy byly testowane w tym samym miejscu.CDMA jest od niedawna i moze ma bardzo malo uzytkownikow i stad te niskie pingi ale jesli HSDPA powinien miec nizsze to moze szukac nowego modemu .Wlasnie konczy mi sie umowa i mam ten problem czy szukac lepszych modemow (testowalem tylko novatel) HSDPA czy juz przerzucic sie na CDMA skoro i tak nie bedzie lepszych pingow .I jako ciekawostke dodam ze pingi np w couter strike'a kiedy przekrocze limit na modemie novatel wynoszą 200 - 500 a na modemie Axesstel MV410R to 90 - 110 wiec jak by technologia CDMA byla stabilniejsza a zasieg na obu modemach i tak byl maxymalny chociasz jak pingowalem onet.pl to niewazne czy mialem nalozony limit czy nie i tak byly normalne.Nie pisalem jakie predkosci mam dostepne w modemach bo od tego ping niezalezy bo mozna miec ping 50 na 512 i ping 100 na 3mb i jako ze wspomnialem o counter strike to do testow pingowalem tylko onet.pl .Przepraszam jesli zalozylem temat ktory juz byl ale nieznalazlem na forum porownywanie pingow w obu tych technologiach i oczekuje waszych wypowiedzi .
Lubie wachac wafle
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: HSDPA vs. CDMA - pingi

Post autor: guteq »

Jest tak:

- CDMA zapewnia niższe pingi niż UMTS (WCDMA) - ponoć nawet 50 ms daje sie czasami zobaczyć

- najniższe pingi w UMTS (WCDMA) dają modemy posiadające HSPA (HSUPA) - przeciętnie około 80-90 ms, najniższe jakie widziałem to około 60-65 ms

- modemy które mają tylko HSDPA mają wyższe pingi - na moim XU870 jest to standardowo 125 ms i nigdy nie widziałem niższych wartości

Tak więc jeśli zależy Ci na najniższym pingu, to albo zainteresuj się CDMA, albo przetestuj modem UMTSowy ale mający HSUPA.
Pozdro,
GutEQ
koza19921117

Dzieki ze wreszcie wiem ze w CDMA sa nizsze bo hsdpa niby oferuje wieksze predkosci i mi nie pasowalo ze ma gorsze pingi moze dlatego ze na innej czestotliwosci dane sa przesylane . Tylko teraz nie wiem ktory modem wybrac w technologi cdma bo sa dwa ten Axesstel MV410R i ADU-500A ,ciekawe czy ADU ma lepsze pingi od axesstela

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-09-27, 08:09 ]
Poprawa ortografii.
Ostatnio zmieniony 2009-09-27, 07:08 przez koza19921117, łącznie zmieniany 1 raz.
Lubie wachac wafle
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

Potwierdzam to co napisał quoteq. Testowałem pingi u kolegi który ma CDMA w Orange i naniższe były w granicy 48 ms, średnio wychodziły w okolicy 65 ms, a na komórce mam 3G (WCDMA) z pingami zaczynającymi się od ok 125 ms.
Czy na wartość opóźnień ma jakiś wpływ odległość od nadajnika?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

plat1num pisze:Czy na wartość opóźnień ma jakiś wpływ odległość od nadajnika?
Tak.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

koza19921117 pisze:hsdpa niby oferuje wieksze predkosci i mi nie pasowalo ze ma gorsze pingi moze dlatego ze na innej czestotliwosci dane sa przesylane
Częstotliwość nie ma tu nic do rzeczy. To kwestia technologii przesyłu danych.
koza19921117

Jest jeszcze cos co nieumiem wytlumaczyc a dokladniej to na poczatku korzystania z modemu merlin XU870 na poczatku umowy srednie pingi wynosily 70 - 80 ale tyko przez pierwsze dni a potem wskoczyly na wartosci jakie podalem wczesniej
Lubie wachac wafle
ODPOWIEDZ