Laptop a WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Laptop a WiFi
Witam
Posiadam internet neostrada, podpięty do laptopa przez usb, w laptopie mam karte Intel Wireless WiFi Link 4965AGN, czy jet możliwość żeby za pomocą laptopa rozdawać internet do urządzeń posaidających WiFi np komórka, palmtop, psp? I jak takie połączenie utworzyć i skonfigurować? Słyszałem że za pomocą ad-hoc ale za każdym razem jak tworzyłem taką sieć nie była ona widoczna dla tych urządzeń. Stosowałem się do http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629 ale bez rezultatu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Posiadam internet neostrada, podpięty do laptopa przez usb, w laptopie mam karte Intel Wireless WiFi Link 4965AGN, czy jet możliwość żeby za pomocą laptopa rozdawać internet do urządzeń posaidających WiFi np komórka, palmtop, psp? I jak takie połączenie utworzyć i skonfigurować? Słyszałem że za pomocą ad-hoc ale za każdym razem jak tworzyłem taką sieć nie była ona widoczna dla tych urządzeń. Stosowałem się do http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629 ale bez rezultatu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Laptop a WiFi
Napisz dokładnie co robisz w celu utworzenia takiej sieci.pawelpablo pisze:za każdym razem jak tworzyłem taką sieć nie była ona widoczna dla tych urządzeń.
-
Posiadam system Vista, panel sterowania -> centrum sieci i udostęonienia -> skonfiguruj połączenie lub sieć -> wybieram opcję skonf. bezprzew. sieć ad-hoc -> wpisuje nazwe sieci -> typ zabezpieczenia daje wep wpisuje klucz wł udostępnienie na końcu. Dalej postępuje tak jak w poradniku do którego link podałem wcześniej konkretnie do postu drugiego. Z tym że neostrada ma zmienne ip i tam się nie da nic zmienic tylko dns można ustawić ręcznie. jeśli zostawie wszystko na auto to np psp w autoamtycznym szukaniu znajduje wszystkie inne sieci (zapewne routery nadające w okolicy) tylko nie tą moją, można też to zrobić ręcznie ale tak jak wspominałem efekt jest podobny i nie wiem czy ręczna konfiguracja i wpisanie ip i dns pomoże w uzyskaniu połączenia. Nie wiem w czym jest problem dioda od karty świeci się ciagle po stworzeniu ad-hoc pisze że oczekuje na połączenie.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jakbyś na razie zostawił w spokoju ICS i ustawił sam Ad-Hoc?
-
Czyli utworzyć sam ad-hoc postępując tak jak kreator konfiguracji bez żadnych dodatkowych ustawień? Tak robiłem na samym początku też bez efektu. Mozna coś jeszcze z tym zrobić?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
pawelpablo, a lapek sam w sobie w ogóle wykrywa sieci?
-
Tak wykrywa, te same co konsolka, łączyłem się też z hot spotami na mieście przez lapka więc to jest ok.
Znalazłem taki wątek w którym też się wypowiadasz (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0) i też chodzi o psp i to może chodzić o ap a nie ad-hoc ale nie mam pojęcia czy istnieje jakaś aplikacja i czy moja karta w lapku może pracować jako ap. Aplikacja intela jaka jest zainstalowana nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> żadnej takiej opcji. Niby pomoc techniczna pisała mi że jest możliwośc pracy w ap i sama się przestawia w viscie ale coś to dziwne.
Znalazłem taki wątek w którym też się wypowiadasz (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0) i też chodzi o psp i to może chodzić o ap a nie ad-hoc ale nie mam pojęcia czy istnieje jakaś aplikacja i czy moja karta w lapku może pracować jako ap. Aplikacja intela jaka jest zainstalowana nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> żadnej takiej opcji. Niby pomoc techniczna pisała mi że jest możliwośc pracy w ap i sama się przestawia w viscie ale coś to dziwne.
Ostatnio zmieniony 2009-10-03, 20:38 przez pawelpablo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
pawelpablo, faktycznie, wyleciało mi z głowy. PSP obsługuje Ad-Hoc tylko z innymi PSP.

To trochę problem. Niestety nie mam pod ręką softu Intela, żeby go przegrzebać pod tym kątempawelpablo pisze:Aplikacja intela jaka jest zainstalowana nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> żadnej takiej opcji.

-
Znalazłem instrukcję do tej karty jest coś opisane o ap ale jak to uruchomić żeby karta tak nadawała to już nie orientuję sie w tym http://download.intel.com/network/conne ... _Guide.pdf
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z tego co widzę to operation mode są tylko Station i Ad-Hoc. Także wydaje mi się, że nic z tego nie będzie niestety pod Windowsem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, masz całkowitą rację. Sam to przerabiałem. Pod Windows nie daje się tego zrobić. Jednak pod Linux'em powinno się dać.Jo_gurt pisze:Także wydaje mi się, że nic z tego nie będzie niestety pod Windowsem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Możecie mi doradzić w takim razie który router (bezprzewodowy) był by dobry pod neostrade (adsl annex a), i żeby obsługiwał access pointa, bo nie wiem każdy bezprzewodowy router obsługuje ap?
- wojteks
- *** Administrator ***
Powiedzmy Linksys WAG200G, Tp-Link TDW-8910 (8901, 8920). Zdecydowanie nie Pentagram Cerberus.pawelpablo pisze:który router (bezprzewodowy) był by dobry pod neostrade (adsl annex a),
Nie pomagam na PW!
-
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście że tak, co prawda na forum brak o nim opinii, nie ma wyprowadzonej ani odłączanej antenki. W obrębie mieszkania ppowinien mieć wystarczający zasięg.pawelpablo pisze:A ten router by się nadawał?
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuje za wasze wypowiedzi. Jeszcze mnie tylko dręczy czy wszystkie routery maja access pointa czy trzeba patrzeć dokładnie przed zakupem.
- wojteks
- *** Administrator ***
No nie wszystkie mają. Jeżeli mają to jest to wyraźnie opisane. Przykładem routera ADSL który nie ma WiFi jest Tp-Link TD-8840.pawelpablo pisze:Jeszcze mnie tylko dręczy czy wszystkie routery maja access pointa czy trzeba patrzeć dokładnie przed zakupem.
Nie pomagam na PW!
-
Ale te o których była mowa czyli Linksys WAG200G i Linksys WAG54G2 mogę być pewien że maja <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> access pointa? (już tak się dopytuje bo nie zawsze ta informacja jest podana dokładnie na aukcji lub w sklepie internetowym)
- wojteks
- *** Administrator ***
Te mają.pawelpablo pisze:Ale te o których była mowa czyli Linksys WAG200G i Linksys WAG54G2 mogę być pewien że maja
Nie pomagam na PW!