Laptop a WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawelpablo
Początkujący użytkownik forum

Laptop a WiFi

Post autor: pawelpablo »

Witam
Posiadam internet neostrada, podpięty do laptopa przez usb, w laptopie mam karte Intel Wireless WiFi Link 4965AGN, czy jet możliwość żeby za pomocą laptopa rozdawać internet do urządzeń posaidających WiFi np komórka, palmtop, psp? I jak takie połączenie utworzyć i skonfigurować? Słyszałem że za pomocą ad-hoc ale za każdym razem jak tworzyłem taką sieć nie była ona widoczna dla tych urządzeń. Stosowałem się do http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=70629 ale bez rezultatu. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Laptop a WiFi

Post autor: Jo_gurt »

pawelpablo pisze:za każdym razem jak tworzyłem taką sieć nie była ona widoczna dla tych urządzeń.
Napisz dokładnie co robisz w celu utworzenia takiej sieci.
pawelpablo

Posiadam system Vista, panel sterowania -> centrum sieci i udostęonienia -> skonfiguruj połączenie lub sieć -> wybieram opcję skonf. bezprzew. sieć ad-hoc -> wpisuje nazwe sieci -> typ zabezpieczenia daje wep wpisuje klucz wł udostępnienie na końcu. Dalej postępuje tak jak w poradniku do którego link podałem wcześniej konkretnie do postu drugiego. Z tym że neostrada ma zmienne ip i tam się nie da nic zmienic tylko dns można ustawić ręcznie. jeśli zostawie wszystko na auto to np psp w autoamtycznym szukaniu znajduje wszystkie inne sieci (zapewne routery nadające w okolicy) tylko nie tą moją, można też to zrobić ręcznie ale tak jak wspominałem efekt jest podobny i nie wiem czy ręczna konfiguracja i wpisanie ip i dns pomoże w uzyskaniu połączenia. Nie wiem w czym jest problem dioda od karty świeci się ciagle po stworzeniu ad-hoc pisze że oczekuje na połączenie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A jakbyś na razie zostawił w spokoju ICS i ustawił sam Ad-Hoc?
pawelpablo

Czyli utworzyć sam ad-hoc postępując tak jak kreator konfiguracji bez żadnych dodatkowych ustawień? Tak robiłem na samym początku też bez efektu. Mozna coś jeszcze z tym zrobić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pawelpablo, a lapek sam w sobie w ogóle wykrywa sieci?
pawelpablo

Tak wykrywa, te same co konsolka, łączyłem się też z hot spotami na mieście przez lapka więc to jest ok.
Znalazłem taki wątek w którym też się wypowiadasz (http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0) i też chodzi o psp i to może chodzić o ap a nie ad-hoc ale nie mam pojęcia czy istnieje jakaś aplikacja i czy moja karta w lapku może pracować jako ap. Aplikacja intela jaka jest zainstalowana nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> żadnej takiej opcji. Niby pomoc techniczna pisała mi że jest możliwośc pracy w ap i sama się przestawia w viscie ale coś to dziwne.
Ostatnio zmieniony 2009-10-03, 20:38 przez pawelpablo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pawelpablo, faktycznie, wyleciało mi z głowy. PSP obsługuje Ad-Hoc tylko z innymi PSP.
pawelpablo pisze:Aplikacja intela jaka jest zainstalowana nie ma <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> żadnej takiej opcji.
To trochę problem. Niestety nie mam pod ręką softu Intela, żeby go przegrzebać pod tym kątem :/
pawelpablo

Znalazłem instrukcję do tej karty jest coś opisane o ap ale jak to uruchomić żeby karta tak nadawała to już nie orientuję sie w tym http://download.intel.com/network/conne ... _Guide.pdf
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Z tego co widzę to operation mode są tylko Station i Ad-Hoc. Także wydaje mi się, że nic z tego nie będzie niestety pod Windowsem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:Także wydaje mi się, że nic z tego nie będzie niestety pod Windowsem.
Tak, masz całkowitą rację. Sam to przerabiałem. Pod Windows nie daje się tego zrobić. Jednak pod Linux'em powinno się dać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pawelpablo

Możecie mi doradzić w takim razie który router (bezprzewodowy) był by dobry pod neostrade (adsl annex a), i żeby obsługiwał access pointa, bo nie wiem każdy bezprzewodowy router obsługuje ap?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pawelpablo pisze:który router (bezprzewodowy) był by dobry pod neostrade (adsl annex a),
Powiedzmy Linksys WAG200G, Tp-Link TDW-8910 (8901, 8920). Zdecydowanie nie Pentagram Cerberus.
Nie pomagam na PW!
pawelpablo

A ten router by się nadawał?

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... G54G2.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pawelpablo pisze:A ten router by się nadawał?
Oczywiście że tak, co prawda na forum brak o nim opinii, nie ma wyprowadzonej ani odłączanej antenki. W obrębie mieszkania ppowinien mieć wystarczający zasięg.
Nie pomagam na PW!
pawelpablo

Dziękuje za wasze wypowiedzi. Jeszcze mnie tylko dręczy czy wszystkie routery maja access pointa czy trzeba patrzeć dokładnie przed zakupem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pawelpablo pisze:Jeszcze mnie tylko dręczy czy wszystkie routery maja access pointa czy trzeba patrzeć dokładnie przed zakupem.
No nie wszystkie mają. Jeżeli mają to jest to wyraźnie opisane. Przykładem routera ADSL który nie ma WiFi jest Tp-Link TD-8840.
Nie pomagam na PW!
pawelpablo

Ale te o których była mowa czyli Linksys WAG200G i Linksys WAG54G2 mogę być pewien że maja <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> access pointa? (już tak się dopytuje bo nie zawsze ta informacja jest podana dokładnie na aukcji lub w sklepie internetowym)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pawelpablo pisze:Ale te o których była mowa czyli Linksys WAG200G i Linksys WAG54G2 mogę być pewien że maja
Te mają.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ