CDMA-Orange-wielka sciema

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
walther99
Użytkownik forum

CDMA-Orange-wielka sciema

Post autor: walther99 »

Niniejszy post dedykuje ku przestrodze potencjalym nabywca uslugi CDMA w sieci Orange. :cry:

Zacznijmy od poczatku:Ze wzgledu na moje miejsce zamieszkania(obszar lesny,okolice Tychow) internet 3G mam tylko w okesie zimowym :super: -kiedy z drzew zaslaniajacych BTS-a opadna liscie.W pozostalych porach mimo anteny kierunkowej 20dB,niskostratnego kabla szybki internet niestety nie funkcjonuje.
Po kilkukrotnych namowach dzialu sprzedazy Orange zdecydowalem sie na zakup internetu CDMA,w salonie podpisalem umowena "internet na probe".
Po podlaczeniu wielka radosc-chodzi :brawa: szybkosc-okolo 512 w porywach do 1Mb/s.Testowalem go bardzo intensywnie przez 6 dni i w 7-kicha-sygnal jest-transferu praktycznie brak :zly: .Po namysle doszedlem do wniosku ze pewnikiem przekroczylem juz limit-bylo to prawdopodobne.Pojechalem do salonu .bez problemu oddalem modem i podpisalem umowe na stale internet "Platinum"-no i zaczely sie schody...
Pierwszy tel do dzialu obslugi-standart-nic nie wiemy o zadnej awarii-zgloszenie przyjete-czas oczekiwania na odpowiedz-72 godziny.Spokojnie czekalem na kontakt ze strony Orange i faktycznie po 2 dniach tel z dzialu obslugi-jest awaria-postaraja sie ja szybko usunac.Po 3 dniach nic sie nie zmienilo ,nastepny moj tel-"no prosze byc cierpliwy bo jak na przyklad maszt sie przewrocil to postawienie nowego musi potrwac" :D :D .W nastepnych dniach nastepne moje zgloszenia i nic!!.Wczoraj w dziale obslugi natrafilem na konsultanta ktory bardzo sie wszystkim przejal i obiecal ze ktos z dzialu technicznego skontaktuje sie ze mna.Skladajac reklamacje powiedzialem ze:nie wazne jest czy wlacza mi ten internet dzis czy jutro ja chce tylko znac konkretna date naprawy awarii!!!!!
Dzisiaj dostalem odpowiedz "jest awaria" nie wiadomo do kiedy :zly: :zly: :zly:
Jako zwykly smiertelnik nie mam bezposredniego kontaktu z naczalstwem dzialu technicznego Orange,ale mysle ze pracownicy i byc moze szefostwo przeglada nasze forum
no to moze sie dowiedza co dzieje w ich firmie.Dla ulatwienia podaje nr. zapytania technicznego;1656650.
Nie omieszkam poinformowac Szanownych Forumowiczow o dalszych postepach usuwania awarii :dobani: :dobani: :dobani: w szeroko reklamowanej sieci Orange.
Gwoli zcislosci awaria trwa od 14 wrzesnia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 2009-09-30, 18:27 przez walther99, łącznie zmieniany 2 razy.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Re: CDMA-Orange-wielka sciema

Post autor: adixm »

Ja mialem kiedys problem z adslem od orange i nie moge narzekac, przyjechali do mnie tego samego dnia co zglosilem awarie, wiec nie mozna generalizowac tylko spokojnie poczekac bo pewnie jest to jakis wiekszy problem, ktorego naprawa pewnie potrwa:)
walther99
Użytkownik forum

adixm pisze:Ja mialem kiedys problem z adslem od orange i nie moge narzekac, przyjechali do mnie tego samego dnia co zglosilem awarie, wiec nie mozna generalizowac tylko spokojnie poczekac bo pewnie jest to jakis wiekszy problem, ktorego naprawa pewnie potrwa:)

Co do czekania to chcialbym zobaczyc Twoja mine jak wykupiona przez Ciebie usluga nie dziala juz ponad 2 tygodnie,a konsultanci nawet!!! nie sa w stanie odpowiedziec kiedy ta awaria zostanie usunieta.
Nie generalizuje Szanowny Kolego,lecz jak to swiadczy tak znanym operatorze???
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

walther99, jak net Ci nie działa to możesz chyba złożyć wniosek o zwrot abonamentu. Powinni zwrócić proporcjonalnie tyle kasy, ile dni nie miałeś dostępu do internetu.
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
walther99
Użytkownik forum

Tak wiem dziekuje za sugestie,ale nie o zwrot kasy mi chodzi tylko o bezradnosc i olewanie dlugoletniego abonenta
walther99
Użytkownik forum

Szanowni Forumowicze! zgodnie z obietnica zdaje relacje z postepow usuwania awarii nadajnika CDMA na terenie Tychow.Jak pisalem w pierwszym poscie awaria trwa od 14 wrzesnia!!!!!! i jak myslicie co z nia? oczywiscie nic sie nie zmienilo!!!!
Rozmawialem dzisiaj z konsultantka BOK-u ta z dzialem technicznym i nadal nikt nie jest w stanie mi odpowiedziec nawet w przyblizeniu kiedy technicy usuna ta awarie.
W takich wlasnie sytuacjach wychodzi jak dziadowska,nastawiona TYLKO na zysk jest to firma.
Czytajac posty na naszym forum jeszcze sie nie spotkalem z taka sytuacja u innych operatorow.
Poczta pantoflowa dowiedzialem sie ze sa szanse iz bedzie jeszcze gorzej w tej firmie,polityka jest taka zeby zwalniac fachowcow- pracownikow dzialu technicznego,i awarie,konserwacje powierzyc fimom zewnetrznym-wiadomo kto da wiecej ten taki kontrakt dostanie-oj chyba wszyscy znaja taki scenariusz.
Wytlumaczcie mi prosze jak to mozliwe ze pobierajac taka kase od abonentow nie stac Orange na wymiane modulu CDMA (jesli takowego nie da sie naprawic) w rozsadnym terminie??
Czy pogon za zyskami doprowadzila do tego ze taka sytuacja nikogo z szefostwa nawet nie zawstydzi??
Z Idea-Orange jestem juz od wielu lat-wlasciwie od samego Ich poczatku,i naprawde zaczynam miec juz dosc tego operatora,i przestrzegam potencjalnych przyszlych abonentow tej sieci-rozwazcie prosze czy nie bardziej oplaca sie skorzystac z ofert innych
bardziej wiarygodnych operatorow.
Dziwie sie ze przy tak ostrej konkurencji na rynku Gsm Orange pozwala sobie na takie lekcewazenie abonentow .
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 19:44 przez walther99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Dziwie sie ze przy tak ostrej konkurencji na rynku Gsm Orange pozwala sobie na takie lekcewazenie abonentow .
Bo to CDMA, więc konkurencji za bardzo (jeszcze) nie ma.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

walther99 pisze:z postepow usuwania awarii nadajnika CDMA na terenie Tychow.
Mikołowa ;)
Istotnie jest awaria :dobani:
Jeśli masz antenę kierunkową,to spróbuj obrócić ją na Miedźną (kierunek mniej więcej na Pszczynę).
walther99
Użytkownik forum

Dzieki za podpowiedz,niestety w kieruku na Miedzna(Grzawe) mam okolo 6 kilometrowa sciane lasu-zaczyna sie pare metrow od mojego domu ,tak wiec kicha nawet na 450Mhz
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

walther99 pisze:zaczyna sie pare metrow od mojego domu
No to nie podziałasz,istotnie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Jo_gurt pisze:Bo to CDMA, więc konkurencji za bardzo (jeszcze) nie ma.
Warto też wspomnieć, że Orange wdrożyło CDMA tylko po to by uszczęśliwiś UKE która chciała edebrać pomarańczy pasmo 450MHz. Nic więc dziwnego że sobie olewają.
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Mam 25 km do nadajnika; środek puszczy a zasięg full. Spróbuj!!!
Deformują nas formuły.
jonowaty
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: jonowaty »

A jaki jest maxymalny zasięg BTA od CDMA aby móc bezproblemowo korzystać.
olo_922
Początkujący użytkownik forum

Post autor: olo_922 »

cześć.To mój pierwszy post na tym forym.Jako że mam pewien problem postanowiłem zapytac 'was' o rade.Nie mam mozliwości dostępu do internetu kablowego,wiec musze wybrać inną opcje dostepu do internetu.Wiec tak,mój brat wział dla siebie pley'a modem 3g do laptopa i u nas w domu niema zasiegu(brat mieszka gdzie indziej i ma) wiec mysle nad internetem z orange najprawdopodobnie freedom pro badź samo free.Jako ze mieszkam w odległości od nadajnika orange 2km i żadnych przeszkód niema,pusta przestrzeń,i teraz moje pytanie który pakiet polecacie bardziej? Mieszkam w miejscowości Przemków (dolnysląsk) sprawdzałem mape zasiegu i niby cdma jest. Dodam ze internet do komputera stacjonarnego. PC .pozdrawiam 73
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

olo_922 jesteś na tyle w dobrej sytuacji ,że jesteś w zasięgu HSDPA i CDMA. A więc poleciłbym Ci zakupienie modemu hybrydowego ADU 635 za pomocą którego mógłbyś łączyć się w standardzie HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS jak i CDMA (dzięki czemu można przełączać się między mniej obciążonymi stacjami bazowymi).

A kosztuje to tyle:
limit 3GB - 75zł/mc
limit 8 GB - 120zł/mc
limit 12 GB - 150 zł/mc

A kupując ten internet w sklepie internetowym Orange zyskał byś profit w postaci większego limitu:

Zamiast 3GB - 4GB
Zamiast 8GB - 9GB
Zamiast 12GB - 14GB
...przy czym cena miesięcznego abonamentu nie ulega zmianie.

A zresztą TU masz wszystko opisne więc sobie zobacz ;) .
olo_922

Ok. Wielkie dzięki dla Ciebie kolego za szybką i jasną odpowiedź.Jestem w stanie przyjąć opcje za 75zł/mc,chociarz nie urywan tanio nie jest ale dramatu też niema :D i powiedźcie mi jak to z tym limitem jest a mianowicie-mam limit dajmy na to 3gb i to jest tak że np wchodzenie na fora,YT,nk itd bez pobierania gier,filmow jedynie aktualizacje.to mi wystarczy na miesiac?dodam ze przed kompem dziennie jakies 4-5h spędzać bede,i nie urywam cztery-szóste tego czasu spedzam na youtube,oczywiście nie co dzien.wiec mi to wystarczy? Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli dużo korzysztasz z YT to podejrzewam ,że limit mógłby pójść na to właśnie w końcu YouTube jest dano żerne, najlepiek to zainstalować sobie NetMeter i zobaczyć mniej więcej ile transferu zużywasz na dzień i wtedy będziesz wiedział czy wystarczy czy nie ;) .
olo_922

ok dzieki raz jeszcze,bardzo mi pomogłeś.zasługujesz na swoją range.:)
Awatar użytkownika
czubaka87
Użytkownik forum

cdma

Post autor: czubaka87 »

witam wszystkich. internet orange freedom pro mam od kwietnia i jak do tej pory nie mogłem narzekać, ale tak od 2 tygodni strasznie spadła mi prędkość, myślałem że pewnie limit przekroczony ale nadszedł nowy miesiąc i poprawy nie było. więc zrobiłem format (jako że mój komputer do najnowszych nie należy i dawno nie był formatowany myślałem że to on zamula), ale też nie pomogło. na stronie testującej prędkość maksymalny osiąg toł 60kbs :cry: . i nie wiem co robić dalej czy oddawać na gwarancję czy nie???
Znając orange to przyjmą, potrzymają 2 tyg. i napiszą że żadnej wady nie stwierdzono.

Jak ktoś ma jakieś dobre rady to niech się śmiało dzieli..
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Ile razy była mowa o tym ,że liczy się okres rozliczeniowy a nie kalendarzowy? Nowy limit przyznawany jest wraz z nowym okresem rozliczeniowym, powinieneś mieć to zawarte na fakturze lub w umowie kiedy zaczyna się twój okres.
Awatar użytkownika
czubaka87
Użytkownik forum

okres rozliczeniowy mam 20, a pod koniec zeszłego miesiąca mało przy kompie przesiadywałem, także niemożliwe żeby te 3gb zostało wykorzystane. filmy, ani muzyka nic nie było ściągane
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

15 dni. Trochę jest. YT, NK etc nie było?
Awatar użytkownika
czubaka87
Użytkownik forum

tylko że on mi zwolnił już tak około 2 tyg temu, a teraz nawet mniej korzystam z internetu niż w poprzednich miesiącach, a wtedy wszystko było ok
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie odpowiadasz na pytania. No i nawet nie podajesz jaką prędkością chodzi.
Awatar użytkownika
czubaka87
Użytkownik forum

YT trochę było, nk raz na tydzień albo rzadziej, extraklasatv w weekendy. a prędkość teraz to max 60Kbs
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

czubaka87 pisze:YT trochę było, nk raz na tydzień albo rzadziej, extraklasatv w weekendy.
I wszystko jasne. Extraklasatv to jak domniemywam streaming?

[ Dodano: 2009-10-04, 23:13 ]
czubaka87 pisze:a prędkość teraz to max 60Kbs
Czyli limitowa. 64kbps jest po limicie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: I wszystko jasne. Extraklasatv to jak domniemywam streaming?
Zgadza się ja.michal są to relacje wideo z meczy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to limit w 2 dni może powiedzieć :papa: ;)

Proponuję zainstalować program do pomiaru transferu. :)
Awatar użytkownika
czubaka87
Użytkownik forum

kurcze aż mi się nie chce wierzyć że extraklasatv mogła tyle pożreć wcześniej też oglądałem co weekend i wszystko było ok, chyba że wtedy jeszcze limitu nie było wprowadzonego. Będe musiał poczekać do 20 i wtedy zobaczymy czy odzyskam dobrą prędkość.

a jeszcze jedno pytanko: wiesz może czy jakoś na stronie orange można sprawdzić ile jeszcze z limitu zostało do wykorzystania???

[ Dodano: 2009-10-04, 23:24 ]
czyli te NetMeter taki najlepszy tak???
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

czubaka87 pisze:chyba że wtedy jeszcze limitu nie było wprowadzonego.
Sam sobie odpowiedziałeś. ;) Od niedawna w OFP są limity.
czubaka87 pisze:kurcze aż mi się nie chce wierzyć że extraklasatv mogła tyle pożreć wcześniej też oglądałem co weekend i wszystko było ok
Jaka jakość? Jaki bitare tych transmisji?
czubaka87 pisze:czyli te NetMeter taki najlepszy tak???
Może być. Ja tego używam i się spisuje ok.
ODPOWIEDZ