Mi wyszło 4,32zł/mcsp6huk pisze:Czyli jakieś ~ 3zł na miesiąc

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-06, 21:46 ]
Wydzielone z: > Jaki router do Era WiMax <
Moderator: Moderatorzy
Mi wyszło 4,32zł/mcsp6huk pisze:Czyli jakieś ~ 3zł na miesiąc
Blido, przejdź na technologię LED.Blido pisze:Mam w całej chacie żarówki energooszczędne, więc ekonomiczny ze mnie gość (może raczej dusigrosz)
Mam na razie jedną żarówkę, ale raczej z ciekawości kupiłem. Barwa światła całkiem niezła, ale jasność pozostawia wiele do życzeniaja.michal pisze:Blido, przejdź na technologię LED.
Tak już mocno ot, ale sam się zastanawiałem jak to wygląda i chciałem z ciekawości kupić, ale jak myślę, że to jak w lampkach rowerowych działa to średnio widać coś.Blido pisze:Barwa światła całkiem niezła, ale jasność pozostawia wiele do życzenia
To po ile Blido u Ciebie jest 1 kW ? Jaki dostawca prądu jeżeli można wiedzieć ? Energa ?Blido pisze: Mi wyszło 4,32zł/mc
Taki wynalazek mi zupełnie niepotrzebny, bo nigdy nie wiem kto i kiedy będzie potrzebował internetuLutek1980 pisze:jeśli chcesz zaoszczędzić może warto się zaopatrzyć w gniazdko z programatorem
Ile ?Blido pisze:I tak już mi żre prąd zestaw do WiMaxa, który ma pobór mocy 22W.
Najlepiej zwykłym licznikiem energii elektrycznej - kręciołka po regeneracji (ale bez oficjalnych badań legalizacyjnych) można kupić w każdym sklepie elektrycznym za 30 zł...sp6huk pisze:Watomierzem
Wyczytałem w instrukcjiPatryk_ pisze:Sprawdzałeś doświadczalnie,czy patrzysz po mocach zasilaczy ?
Tyle to bierze mój router (VIA C3 x86 800 MHz,768 MB ramu,HDD 2.5'' +modem PCMCIA).Blido pisze:ale tak czy inaczej to sporo.
Względnie do pokoju dziecka jako lampka nocnacanidy pisze:Póki co mogą służyć głównie dekoracyjnie do podświetlania obrazów
Dokładnie jak na razie, bo jak opracują tanią metodę produkcji diod powierzchniowych to może zrobić się ciekawie, przyklejamy do sufitu i cały świeci.canidy pisze:Ledy miło świecą, ale jak na razie słabo i trzeba sporo punktów dać aby było ok.
Może dlatego mnie tak uspokajaartureal pisze:LED-owa biel to nic innego, jak RGB w monitorach.
Mylisz chyba z LRF.Blido pisze:a co dopiero świetlówek kompaktowych
Jeszcze dużo rzeczy nie widziałeś. W tej chwili można dostać ledy w praktycznie dowolnych temperaturach barwowych: pierwszy lepszy sklep, pierwsza lepsza dioda http://www.led-lighting.pl/index.php?ma ... cts_id=221artureal pisze:No ale żaden LED nie da tak naturalnego światła, jak żarówka.
Kod: Zaznacz cały
zakres temperatur bieli od 2600K do 10000K
No właśnie.marens pisze:Osobiście bardzo sobie chwalę światło halogenowe.
Nie mylę, świetlówki kompaktowe niestety również emitują sporo UV. Ale wspomnianym przez Ciebie wynalazku szkoda gadać, to już prawdziwy zabójca zmysłu wzroku. Najgorsze jest to że takie świetlówki są wciąż używane m.in w szkołach i przedszkolach gdzie przez wiele godzin przebywają dzieci.Patryk_ pisze:Mylisz chyba z LRF.
Ale to nadal tylko złudzenie, bo tak naprawdę tylko tradycyjne żarówki żarowe świecą w pełnym spektrum światła widzialnego + trochę podczerwieni i ultrafioletu.krystianb pisze:W tej chwili można dostać ledy w praktycznie dowolnych temperaturach barwowych
Ja również, tylko szkoda że halogeny są takie prądożerne. LED-y mają podobną barwę światła, ale mocą (obecnie) im do pięt nie dorównują.marens pisze:Osobiście bardzo sobie chwalę światło halogenowe.
A no. Nagrałem kiedyś to aparatem z kamerą szybko klatkową w telefonie (122 klatki na min.) i puściłem potem i widać było takie jaśniej-ciemniej.Blido pisze:Najgorsze jest to że takie świetlówki są wciąż używane m.in w szkołach i przedszkolach gdzie przez wiele godzin przebywają dzieci.
Nawet moja cyfrówka 25FPS nagrywa to miganie. W końcu te świetlówki mają "odświeżanie" 50Hzja.michal pisze:puściłem potem i widać było takie jaśniej-ciemniej.
Osoby nie przyzwyczajone do CRT nie widzą migotania.Blido pisze:W końcu te świetlówki mają "odświeżanie" 50Hz
Tego nie wiem, bo z kompem mam do czynienia właściwie od pieluch, a te kilkanaście lat temu LCD nie było nawet w futurystycznych filmach s-fwojteks pisze:Osoby nie przyzwyczajone do CRT nie widzą migotania.
Prawie wszystko zatrzymuje luminofor.Blido pisze:świetlówki kompaktowe niestety również emitują sporo UV.
LRF-ki w szkołach ?Blido pisze:Ale wspomnianym przez Ciebie wynalazku szkoda gadać, to już prawdziwy zabójca zmysłu wzroku. Najgorsze jest to że takie świetlówki są wciąż używane m.in w szkołach i przedszkolach
To zależy.Blido pisze:W końcu te świetlówki mają "odświeżanie" 50Hz