[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-10-12, 19:51 ]
Wydzielono z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... &start=600 na prośbę zainteresowanych.
Moderator: Moderatorzy
Od roku nie mogę się doprosić w UKE.onimusza666 pisze:Jest może jakiś wykaz BTS wimax???
Jedynie >TO<. Dalej kontakt z BOK.onimusza666 pisze:Jest może jakiś wykaz BTS wimax???
Najlepiej. Podaj dane geograficzne swojego domu to Ci powiedzą co i jak z większą dokładnością. Patrząc na mapkę i na tą lokalizację co podałeś to powinno polecieć. Zwłaszcza jak drzewa wycinają.onimusza666 pisze:może napiszę do Ery?
Najlepiej jak zrobił Blido współrzędne z GPSa wysłać do BOKu (może być zwykła nawigacja samochodowa).onimusza666 pisze:pozostaje mi zapytać znajomka,
A po co GPS. Od czego Google Maps lub Earth jest.wojteks pisze:współrzędne z GPSa wysłać do BOKu (może być zwykła nawigacja samochodowa).
Racja.ja.michal pisze:Od czego Google Maps lub Earth jest.
Nie wiem czy WiMax nie jest tylko przez kurierów sprzedawany.onimusza666 pisze:I oczywiście wybadam znajomka-on też narzekał na limity itd. i dziwi mnie że nic nie wie(chyba) o wimax skoro żona pracuje w Erze i ma tam komórkę?
Bo to WiMax. Limitów nie ma. Jak ma być 1Mb/s to z reguły jest całą dobę. Pingi koło 60ms.onimusza666 pisze:A tak po za tym, to jaki jest tam abonament,limit,częstotliwość-i czemu to ma być lepsze od CDMA?
Nie ma to nic do rzeczy. W WiMax nie masz czegoś takiego jak karta sim.onimusza666 pisze:po za tym nie wiem czy u mnie nawet Era ma EDGE-poszukam gdzieś karty sim i to sprawdzę.
Dzięki kolegoDigitall pisze:Comodo Firewall, zainstaluj
Dla Ery to usługa taka sama jak DSL, nawet z tej samej puli przyznają IP. Host to dsl.dynamic.eranet.plja.michal pisze:Bo to WiMax. Limitów nie ma. Jak ma być 1Mb/s to z reguły jest całą dobę. Pingi koło 60ms.
WiMax jest w sumie bardzo podobny do WiFija.michal pisze:Nie ma to nic do rzeczy. W WiMax nie masz czegoś takiego jak karta sim.
A jak to ma się do odległości i terenu??czy las temu nie przeszkadza CDMA ciągnę z 17km.i żeby nie limit to bym nie narzekałBlido pisze:WiMax jest w sumie bardzo podobny do WiFiTerminal który się otrzymuje do złudzenia przypomina AP ze zintegrowaną panelówką, nawet posiada adres MAC. Sama technologia ma podobną zasadę działania.
Musi być widoczność optyczna,jeśli odległość jest większa niż kilometr,dwa,a i przez las nie przejdzie nawet na kilkaset m.A jak to ma się do odległości i terenu??
Ja za 1Mb/s na 3 lata płacę łącznie 68zł/mc. tutaj możesz pobawić się suwakami i posprawdzać koszty: http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... rnet_wimaxonimusza666 pisze:ile jest abonament
Oczywiście, terminal jest podłączany do kompa/routera kablem ethernetowym, więc wystarczy nawet najprostszy router z portem WAN za 50zł (oczywiście nie polecam takich routerów, chyba że kablowe - w tej cenie są już całkiem dobre)onimusza666 pisze:czy można to rozdzielić na 2PC?
Jeśli dostaniesz nowy kabel, jedna wtyczka będzie niezarobiona. Jeśli używany, to będzie już pewnie zarobiony, ale nie wiadomo czy prawidłowo, różni ludzie to mieli wcześniej. Jeśli czytałeś moją reckę, to wiesz co i jak.onimusza666 pisze:czy te kable w komplecie mają już wtyczki?czy trzeba samemu zaciskać?
3,6GHzonimusza666 pisze:I na jakiej to działa częstotliwości?
Wskazane, bo w przypadku gdyby piorun walnął Ci w antenę, to energia poszłaby w uziemienie, a nie przez kabel ethernetowy do Twojego routera lub co gorsza, kompaonimusza666 pisze:W instrukcji pisze coś o uziemieniu anteny-czy to jest potrzebne?nie mam pioruchrona na chałupie
Kolega ma WiMax od lokalnego providera i działa mu mimo że po drodze jest kilkuset metrowej szerokości pas lasu. Ale las ten znajduje się około 2km od jego domu, a do stacji ma tylko 4km. Oczywiście w takiej sytuacji widoczności ze stacją brak.Patryk_ pisze:przez las nie przejdzie nawet na kilkaset m.
Przeciez jesli wezmiesz pakiet Platinium czy Premium to mozesz zarowno korzystac z technologii hsdpa/gsm jak i cdmaonimusza666 pisze:Wie ktoś może jak wygląda BTS z Wimaxem??-I czemu nie można w CDMA mieć wyboru pakietu na wyższy? chodzi im o migrowanie do orange free gdzie można mieć za jedyne 150zł.pakiet Platinum?lub Premium za 120? czemu nie zrobią takich pakietów w OFpro
Doskonale o tym wiem ale po co zrywać umowę i podpisywać kolejną-skoro mam już CDMA, GSM nie potrzebuję-chcę tylko większy pakiet , aby nie martwić się limitem na 2PC.adixm pisze:Przeciez jesli wezmiesz pakiet Platinium czy Premium to mozesz zarowno korzystac z technologii hsdpa/gsm jak i cdma
Składa się z co najmniej czterech takich anten sektorowych:onimusza666 pisze:Wie ktoś może jak wygląda BTS z Wimaxem??
I to go dyskwalifikuje, szkoda czasu na dalsze rozmyślania.onimusza666 pisze:Dużo ludzi na ten net narzeka
W Wi-Fi jeśli nie ma widoczności optycznej, a do tego jeszcze link jest zasłonięty przez las, wzgórze i tym podobne obiekty to nawet nie ma po co przeprowadzać pomiaru.onimusza666 pisze:2lata temu jak chciałem to założyć, to przyjechał ''monter magik''który popatrzył w niebo i rzekł ''nie da rady''nie wiem czy był jasnowidzem czy też aż takim fachowcem że wiedział to bez żadnych pomiarów?
Czyżby u każdego nowego klienta montowali AP lub bridge? Pingi muszą być zabójcze po przejściu przez kilka takich apekówonimusza666 pisze:jak kogoś podłączają to kierują na już istniejący punkt coś w rodzaju ''łańcuszka''