WiMax alternatywą OFP

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu WiMax z firmy Netia, T-Mobile (Era) (Polska Telefonia Cyfrowa).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

Re: WiMax alternatywą OFP

Post autor: EmTeeDee »

Faktycznie po limicie to jest tragedia :cry: żebym nie ściągał Windows Live który potrzebowałem do pewnej gry , to bym może dociągną do 10-go bez limitu :( W tej chwili mam DL 2,594GB i UL 767,84MB-na jednym kompie-drugi nie chodził prawie miesiąc bo czekałem na wymianę karty wi-fi,ale i tak chyba nie będę podłączał drugiego kompa.Nie wiem w Styczniu może zrezygnuję-będzie to rok-więc mniejsza kara, i wezmę orange free z modemem hybrydowym i najwyższy pakiet-swoją drogą dziwi mnie polityka CDMA -że nie ma wyższych abonamentów i limitów :szok: O internecie satelitarnym też myślałem,stać mnie go założyć-ale ciekawe jaki jest tam ping i osiągi-po co przepłacać za kolejne szyderstwo?Może jeszcze popytam w firmie która w mojej okolicy zakłada radiówkę-kiedyś nie chcieli mi założyć -bo naokoło las-ale w tej chwili obok domu idzie wycinka drzew,więc może coś teraz da rady??Do ich masztu mam kilometr, i po drodze byłby spory ''młodniak''a nie stary las.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-10-12, 19:51 ]
Wydzielono z http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... &start=600 na prośbę zainteresowanych.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

onimusza666, a WiMax Ery nie dolatuje?
EmTeeDee

Chyba raczej nie-musiał bym sprawdzić-ale mój znajomek ma też CDMA a jego żona pracuje w salonie Ery-więc logicznie myśląc powinien mieć wimax-a nie płacić konkurencji :hyhy: Jest może jakiś wykaz BTS wimax???
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

onimusza666 pisze:Jest może jakiś wykaz BTS wimax???
Od roku nie mogę się doprosić w UKE.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

onimusza666 pisze:Jest może jakiś wykaz BTS wimax???
Jedynie >TO<. Dalej kontakt z BOK.
Przeczytaj sobie Era WiMax - Recenzja, testy. Blido ciekawe rzeczy podrzucił. :)
EmTeeDee

http://img185.imageshack.us/gal.php?g=2 ... 93652w.jpg Strzałka na dole-to moja dziura :hyhy: w okolicy to Era ma przeważnie gsm900 dopiero w miasteczku UMTS -strzałka na górze to CDMA.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

onimusza666, ale wg mapki Ery to cała okolica u Ciebie ma WiMax. Sam zobacz.
http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/img/in ... mapka2.jpg
EmTeeDee

Widziałem tą mapkę-tylko ciekawe czy jest ''prawdziwa''pozostaje mi zapytać znajomka,aby dowiedział się u żony-może napiszę do Ery?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

onimusza666 pisze:może napiszę do Ery?
Najlepiej. Podaj dane geograficzne swojego domu to Ci powiedzą co i jak z większą dokładnością. Patrząc na mapkę i na tą lokalizację co podałeś to powinno polecieć. Zwłaszcza jak drzewa wycinają. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onimusza666 pisze:pozostaje mi zapytać znajomka,
Najlepiej jak zrobił Blido współrzędne z GPSa wysłać do BOKu (może być zwykła nawigacja samochodowa).
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:współrzędne z GPSa wysłać do BOKu (może być zwykła nawigacja samochodowa).
A po co GPS. Od czego Google Maps lub Earth jest. ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze:Od czego Google Maps lub Earth jest.
Racja.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Trochę się pospieszyłem-już do nich napisałem-jak dostanę odpowiedź to w razie potrzeby podam swoje namiary(53*44'43''N 22*24'55''E) I oczywiście wybadam znajomka-on też narzekał na limity itd. i dziwi mnie że nic nie wie(chyba) o wimax skoro żona pracuje w Erze i ma tam komórkę?A tak po za tym, to jaki jest tam abonament,limit,częstotliwość-i czemu to ma być lepsze od CDMA? po za tym nie wiem czy u mnie nawet Era ma EDGE-poszukam gdzieś karty sim i to sprawdzę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

onimusza666 pisze:I oczywiście wybadam znajomka-on też narzekał na limity itd. i dziwi mnie że nic nie wie(chyba) o wimax skoro żona pracuje w Erze i ma tam komórkę?
Nie wiem czy WiMax nie jest tylko przez kurierów sprzedawany.
onimusza666 pisze:A tak po za tym, to jaki jest tam abonament,limit,częstotliwość-i czemu to ma być lepsze od CDMA?
Bo to WiMax. Limitów nie ma. Jak ma być 1Mb/s to z reguły jest całą dobę. Pingi koło 60ms.
onimusza666 pisze:po za tym nie wiem czy u mnie nawet Era ma EDGE-poszukam gdzieś karty sim i to sprawdzę.
Nie ma to nic do rzeczy. W WiMax nie masz czegoś takiego jak karta sim. ;)
Awatar użytkownika
czarny
Stały użytkownik forum

Post autor: czarny »

Digitall pisze:Comodo Firewall, zainstaluj
Dzięki kolego :zdrowko: za ten program,wczoraj zainstalowałem i dzisiaj po takim samym siedzeniu na necie mam o ok.30%mniej danych na Du Meter. :ok:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

ja.michal pisze:Bo to WiMax. Limitów nie ma. Jak ma być 1Mb/s to z reguły jest całą dobę. Pingi koło 60ms.
Dla Ery to usługa taka sama jak DSL, nawet z tej samej puli przyznają IP. Host to dsl.dynamic.eranet.pl
ja.michal pisze:Nie ma to nic do rzeczy. W WiMax nie masz czegoś takiego jak karta sim. ;)
WiMax jest w sumie bardzo podobny do WiFi :) Terminal który się otrzymuje do złudzenia przypomina AP ze zintegrowaną panelówką, nawet posiada adres MAC. Sama technologia ma podobną zasadę działania.
EmTeeDee

Blido pisze:WiMax jest w sumie bardzo podobny do WiFi :) Terminal który się otrzymuje do złudzenia przypomina AP ze zintegrowaną panelówką, nawet posiada adres MAC. Sama technologia ma podobną zasadę działania.
A jak to ma się do odległości i terenu??czy las temu nie przeszkadza CDMA ciągnę z 17km.i żeby nie limit to bym nie narzekał ;) właśnie dziś już jest dobrze-nowy miesiąc rozliczeniowy-ale jak da rady Wimax to biorę!-ile jest abonament i czy można to rozdzielić na 2PC? po wi-fi lub mam też 20m kabla nie skrossowanego wtedy przerobiło by się wtyczkę.
Pobrałem też instrukcję wimaxa-czy te kable w komplecie mają już wtyczki?czy trzeba samemu zaciskać?I na jakiej to działa częstotliwości? W instrukcji pisze coś o uziemieniu anteny-czy to jest potrzebne?nie mam pioruchrona na chałupie :hyhy :http://pl.wikipedia.org/wiki/Wimax
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

A jak to ma się do odległości i terenu??
Musi być widoczność optyczna,jeśli odległość jest większa niż kilometr,dwa,a i przez las nie przejdzie nawet na kilkaset m.
To 3.5-3.7 GHz w końcu.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:ile jest abonament
Ja za 1Mb/s na 3 lata płacę łącznie 68zł/mc. tutaj możesz pobawić się suwakami i posprawdzać koszty: http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... rnet_wimax
onimusza666 pisze:czy można to rozdzielić na 2PC?
Oczywiście, terminal jest podłączany do kompa/routera kablem ethernetowym, więc wystarczy nawet najprostszy router z portem WAN za 50zł (oczywiście nie polecam takich routerów, chyba że kablowe - w tej cenie są już całkiem dobre)
onimusza666 pisze:czy te kable w komplecie mają już wtyczki?czy trzeba samemu zaciskać?
Jeśli dostaniesz nowy kabel, jedna wtyczka będzie niezarobiona. Jeśli używany, to będzie już pewnie zarobiony, ale nie wiadomo czy prawidłowo, różni ludzie to mieli wcześniej. Jeśli czytałeś moją reckę, to wiesz co i jak.
onimusza666 pisze:I na jakiej to działa częstotliwości?
3,6GHz
onimusza666 pisze:W instrukcji pisze coś o uziemieniu anteny-czy to jest potrzebne?nie mam pioruchrona na chałupie
Wskazane, bo w przypadku gdyby piorun walnął Ci w antenę, to energia poszłaby w uziemienie, a nie przez kabel ethernetowy do Twojego routera lub co gorsza, kompa ;)
Ja podłączyłem do masztu, do którego jest podłączona antena. Nie wiem, czy prawidłowo, ale to na pewno lepsze rozwiązanie niż podłączanie do piorunochronu, bo gdyby walnął w niego piorun mogłoby nie być ciekawie.
Patryk_ pisze:przez las nie przejdzie nawet na kilkaset m.
Kolega ma WiMax od lokalnego providera i działa mu mimo że po drodze jest kilkuset metrowej szerokości pas lasu. Ale las ten znajduje się około 2km od jego domu, a do stacji ma tylko 4km. Oczywiście w takiej sytuacji widoczności ze stacją brak.
EmTeeDee

Bardzo szybko dostałem odpowiedź od Ery:''Dziękuję za zainteresowanie ofertą WIMAX w naszej sieci.

Po konsultacji z Działem Technicznym naszej sieci jestem niestety zmuszony poinformować Pana, iż w chwili obecnej zasięg usługi WIMAX dla miejscowości Lipińskie Małe jest niedostępny.
Sam zasięg dochodzi do miejscowości Lipińskie Małe, jednakże jest to zasięg dla tej miejscowości na tyle słaby, iż sama usługa nie będzie działać.

Jeśli nadal będzie Pan zainteresowany usługą w tej miejscowości proszę o przesyłanie do nas korespondencji mailowej w tej sprawie. Oczywiście po sprawdzeniu na szczegółowej mapie będziemy informowali Pana o aktualnej sytuacji zasięgu dla usługi WIMAX.'':cry:Podobnego maila dostałem od orange po półrocznym używaniu CDMA-jak chciałem dowiedzieć się o lokalizacji BTS :hyhy: Odpiszę im podając dokładniejsze namiary :( Jak nie da rady-to niestety będę ciągną to co mam lub zamienię(jak to możliwe)na hybrydę ADU 635WA z abonamentem 120-150zł.
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Digitall »

Mam ten sam problem :( Ciągle brak zasięgu...
Świat się zmienia, teraz GPRS, czy kilka GB limitu już nie wystarcza...
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
EmTeeDee

Wie ktoś może jak wygląda BTS z Wimaxem??-I czemu nie można w CDMA mieć wyboru pakietu na wyższy? chodzi im o migrowanie do orange free gdzie można mieć za jedyne 150zł.pakiet Platinum?lub Premium za 120? czemu nie zrobią takich pakietów w OFpro :klnie:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

onimusza666 pisze:Wie ktoś może jak wygląda BTS z Wimaxem??-I czemu nie można w CDMA mieć wyboru pakietu na wyższy? chodzi im o migrowanie do orange free gdzie można mieć za jedyne 150zł.pakiet Platinum?lub Premium za 120? czemu nie zrobią takich pakietów w OFpro :klnie:
Przeciez jesli wezmiesz pakiet Platinium czy Premium to mozesz zarowno korzystac z technologii hsdpa/gsm jak i cdma
EmTeeDee

adixm pisze:Przeciez jesli wezmiesz pakiet Platinium czy Premium to mozesz zarowno korzystac z technologii hsdpa/gsm jak i cdma
Doskonale o tym wiem ale po co zrywać umowę i podpisywać kolejną-skoro mam już CDMA, GSM nie potrzebuję-chcę tylko większy pakiet , aby nie martwić się limitem na 2PC.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:Wie ktoś może jak wygląda BTS z Wimaxem??
Składa się z co najmniej czterech takich anten sektorowych:
Obrazek
EmTeeDee

Era Wimax-mam już z głowy-dostałem kolejną odpowiedź że niestety u mnie to nie zadziała :cry: No cóż trzeba rozejrzeć się za czym innym. http://www.dostawcy-internetu.pl/operat ... ,1609.html Działa u mnie w okolicy ta firma-nawet w mojej wiosce(1km.ode mnie)ma może ze 3 rodziny,jest nawet dość wysoki maszt,którego ja nie widzę-ale 2lata temu jak chciałem to założyć, to przyjechał ''monter magik''który popatrzył w niebo i rzekł ''nie da rady'' :hyhy: nie wiem czy był jasnowidzem czy też aż takim fachowcem że wiedział to bez żadnych pomiarów?A co ciekawe ten maszt który postawił sobie ''sąsiad''architekt jest skierowany w stronę Ełku gdzie ta firma ma siedzibę i po drodze jest tylko las i nic więcej-a ten ich internet to działa na zasadzie że oni jak kogoś podłączają to kierują na już istniejący punkt coś w rodzaju ''łańcuszka'' nie wiem jak to fachowo się nazywa.Dużo ludzi na ten net narzeka , no i prędkości też nie są powalające , nie wiem jak z limitami czy są czy nie.
Lub będę musiał pomyśleć nad OFplatinum-ciekawe czy jest możliwa migracja czy trzeba zrywać umowę?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

onimusza666 pisze:Dużo ludzi na ten net narzeka
I to go dyskwalifikuje, szkoda czasu na dalsze rozmyślania.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Mimo wszystko wysłałem im zapytanie co do podłączenia-2lata temu trochę im ''nagadałem'' :hyhy: zobaczymy co odpowiedzą? Działa to na 2,4Ghz i przy umowie na 2lata za 79zł można mieć 1Mb/s :szok: :hyhy: i chyba bez limitów-tylko że u kumpla blokowali porty-nie mógł więc grać :( Zobaczę co odpiszą-a potem pomyślę co dalej.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:2lata temu jak chciałem to założyć, to przyjechał ''monter magik''który popatrzył w niebo i rzekł ''nie da rady'' :hyhy: nie wiem czy był jasnowidzem czy też aż takim fachowcem że wiedział to bez żadnych pomiarów?
W Wi-Fi jeśli nie ma widoczności optycznej, a do tego jeszcze link jest zasłonięty przez las, wzgórze i tym podobne obiekty to nawet nie ma po co przeprowadzać pomiaru.
onimusza666 pisze:jak kogoś podłączają to kierują na już istniejący punkt coś w rodzaju ''łańcuszka''
Czyżby u każdego nowego klienta montowali AP lub bridge? Pingi muszą być zabójcze po przejściu przez kilka takich apeków :)

A w ogóle to ich ceny... 79zł za 1Mb w umowie na 24 miechy - komu oni chcą to wciskać? Rozumiem jeszcze że takie ceny mogłyby być podyktowane wysoką ceną sprzętu, jak np. w WiMax. Ale to przecież tylko WiFi.
EmTeeDee

Dla mnie to ''czarna magia'' na maszcie we wsi to jest taka zwykła antena siatkowa i pod nią puszka a potem kablem do domu.Z kolei mój kolega ma zamiast siatkówki antenę ''satelitarną'' patrzącą do dołu? We wsi widziałem też taką antenę: http://www.dipol.com.pl/trans-data_gsm- ... 741030.htm ale to pewnie ktoś ma pod gsm.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-10-11, 12:51 ]
Przerobiłem link na klikalny.
Ostatnio zmieniony 2009-10-11, 11:50 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ