Pytanie o modem i umowę

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
perla
Użytkownik forum

Pytanie o modem i umowę

Post autor: perla »

Witam. Chciałbym się dowiedzieć, czy ruter Axesstela dostępny w Orange, wart jest uwagi i swojej ceny. Sprawia problemy w codziennym użytkowaniu? Przydałby mi się ruter, ale nie jest mi niezbędny. Drugie pytanie dotyczy umowy - można ją podpisać na rok nie kupując modemu? Z tego co się orientuję, przez internet nie można tak zrobić, chyba że się mylę. Chodzi mi o taryfy Freedom Pro i Orange Free za 120 zł na rok. Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pytanie o modem i umowę

Post autor: wojteks »

perla pisze:Drugie pytanie dotyczy umowy - można ją podpisać na rok nie kupując modemu?
A jak chcesz odbierać CDMA bez modemu albo routera Orange?
Nie pomagam na PW!
perla
Użytkownik forum

Od czasu do czasu pojawiają się na Allegro, a przy rocznych umowach Orange każe sobie dużo płacić za modem/ruter.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Kiedyś miałem orange free na rok-a to dlatego że wziąłem go bez ich sprzętu-za modem robił telefon komórkowy ;) Jak byś miał sprzęt to pewnie da rady-tylko ciekawe czy do rutera pasuje(działa)każda karta RUIM??
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

perla pisze:Drugie pytanie dotyczy umowy - można ją podpisać na rok nie kupując modemu? Z tego co się orientuję, przez internet nie można tak zrobić, chyba że się mylę.
Niestety się mylisz. Niedawno jeszcze pisałem do Orange i nie można podpisać umowy na OFP bez modemu/routera.
kotowy
Początkujący użytkownik forum

MV 410

Post autor: kotowy »

Przypuszczam,że o tym już gdzieś musiało być,ale nie umiem znalezć:
Czy "na noc" powinno się wyłączyć MV 410?Pytam,bo ten "prztyczek"-
-wyłącznik nie wygląda zbyt solidnie.A umowę mam na 3 lata...
Pozdrowienia!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

kotowy pisze:Czy "na noc" powinno się wyłączyć MV 410?Pytam,bo ten "prztyczek"-
-wyłącznik nie wygląda zbyt solidnie.
Nie, ponieważ jest to router i jak każdy router jest przystosowany do pracy ciągłej. Codzienne włączanie i wyłączanie może wręcz skrócić jego żywotność, nie wspominając już o mechanicznym uszkodzeniu owego "prztyczka" ;)
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 09:43 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: MV 410

Post autor: sp6huk »

kotowy pisze: Czy "na noc" powinno się wyłączyć MV 410?Pytam,bo ten "prztyczek"-
Nie trzeba wyłączać, router jest urządzeniem przystosowanym do ciągłej pracy, jedynie możesz co jakiś czas go "zresetować" (wyłączyć z prądu i po chwili ponownie podłączyć).
kotowy
Początkujący użytkownik forum

Blido,sp6huk

Post autor: kotowy »

Dziękuję!
perla
Użytkownik forum

onimusza666 pisze:Kiedyś miałem orange free na rok-a to dlatego że wziąłem go bez ich sprzętu-za modem robił telefon komórkowy ;) Jak byś miał sprzęt to pewnie da rady-tylko ciekawe czy do rutera pasuje(działa)każda karta RUIM??
A teraz też tak można (Chodzi mi przede wszystkim o Orange Free Premium)? A jeśli chodzi o ruter/modem - to już widziałem parę na Allegro (te z oferty Orange), a powinno ich przybywać. Jeszcze jedno pytanie - jak to w końcu jest z Orange Free (Premium) - zadziała z ruterem kupionym osobno (ale z Orange)? Przypisywanie modemu/rutera karcie RUIM (czy na odwrót) ma miejsce tylko w Orange Freedom Pro, czy w Orange Free też?
ODPOWIEDZ