konfiguracja AP TD-W8910G i problem z MAC

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
askorek
Początkujący użytkownik forum

konfiguracja AP TD-W8910G i problem z MAC

Post autor: askorek »

witam!

mam problem z konfiguracją mojego routera TpLink TD-W8910G. Próbuje zrobić z niego AP, tak żeby móc korzystać z laptopa na wifi. Przeczytałem już kilkanaście poradników zakładania sieci, ale nic nie umiem zdziałać :/

Net od dostawcy mam dostarczany przez kabel ethernetowy. Wszystko konfiguruję niby jak trzeba, klonuje MAC, jednak gdy próbuje się połączyć przez kartę wifi dostawca widzi MAC wifi i mnie nie dopuszcza.

Jakie opcje należy włączyć/wyłączyć aby adres MAC karty bezprzewodowej nie był dla dostawczy dostępny? Poniżej moje przykładowe ustawienia z quick setup, chociaż już praktycznie wszystkich możliwości próbowałem i nie bangla :/

VPI = 0; VCI = 35 - tu nic nie zmieniam
Connection Type: wybieram MAC Encapsulation Routing (MER), dostępne mam jeszcze PPPoA, PPPoE,IP over ATM i Bridging

opcja Encapsulation Mode - VC/MUX, do wyboru też LLC/SNAP Bridging
opcja Enable 802.1q - zostawiam odznaczoną

WAN IP, MASK - wpisuje to co widze po ipconfig /all jak mam neta bezpośrednio kablem do kompa podłączonego

GATEWAY - wybieram Use IP Adress (use WAN interface odznaczam) i wpisuje z ipconfig
DNS - wpisuje te z ipconfig

ENABLE NAT - zaznaczam
ENABLE FIREWALL - zaznaczam

Enable IGMP Multicast - odznaczam
Enable WAN Service - odznaczam

Dalej jest konfiguracja DHCP i zostawiam tak jak było (włączone), oraz Wireless włączam

reboot routera - net przez kabel podłączony do routera chodzi, przez wifi dostaje info o nie tym MAC

czy ktoś umie mi powiedzieć co robię źle?
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: konfiguracja AP TD-W8910G i problem z MAC

Post autor: kszaq »

Z tego, co się orientuję, Twój router jest routerem tylko dla połączeń przez ADSL - czyli w przypadku dostarczania internetu kablem ethernetowym może posłużyć Ci wyłącznie jako switch i internet będziesz mógł mieć tylko na jednym komputerze. Musisz w tym celu skonfigurować na routerze WiFi według swoich potrzeb, wyłączyć na nim serwer DHCP, podłączyć kabel od dostawcy do jednego z portów LAN i zmienić adres MAC Twojej karty bezprzewodowej w komputerze na ten, na którym dostawca "wpuszcza" Cię do sieci lub powiadomić dostawcę o MACu Twojej karty bezprzewodowej.

Jeśli natomiast chciałbyś rozdzielić łącze na więcej komputerów, musiałbyś zaopatrzyć się co najmniej w router kablowy, a najlepiej w router WiFi z ethernetowym portem WAN.
askorek

dobrze ale czy jest jakiś router wan z wifi w rozsądnej cenie? Bo najtańsze co na allegro znalazłem to 600zł kosztuje :/ A może istnieje jakiś ADSL z wifi co nie będzie mi switchował takiego wejścia?

Albo wymyśliłem coś takiego - kupię tani kablowy na WAN i podłącze do tego TP-Linka co mam, z zewnątrz powinno być widać tylko MAC pierwszego routera, a drugi może sobie działać jako switch. Czy to co pisze ma sens?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

askorek pisze:Bo najtańsze co na allegro znalazłem to 600zł kosztuje :/
To dziwne, bo np: http://allegro.pl/item770708026_tp_link ... szawa.html
Sprawdź tylko <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
askorek pisze:A może istnieje jakiś ADSL z wifi co nie będzie mi switchował takiego wejścia?
Nie kombinuj ;)
askorek pisze:Albo wymyśliłem coś takiego - kupię tani kablowy na WAN i podłącze do tego TP-Linka co mam
J.w. ;)
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Albo wymyśliłem coś takiego - kupię tani kablowy na WAN i podłącze do tego TP-Linka co mam, z zewnątrz powinno być widać tylko MAC pierwszego routera, a drugi może sobie działać jako switch. Czy to co pisze ma sens?
To jak najbardziej ma sens, zresztą to poradziłem Ci na końcu poprzedniego postu. ;) Tylko wtedy będziesz miał 2 "skrzynki", plątaninę kabli i większy pobór prądu. Możesz natomiast wydać nieco więcej i kupić choćby i TP-Linka TR-WL340G (cena: poniżej 100 zł) - powinien dać sobie radę w Twojej konfiguracji.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kszaq pisze:To jak najbardziej ma sens,
Techniczny - tak. Praktyczny - nie ;)
kszaq pisze:wydać nieco więcej i kupić choćby i TP-Linka TR-WL340G (cena: poniżej 100 zł)
Patrz mój link wyżej.
askorek

ok dzieki wielkie wam obu za wyjasnienie i za porade sprzetu! router już kupiłem, jak dojdzie bede sie bawil :)

[ Dodano: 2009-10-12, 20:45 ]
router kupiłem, podłączyłem i kupa - nic nie działa

skonfigurowałem raczej dobrze - wpisałem IP, gate, dns, włączyłem DHCP
jedyne co chodzi to pingi na nr, jak pinguje na adres nic nie przychodzi, gg nie chodzi
pingi z wp.pl wracają z TTL=250,

co może być przyczyną

[ Dodano: 2009-10-12, 21:09 ]
mac oczywiście sklonowany, patrzylem snifferem na slepo i raczej nie ma zadnych TTL=1
ODPOWIEDZ