A masz wyłączone wszelkie menadżery? Bo do tego chyba jest jakiś soft na komputerze.valadi07 pisze:Próbowałem w obydwóch i nic..
CDMA w Orange Free Optimum
Moderator: Moderatorzy
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: CDMA w Orange Free Optimum
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- valadi07
- Użytkownik forum
Do łączenia mam program dołączony z modemem "Easy Wireless Net". Jak go wyłączę to dalej się nie łączy.. próbowałem też po restarcie systemu.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Napisz dokładniej, co się dzieje? Jakiś komunikat o błędzie? Jeśli tak, to wklej go tutaj.valadi07 pisze:Robię połączenie telefoniczne (...) i nie chce się połaczyć..
To jest moduł UMTS w modemie ADU-635WA...valadi07 pisze:AnyData WCDMA USB MODEM
...a to moduł CDMA - musisz odpowiednio wybrać przez który się łączyć (jeśli jesteś w zasięgu HSDPA - to ten pierwszy a jeśli w CDMA 450 MHz to ten drugi).valadi07 pisze:AnyData CDMA USB MODEM
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- valadi07
- Użytkownik forum
To wyskakuje:
http://i38.tinypic.com/301d4i0.jpg
Chcę się łaczyć przez CDMA i w jego zasięgu jestem cały czas. I już doszedłem do tego czym jest "WCDMA ".
http://i38.tinypic.com/301d4i0.jpg
Chcę się łaczyć przez CDMA i w jego zasięgu jestem cały czas. I już doszedłem do tego czym jest "WCDMA ".
- wojteks
- *** Administrator ***
A nie powinno tu być innego loginu i hasła (z umowy?)valadi07 pisze:Robię połączenie telefoniczne i wpisuje dane:
Nie pomagam na PW!
- valadi07
- Użytkownik forum
Na umowie nie ma żadnego hasła ani loginu. A te które wpisywałem sprawdzałem czy działają w menadżerze.. i są dobre.
-
- Początkujący użytkownik forum
Możliwe, że jeżeli niedawno zawarłeś umowę, to jeszcze nie aktywowali sim i trzeba czekac do następnego okresu rozliczeniowego....ale pewności to nie mam.
U mnie znowu jest taki problem, że działa połączenie UMTS/Gsm, a nie chce działać CDMA, nie wiem czy to wynika z tego, że trzeba to jakoś skonfigurować, czy po prostu nie mam zasięgu:( - woj. lubuskie, prawie 30 km od granicy z Niemcami
U mnie znowu jest taki problem, że działa połączenie UMTS/Gsm, a nie chce działać CDMA, nie wiem czy to wynika z tego, że trzeba to jakoś skonfigurować, czy po prostu nie mam zasięgu:( - woj. lubuskie, prawie 30 km od granicy z Niemcami
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Poziom sygnału widzisz przecież w programie do łączenia się z Internetem.natalia pisze:nie wiem czy to wynika z tego, że trzeba to jakoś skonfigurować, czy po prostu nie mam zasięgu:( - woj. lubuskie, prawie 30 km od granicy z Niemcami
Przy granicy niemieckiej istotnie może nie być CDMA,sprawdź zgrubnie na mapce zasięgu - http://zasieg.orange.pl
- guteq
(ten błąd nie dotyczy dialupu, nic Ci na jego podstawie nie powiemy)valadi07 pisze:To wyskakuje: http://i38.tinypic.com/301d4i0.jpg
Chcę się łaczyć przez CDMA i w jego zasięgu jestem cały czas.
Może to głupie pytanie,ale... dlaczego nie chcesz się łączyć Managerem dołączonym do modemu???
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- valadi07
- Użytkownik forum
Bo chce udostępnić te połączenie konsoli przez kartę sieciową. A jak bede mial dialup to bedzie mi latwiej.. (chyba że pomożesz mi to zrobić bez dialupu, z poradnika probowalem ale nie szlo,opisalem to strone wczesniej)
-
Czy komukolwiek udało się udostępnić CDMA z ADU635 po LANie?
Easy wireless net nie robi połączenia dial-up i nie da się tego zrobić w tradycyjny sposób
Easy wireless net nie robi połączenia dial-up i nie da się tego zrobić w tradycyjny sposób

- valadi07
- Użytkownik forum
@Up
Mi sie jeszcze nie udało a ciągle próbuję.
Można jakoś skontrolować limit w Orange Free Optimum? Da sie sprawdzić ile mi zostało limitu itd? Ściągnełem Netmater ale stoi w miejscu, nie wykrywa połączenia. Oj, ten dialup
@edit
OK, Du mater działa i kontroluje limity. Orange powinno dorzucić te opcje do ich menadżera.
Mi sie jeszcze nie udało a ciągle próbuję.
Można jakoś skontrolować limit w Orange Free Optimum? Da sie sprawdzić ile mi zostało limitu itd? Ściągnełem Netmater ale stoi w miejscu, nie wykrywa połączenia. Oj, ten dialup

@edit
OK, Du mater działa i kontroluje limity. Orange powinno dorzucić te opcje do ich menadżera.
-
Jeżeli ma to być udostępnienie ruchu HTTP/HTTPS z modemu ADU podłączonego do Windows-a do najprościej zrobić to przy pomocy proxy, na przykład z pomocą:kubazz pisze:Czy komukolwiek udało się udostępnić CDMA z ADU635 po LANie?
FreeProxy - http://www.softpedia.com/get/Internet/S ... roxy.shtml
- następnie w systemach podłączonych do proxy w przeglądarce wystarczy podać IP oraz port serwera proxy
W Linuksie będzie prościej bo po zestawieniu połączenia mamy interface sieciowy ppp0 i możemy w dowolny sposób skonfigurować sobie router.
-
wingate nie zadziałał, spróbuje tym freeproxy.
trzeba go jakoś szczególnie konfigurować?
-
nie - instalujemy i uruchamiamy (najlepiej najpierw w trybie console - będą widoczne ewentualne błędy) a potem jako serwis Windowskubazz pisze:wingate nie zadziałał, spróbuje tym freeproxy.
- valadi07
- Użytkownik forum
Zainstalowałem ten FreeProxy, a teraz żeby udostępnić połaczenie konsoli włączam ten program podłączam konsolę do laptopa przez kabel skrosowany, i co mam wpisać w ustawieniach połączenia(konsoli)?
IP Adress:
Subnet Mask:
Default Router:
Primary DNS:
i
Secondary DNS:
IP Adress:
Subnet Mask:
Default Router:
Primary DNS:
i
Secondary DNS:
-
Na komputerze z podłączonym modemem Adu łączymy się z Orange. Na tym samym komputerze ustalamy sobie stały adres IP karty sieciowej np: 192.168.2.1 maska 255.255.255.0. Instalujemy FreeProxy i uruchamiamy. Następnie podłączamy do sieci (lub kablem typu cross) inne komputery nadając im kolejne adresy IP np 192.168.2.2 maska 255.255.255.0 itd. W ustawieniach przeglądarki (w Firefoxie jest to zakładka Narzędzia/Opcje/Zaawansowane/Ustawienia) podajemy adres serwera proxy czyli 192.168.2.1 oraz port 8080 (chyba że zmieniliśmy port na inny wtedy podajemy swój)valadi07 pisze:Zainstalowałem ten FreeProxy, a teraz żeby udostępnić połaczenie konsoli włączam ten program podłączam konsolę do laptopa przez kabel skrosowany, i co mam wpisać w ustawieniach połączenia(konsoli)?
IP Adress:
Subnet Mask:
Default Router:
Primary DNS:
i
Secondary DNS:
- valadi07
- Użytkownik forum
Dzięki Ci wielkie, nareszcie udało mi się udostępnić połaczenie konsoli.
@edit
Teraz jest iny problem, mam połączenie z internetem w konsoli tzn. mogę ściągać patche, surfować pon internecie w przeglądarce (choć to nie zawsze) to nie mogę zalogować się do PlayStationNetwork (PSN).. ale pewnie na to mi nikt nic nie poradzi na tym forum.
@edit
Teraz jest iny problem, mam połączenie z internetem w konsoli tzn. mogę ściągać patche, surfować pon internecie w przeglądarce (choć to nie zawsze) to nie mogę zalogować się do PlayStationNetwork (PSN).. ale pewnie na to mi nikt nic nie poradzi na tym forum.
Ostatnio zmieniony 2009-10-06, 18:36 przez valadi07, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Prosze bardzovaladi07 pisze:Dzięki Ci wielkie, nareszcie udało mi się udostępnić połaczenie konsoli.

- valadi07
- Użytkownik forum
Jaki router polecacie do Orange Optimum? Przewodowy lub bezprzewodowy?
- wojteks
- *** Administrator ***
A czym to odbierasz? Masz już jakieś urządzenie (modem/router/cokolwiek)?valadi07 pisze:Jaki router polecacie do Orange Optimum?
Nie pomagam na PW!
-
valadi07,
Miałem okazję testować ADU-500A. Działa doskonale, podobnie jak modemy CDMA Sferii.
Jeśli korzystasz z ADU-635WA pod CDMA to powinien współpracować z Asusami serii 500 i Koppelem.valadi07 pisze:Jaki router polecacie do Orange Optimum? Przewodowy lub bezprzewodowy?
Miałem okazję testować ADU-500A. Działa doskonale, podobnie jak modemy CDMA Sferii.
A ta antenka w zestawie ADU 635WA to jest pod gsm czy CDMA??
- valadi07
- Użytkownik forum
CDMA.onimusza666 pisze:A ta antenka w zestawie ADU 635WA to jest pod gsm czy CDMA??
Tak mam modem ADU635WAwojteks pisze:A czym to odbierasz? Masz już jakieś urządzenie (modem/router/cokolwiek)?
Takie coś może ASUS WL-520gC?al-czerniawski pisze:Jeśli korzystasz z ADU-635WA pod CDMA to powinien współpracować z Asusami serii 500 i Koppelem.
Dookólna do CDMA
i jak łapie zasięg?

Ostatnio zmieniony 2009-10-15, 23:06 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
-
500, nie 520.valadi07 pisze:Takie coś może ASUS WL-520gC?
- valadi07
- Użytkownik forum
On kosztuje ok.300zł. Nie ma czegoś tańszego?
A tak ogólnie to jak sprawuje się ten ADU-czy są jakieś problemy? jak mają co nie którzy z Axsstel?
-
- Guru bezprzewodowy
Bardzo dobrze, miałem niecały miesiąc i brak najmniejsych problemów.onimusza666 pisze:A tak ogólnie to jak sprawuje się ten ADU-czy są jakieś problemy?
Zamówiłem ADU w sklepie orange w umowie na rok i abonament 120zł-czy do anteny od Axsstel pasuje taka przejściówka? http://www.dipol.com.pl/przejscie_gniaz ... 842809.htm czy coś innego.