Rzekoma dyspozycja o zmianie warunków umowy

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
se6ek
Użytkownik forum

Rzekoma dyspozycja o zmianie warunków umowy

Post autor: se6ek »

Witam.

Pisze do Was z następującą sprawą.

W ostatnich dniach drogą pocztową otrzymałem dokument jak w załączniku. Jak się zorientowałem stwierdziłem, że chodzi o ograniczenie prędkości mojego internetu. Ściślej i dokładnie "Ograniczenie Transmisji CDMA 64kb".
Co najciekawsze z dokumentu wynika iż Orange twierdzi, że to ja składałem taką dyspozycję. Oczywiście ani ja ani nikt inny o kim bym wiedział nie dokonywał takich działań.

Co ciekawe faktycznie jak w dokumencie od 05.09.2009 prędkość internetu spadła do dziwnie niskich wartości.

Po udaniu się do salonu Orange Pani przyznała, że również otrzymała taki dokument który był równie niedorzeczny. Po napisaniu odmowy dokonania zmian w warunkach umowy drogą mailową podobno dość szybko cofnięto dokonane zmiany i odstąpiono od zmian w umowie.

Ja właśnie dziś wysłałem maila. Zobaczymy czy bezproblemowo zostanie to rozwiązane.

Teraz zastanawiam się co o tym myśleć. Czy Orange się pomyliło? Czy może są na tyle bezczelni, żeby wysyłać losowo takie wiadomości i licząc na niewiedzę i bierność użytkowników wywalczyć od nich ograniczenia? Co o tym myślicie?

Obrazek
www.speedfight.com.pl
Strona poświęcona skuterowi Peugeot Speedfight
Awatar użytkownika
czarny
Stały użytkownik forum

Re: Rzekoma dyspozycja o zmianie warunków umowy

Post autor: czarny »

Ten sam dokument otrzymałem :cfaniak:
O co kaman :szok:
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Bardzo ciekawe i dziwne pisemko :gwiazdki: ja nic takiego nie dostałem :szok: Zachodzi pytanie dlaczego? i czy wybierają oni to losowo , czy mają może na ''celowniku''tych co przekraczają notorycznie i ''grubo'' limit? Ja od Stycznia może go przekroczyłem ze 3razy.
se6ek
Użytkownik forum

Pisałem. Jak im w ciągu 10 dni od odebrania papierka nie odpiszesz to automatycznie dostajesz limit 64kb/s. Chyba dobrze łapię.

Możliwe, że to zależne od limitu bo ja od kiedy mam CDMA czyli jakieś kilka miesięcy przekraczam limit i dużo korzystam z internetu.

Odpisujcie im negatywnie jeśli nie chcecie mieć limitu jak najszybciej. Macie 10 dni od odebrania zawiadomienia.
www.speedfight.com.pl
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

se6ek pisze:Czy Orange się pomyliło? Czy może są na tyle bezczelni, żeby wysyłać losowo takie wiadomości i licząc na niewiedzę i bierność użytkowników wywalczyć od nich ograniczenia? Co o tym myślicie?
Myślę że Orange nic nie próbuje wywalczyć, przecież podpisując umowę zgodziliście się na limit 3GB i 64kb/s po jego przekroczeniu, tak przecież stoi jak byk w regulaminie OFP, do którego odwołuje się umowa. Oczywiście te powiadomienia są dość dziwne, ale może Orange postanowił w ten osobliwy sposób powiadamiać abonentów o przekroczeniu limitu :] . Anulujcie tą zmianę skoro możecie, zobaczymy co się stanie, ale ja raczej nie liczyłbym na net bez limitów.
se6ek
Użytkownik forum

Przecież akceptując umowę zgodziłem się na mniejszą prędkość po przekroczeniu limitu i nie kwestionuję tego. Gdzieś tak napisałem?

Chodzi mi o to jakim prawem zmniejszają mi prędkość bez podania przyczyny w dniu wysłania dokumentu, który otrzymuję za kilka dni.

A co to za sposób powiadamiania klientów o przekroczonym limicie? Przecież widzę po prędkościach kiedy jest po limicie i wątpię, żeby chciało im się mnie informować i marnować papier na to, żebym się dowiedział, że przekroczyłem limit...

Co najlepsze piszą, że to ja wydałem taką dyspozycję... Jasne, sam sobie ograniczam prędkość internetu... Napisałem w mailu kto i w jaki sposób wydał taką dyspozycję, ale wątpię, że coś odpiszą na ten temat.

Ciekawe, że są to pojedyńcze przypadki. Może rzeczywiście to zależy od naszej aktywności, przekroczonych limitów...
Pozostaje czekać na odpowiedź.
www.speedfight.com.pl
Awatar użytkownika
slawol35
Użytkownik forum

Post autor: slawol35 »

onimusza666 pisze:Bardzo ciekawe i dziwne pisemko :gwiazdki: ja nic takiego nie dostałem :szok: Zachodzi pytanie dlaczego? i czy wybierają oni to losowo , czy mają może na ''celowniku''tych co przekraczają notorycznie i ''grubo'' limit? Ja od Stycznia może go przekroczyłem ze 3razy.

Nie wiem czy wybierają to losowo , ja to pisemko otrzymałem wczoraj :hyhy:
Tylko sie sie zastanawiam czy bedą to wysyłac po każdym przekroczonym limicie :rotfl: :rotfl2:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Ktoś zrobił błąd w systemie i każdy dostaje automatycznie pismo tak jakby zmieniał taryfę.
Faktycznie zmienia się "taryfa" do końca miesiąca na "limitową".
messiah
Stały użytkownik forum

Post autor: messiah »

Niby tak ale może ten błąd można wykorzystać do renegocjacji warunków? :)
Awatar użytkownika
czarny
Stały użytkownik forum

Post autor: czarny »

Dzwoniłem do pomarańczy i koleś mi wyjechał,że pismo takowe otrzymał każdy kto przekroczył limit.Pismo jest z automatu.Mogę odstąpic od umowy ale zapłace karę umowną :hyhy:
slawol35 pisze:po każdym przekroczonym limicie
Tak takie info po każdym przekroczonym limicie :/
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Zgodnie z nowym prawem telekomunikacyjnym po kazdej zmianie uslugi przez telefon lub maila klient musi otrzymac pismo z potwierdzeniem zmian (np. wlaczenie roamingu, blokada wychodzacych z powodu zagubienia, wlaczenie uslugi GPRS) - w Orange chyba wygrala nielogiczna nadgorliwosc...
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
droga77
Stały użytkownik forum

Post autor: droga77 »

Ja też takie pismo dostałem . Ale wcześniej mi transfer zablokowali . Nawęd nie ściągnąłem 3G danych . Jeden sms przyszedł że zostało 1,5 G . a na drugi dzień że limit już wykorzystałem . A w programie NetMeter powinien zostać około 600 MB
Przepraszam za błędy
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

droga77, miałeś może jakieś zawiechy PC i musialeś resetować ?
Może NetMeter nie zapisał wykorzystanego transfery i dla tego :)
sylwek7
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sylwek7 »

tez dostałem takie pisemko na początku września a mamy prawie połowę października i nie odpowiedziałem w ciągu 10 dni gdzie odp tą odmowę na jaki adres i jaką treść a internet chodzi tak wolno ze głowa mała i coraz bardziej mnie to wkurza
sylwek
se6ek
Użytkownik forum

Mój też właśnie...
Dostałem drogą pocztową pismo, że rozpatrzą prośbę w ciągu 30 dni...

A internet muli, na początku miesiąca a właściwie pod koniec poprzedniego śmigał aż miło, a teraz znów zamuła. Limitu nie wykorzystałem w 3-5 dni... Coraz bardziej mnie to irytuje...

[email protected] - na ten adres pisz. A co? Prawdę jak wygląda sytuacja, albo idź do salonu Orange.
www.speedfight.com.pl
sylwek7

Post autor: sylwek7 »

u mnie dokładnie tak samo, limit dopiero odnawia się 24 października i pochodzi kilka dni dobrze pewnie i przyślą esa że pozostało tam np 640MB a na drugi dzień ze limit wykorzystałem a przecież prawie że nic nie ściągałem, hamówa na całej linii dzisiaj spróbuje napisać e-maila a jutro jeszcze pojade do salonu oby nie było za poźno dzięki za info
sylwek
se6ek
Użytkownik forum

Dziś dla odmiany śmiga jak głupi. Zobaczymy ile to potrwa...
www.speedfight.com.pl
se6ek
Użytkownik forum

Kontynuując...

Po kilku dniach od wysłania e-maila dostałem pisemną informację, że mój e-mail zostanie rozpatrzony w ciągu 30 dni. Rzeczą jasną jest, że wcześniej tego nie zrobili niż dokładnie 29 bądź 30 rzeczywistych dni.

Otrzymałem maila, że odpowiedź zostanie przesłana drogą pocztową. Nie stało się inaczej, otrzymałem druczek, którego skan podaję poniżej. Wynika z niego, że co do zmiany warunków to pismo wysłali omyłkowo, poza tym Pani uświadomiła mnie o limicie, o którym już jednak wiedziałem, ale miło z jej strony. W sumie nie wiem po co pisała dalszą część tego pisma bo nic nowego z niego nie wynika, ale spoko. Nie czepiam się, ale napisano, ze limit wynosi 64KB/s a nie 64kb/s jak mi się zdawało, ale to pomyłka-zdarza się. Chciałbym taki limit...

Co do tego przebłysku prędkości, o którym wspomniałem w poprzednim poście trwał on ... coś koło 1h. Potem wróciło zmulanie. Nie wiem, poczekam do nowego okresu rozliczeniowego i jestem pełen nadziei, że powrócą prędkości sprzed miesięcy. Jak nie to znów piszę do nich.

Obrazek
www.speedfight.com.pl
EmTeeDee

Myślę że i tak będzie kaszana-ja obecnie jestem 10dni na nowym okresie rozliczeniowym-mam dopiero 900Mb DL+UL nie jest źle-ale i nie stabilnie-strony zależnie od serwera wczytują się wolniej lub szybciej-w grach czasem przycina-no i czasem trzeba klikać na odświeżanie aby załadowała się stronka. :( Chciałem wziąć OFree-ale pomyślałem-po co mi to! będę miał kaszankę z większym limitem. :zly:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Jesli masz sygnal UMTS z Orange i w miare dobrze Ci chodzi to warto wziac z Multimo net komorkowy bo dziala po infrastrukturze Orange(7GB za 54 zl)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Oj chyba zasięgu UMTS nie ma,z resztą jakby był,to nikt uczestniczący aktywnie w tym forum by nie wziął OFP ;)
Ci,u których namierzyłem SSID "AxessMV400" w Katowicach na os.Paderewskiego i w samiutkim centrum na Sokolskiej chyba nas nie czytają :rotfl:
EmTeeDee

Z komórkowych to tylko EDGE .
suchar

Post autor: suchar »

A ja mam takie pytanie odnośnie samego limitu. Otóż w Regulamin Swiadczenia Usług Orange Freedom Pro/Internet dla Firm Pro
obowiazujacy od dnia 1 grudnia 2008 r.
Regulamin uwzglednia zmiany wprowadzone od dnia 6 lipca 2009 r. - stoi jak byk zapis:
§ 6 punkt 2.
Operator zastrzega mozliwosc wprowadzenia limitu przesyłu danych,
który obowiazywac bedzie po przekroczeniu przez Abonenta okreslonego progu przesyłu danych w danym okresie rozliczeniowym. Po przekroczeniu progu przesyłu danych predkosc podana w umowie zostanie ograniczona. Wysokosci limitu przesyłu danych oraz
maksymalna predkosc przesyłu dostepna po przekroczeniu limitu okreslona jest szczegółowo w warunkach danej oferty z której korzysta
Abonent.
Ok, zapis. Ja według umowy korzystam z OFP - nazwa promocji Orange Freedom Pro na próbę. Do umowy dołączonych jest 5 stron z warunkami świadczenia usługi.
W umowie nie ma wzmianki o okresie rozliczeniowym, nie ma żadnej wzmianki o limicie danych, nie ma żadnej wzmianki o szybkości transferu. Na tych 5 dołączonych do umowy stronach również nie ma wzmianki na żaden z w/w tematów.Teraz wróci do w/w punktu regulaminu:
"Operator zastrzega mozliwosc wprowadzenia limitu przesyłu danych,
który obowiazywac bedzie po przekroczeniu przez Abonenta okreslonego progu przesyłu danych w danym okresie rozliczeniowym." - okres rozliczeniowy w umowie nie określony, limit danych w umowie nie określony.
"Po przekroczeniu progu przesyłu danych predkosc podana w umowie zostanie ograniczona." - prędkość w umowie nie jest określona.
"Wysokosci limitu przesyłu danych oraz
maksymalna predkosc przesyłu dostepna po przekroczeniu limitu okreslona jest szczegółowo w warunkach danej oferty z której korzysta
Abonent" - rozumiem że 5 stron jakie dostałem do umowy to właśnie są warunki tejże umowy.
I teraz jak ja mam się do tego odnieść gdy umowa niczego nie precyzuje, w regulaminie świadczenia usługi zapis jest który odwołuje się do warunków danej oferty, warunki mojej oferty które dostałem razem z umową nie precyzują takich zagadnień.
Plan taryfowy z jakiego korzystam to Orange Free Standard CDMA - teraz proszę mi znaleźć na stronie Orange jakiekolwiek informacje na temat takiego planu taryfowego :klnie:
Ja już sam nie wiem co sądzić o tym całym Orange i umowie którą podpisałem.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

se6ek pisze:Ci,u których namierzyłem SSID "AxessMV400" w Katowicach na os.Paderewskiego i w samiutkim centrum na Sokolskiej chyba nas nie czytają :rotfl:
:hyhy: Albo może i czytają, ale są tacy co i tak wiedzą lepiej. Po co przepłacać za Neostradę, skoro jest OFP kilkanaście zł taniej. Szkoda że nikt z nas nie mógł zobaczyć ich min kiedy włączył im się limit :rotfl:
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

suchar pisze:Ja już sam nie wiem co sądzić o tym całym Orange i umowie którą podpisałem.
Analiza wnikliwa tylko...... nazywa się to - nierówność stron :( no i efekt jakby z góry przesądzony :hyhy:
ODPOWIEDZ