Czy ten modem PCMCIA ( link ) bedzie ok w Acer TM2420 ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Czy ten modem PCMCIA ( link ) bedzie ok w Acer TM2420 ?

Post autor: krystianb »

Czym ten program jest wygodniejszy jak napisales od iPlusmenagera za bardzo nie rozumie ze jest wygodniejszy do zamawiania pakietow ?
Można wysyłać kody typu *123**43#, innymi programami się nie da, trzeba wyjmować sim i wkładać do telefonu.
AndrzejGdz pisze:przekrocze i wyssie mi internet do zera, wtedy doladuje znowu kwota 35 zl aby miec 500 MB.
Jest taki problem, że na zerze się zwykle nie kończy, a najgorsze jest to, że niespodzianka jest dopiero przy doładowaniu, wtedy nagle połowy doładowania brakuje...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

Tak - kupujesz starter i jesteś w sieci Plus :-) Warto najpierw wykonać króciutkie połączenie (jednorazowo na nowym starterze - choćby 1 sekunda na swój numer w Taktak-u). Nie wiem jak w Plusie na nowych starterach, ale np. w Heyah nie działają krotkie kody zanim się nie wykona pierwszego połączenia. Może dmucham na zimne, ale ja bym tak zrobił.
Po drugie raczej nie licz na to, że jak wyczerpiesz pakiet i będziesz miał zero na koncie to po prostu Cię rozłączy i koniec netu. Okazuje się, że można zrobić debet - czasem nawet spory! Potem po doładowaniu przykra niespodzianka, bo musisz wyrównać ten debet - tak jak pisze mój przedmówca. No chyba, że świadomie debet zrobisz, a potem wyrzucisz ten starter i weźmiesz drugi - ale nie pochwalam takich rozwiązań...
Poza tym lepiej mieć na koncie choćby złotówkę zapasu. Teoretycznie niby jak np. będziesz miał 35zł i kupisz pakiet za 35zł to pakiet powinien działać przy zerowym stanie konta, ale ja wcale nie byłbym tego taki pewien. Na nowej taryfie nie powinno być już takiego problemu (na starszych to standard), ale gdzieś czytałem, że jakiś pakiet komuś nie działał przy zerze na koncie.
Jeszcze kwestia aktywacji GPRS-u. Teraz jest chyba domyślnie aktywny na wszystkich starterazh, więc masz problem z głowy. Jesli by tak nie było to niech mnie ktoś poprawi.
TopNetInfo jest wygodniejszy dlatego, że łatwo będziesz mógł w nim zamówić kolejny pkaiet za pomocą kodu. Przecież modem to nie telefon i nie masz tam klawiatury ani wyświetlacza. Jak chcesz zrobić cokolwiek poza korzystaniem z internetu to musisz to zrobić za pomocą jakiejś aplikacji w komputerze. No chyba, że będziez zamawiał pakiety po przełożeniu karty do telefonu. Niech Cie nie przeraża ilośc opcji w TopnetInfo - potrzebnych Ci będzie tylko kilka. Sam program jest wg mnie bardzo dobry i przydatny.
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Post autor: AndrzejGdz »

Tyle co ja sie tu dowiedzialem na tym forum :ok: to juz mi w glowie robi sie mętlik :gwiazdki: ale to dobrze hehehehe.
Można wysyłać kody typu *123**43#, innymi programami się nie da, trzeba wyjmować sim i wkładać do telefonu.

Aaaaa tzn ze jak dokupie doladowanie to z poziomu tego programu bede mogl doladowac ?
Jest taki problem, że na zerze się zwykle nie kończy, a najgorsze jest to, że niespodzianka jest dopiero przy doładowaniu, wtedy nagle połowy doładowania brakuje...
No tego to juz calkiem nie bralem pod uwage, jednym slowem UWAŻAĆ.
Ja bede a nawet teraz mam zainstalowany i wyzerowany NetMeter , przyjmnijmy jak przekrocze np od 1 do 5MB to jeszcze nie tak zle jak doladuje nastepna porcje.

Ale czegos nie rozumie ?

Przyjmnijmy takie cos mam aktywne doladowanie na 500 MB a na koncie tel SimPlusa pozostaja 2 zl np na rozmowy.
Jak przecholuje to jedynie 2 zl i powinienem miec odciety dostep do Internetu prawda ?
Przeciez nie bede mial miec prawa Internetu skoro wykorzystalem 500 MB i tą kwote 2 zl ?

To jak to sie ma ze moze zniknac cos z nastepnego doladowania ?

Bo chyba nie ma tak ze mam do wykorzystania 500 MB ,wykorzystam wszystko i dalej bede mogł korzystac z Internetu, a operator bedzie sie łudził i czekal kiedy i czy w ogole doladuje ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

AndrzejGdz pisze:Jak przecholuje to jedynie 2 zl i powinienem miec odciety dostep do Internetu prawda ?
No niestety naliczanie opłat jest z opóźnieniem i jak ściąga się większy plik to zanim zdąży odciąć to spory dług idzie na konto na i się robi "-" tyle że go nie widać, dopiero po doładowaniu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze: Aaaaa tzn ze jak dokupie doladowanie to z poziomu tego programu bede mogl doladowac ?

Doładować w sumie też, ale chodzi o to, że pakiet zamawia się dość zamotanym kodem :-)
Doładować to najlepiej przez internet - o ile masz aktywną obsługę bankowosci elektronicznej w swoim banku.
AndrzejGdz pisze:Przyjmnijmy takie cos mam aktywne doladowanie na 500 MB a na koncie tel SimPlusa pozostaja 2 zl np na rozmowy.
Jak przecholuje to jedynie 2 zl i powinienem miec odciety dostep do Internetu prawda ?
Przeciez nie bede mial miec prawa Internetu skoro wykorzystalem 500 MB i tą kwote 2 zl ?
Niestety system działa z opóźnieniem i zanim zauważy, że "nie masz prawa Internetu" to pozwoli Ci pociągnąć sporo danych. A potem oczywiscie naliczy za nie opłatę. I może się okazać, że stan twojego konta po czymś takim wyniesie np. -30zł. Jak doładujesz za 50zł to rzecz jasna będziesz miał jedynie 20zł. Reasumując: jak sam powiedziałeś UWAŻAĆ! Wprawdzie gdybyś napisał reklamację to by raczej przeszła (słyszalem o takim przypadku, a rozpatrzyli pozytywnie, bo system powinien odciąć Cię od netu jak osiągniesz 0zł a nie nabijać na minus), ale po pierwsze musiałbyś zarejestrować w Plusie ten numer na siebie, a po drugie czekać do 30 dni na rozpatrzenie reklamacji i zwrot kasy - a nie o to chyba chodzi.
AndrzejGdz pisze:Bo chyba nie ma tak ze mam do wykorzystania 500 MB ,wykorzystam wszystko i dalej bede mogł korzystac z Internetu, a operator bedzie sie łudził i czekal kiedy i czy w ogole doladuje ?
No właśnie niestety tak może być...
AndrzejGdz
Użytkownik forum

ŁW napisal;
Po drugie raczej nie licz na to, że jak wyczerpiesz pakiet i będziesz miał zero na koncie to po prostu Cię rozłączy i koniec netu. Okazuje się, że można zrobić debet - czasem nawet spory! Potem po doładowaniu przykra niespodzianka, bo musisz wyrównać ten debet - tak jak pisze mój przedmówca. No chyba, że świadomie debet zrobisz, a potem wyrzucisz ten starter i weźmiesz drugi - ale nie pochwalam takich rozwiązań...
Zawsze bylem i jestem zwolennikiem ze chce tylko to co mi sie nalezy i to za co zaplacilem ale jest ale .....
Bo to chyba nie moja wina ze skonczyl mi sie pakiet a ja dalej surfuje owszem moze operator dac 5MB na tzw gorke ale potem Net powinien juz sie rozlaczyc ?
I jak tu byc fair ? Ja akurat postaram sie uwazac mam nadzieje ze NetMeter nie przeklamuje z danym MB i jak bede mial koniec to doladuje ale tak jak kolega ŁW napisal.
Co z takimi klientami ?

Kupuje starter dokupuje doladowanie za 40 zl kupuje pakiet 500 MB a NetMeter pokazuje ze wykorzystal 800 MB a NET dziala.
Robi to co kolega napisal nowy starter, nowe doladowanie i "jazda". Pewnie nagminnie to jest stosowane no chyba ze Plus ma reke na pulsie i daje przekroczyc minimalnie i rozlacza.

Fakt ze moze byc problem z aktywowanie uslugi bo w regulaminie jest ze Plus ma na to 24 godz.
Nie glupim pomyslem bylo by miec dwa pakiety Startowe oba doladowac kwota 40 zl i aktywowac na obu kartach usluge 500 MB za 35 zl .Wiedzac ze wykorzystasz 2 pakiety w ciagu m-ca bo na tyle jest wazny 500 MB to dobre rozwiazanie.
Wykorzystasz 1 pakiet 500 MB w ciagu 7 dni , wkladasz nastepny do modemu i masz natychmiast nastepna porcje 500 MB juz aktywna.

Nie wiem czy dobrze mysle ale chyba tak jest to dosc latwe rozwiazanie dla "bystrych" ?

EDIT EDIT EDIT

Wszystko juz chyba wiem, wszystkim udzielajacym porad dziekuje.

Chcialbym teraz tylko o potwierdzenie czy tak to ma wszystko wygladac ?

Wszystkie doladowania i aktywowanie uslugi pakietowej Internetu bede wykonywac z poziomu telefonu.
Tu sprawa jest jasna Starter -> Doladowanie -> wysylam SMS o aktywowanie pakietu Internetowego
Czy po otrzymaniu SMS zwrotnego z info o aktywnym pakiecie smialo moge wyjac karte SIMPlus z telefonu i wlozyc ja do modemu w laptopie ?

Bardziej przyjazny wydaje mi sie iPlusMenager chyba bede korzystal z tego wlasnie Programu ?
Czy po wlozeniu karty Sim z telefonu do modemu za pomoca programu iPlusMenager powinienem bezproblemowo nawiazac polaczenie z Internetem ?

CzyiPlusMenager "powinien sam zalatwic" sprawe konfiguracji ?
Prosze o potwierdzenie czy to tak ma wygladac cala procedura wlaczenia internetu na modemie ?
Jestem po testach, modem PCMCIA Sony Ericsson GC 89 dotarl dzisiaj wiec natychmiast sprobowalem przetestowac. Krotko i zwięźle ; DZIAŁA.
Ostatnio zmieniony 2009-10-16, 06:01 przez AndrzejGdz, łącznie zmieniany 1 raz.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Jeszcze taka podpowiedź: takie same pakiety jak w Simplusie dostępne są w sieci 36i6 (to też Plus tak naprawdę). A tam jest teraz promocja o wdzięcznej nazwie "turbodymomen", dzięki której za każde doładowanie dostaje się 50% więcej kasy - czyli opłaca się bardziej niż Simplus. Starter też jest za 9 zł i net powinien działać identycznie. Promocję turbo... trzeba najpierw aktywowac jakimś bezpłatnym kodem.

Tańszy niż Simplus jest też mbank mobile - pakiety 100 MB po 5zł, w dodatku można mieć chyba aktywne 3 jednocześnie. To operator wirtualny działajacy na sieci Plusa, więc też powinno to chodzić tak samo jak Simplus. Trzeba tylko ustawić inny punkt dostępu (chyba mobile czy tam mobile.pl). Jedyny minus jest taki, że pakiety są mniejsze niż w Plusie, ale cena za MB wychodzi niższa.
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Dzieki znowu cos nowego ;)
Obie oferty atrakcyjne ( co to znaczy siedziec w temacie ) do glowy mi by nie przyszlo ze sa tacy operatorzy 36i6 i Mobile.
Nie powiem w Mobile 100% taniej niz u Plusa bo za 100 MB w Mobile 5 zl a w Plusie 10 zl !!!!
Musze poszukac czy u mnie mozna kupic Starter Mobile i doladowania.

Sorry ale przy moim intensywnym korzystaniu z Neta ( 3 dni 2,89 GB GB taki mam wynik NetMeter) im taniej to lepiej i tu nie chodzi ze jestem jakis skapiec bo jak byscie mnie nie poinformowali to kto wie jak by to wszystko sie skonczylo.
Pewnie modem z Salonu Plusa za 400 zl oraz iPlus z karta Simdata a nie zadne Simplus tel na karte.
Mysle ze skoro sa takie okazje/promocje czemu nie korzystac ?

P.S Dalem pkt "pomogl"
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

AndrzejGdz pisze:P.S Dalem pkt "pomogl"
Mamy taką zasadę, że w jednym wątku jednej osobie dajemy tylko jeden raz punk pomógł. Pościągałem zatem wszystkie podwójne punkty.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Dzięki za punkcik :-)
Nie myślałem, że przechodzi więcej niż 1 w danym temacie, nie miałem zamiaru ich tu zbierać, sorki :-)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

AndrzejGdz pisze:TEMAT do zamkniecia
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> :]
ODPOWIEDZ