TP Link WR-340G i wifi działające tylko najednym kompie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
askorek
Początkujący użytkownik forum

TP Link WR-340G i wifi działające tylko najednym kompie

Post autor: askorek »

witam!

jeden problem rozwiązany, to pojawił się następny - skonfigurowałem TP Link WR-340G i wifi działa tylko na jednym kompie - na pozostałych dwóch (XP i Vista) łączy się ładnie z siecią, ale net nie chodzi. Pingi po numerach idą, po nazwach stron już nie, gg również nie działa.

Router jest raczej dobrze skonfigurowany - MAC sklonowany, DHCP włączone (próbowałem opcje auto i z ręcznym wpisywaniem nr), połączenia na tamtych dwóch kompach skonfigurowane identycznie jak na moim (próbowałem ręcznie i z automatu) a netu i tak ni mo :( Żadne zabezpieczenia na wifi nie są <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> założone, Adresy przydzielane przez router są z innej puli niż IP od dostawcy.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że na moim kompie jest karta LAN (zwykła) zarejestrowana u providera, ale nie wiem jak mogłoby się to przekładać na internet z wifi. A może poprostu źle ustawiam DHCP tylko o tym nie wiem? Robię to tak:

Gateway - adres routera
Domain - to samo
DSN - od providera

Próbowałem też na kompach inne ogólnodostępne DNS powpisywac, ale to samo :(
Czy ktoś wie o co może chodzić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: TP Link WR-340G i wifi działające tylko najednym kompie

Post autor: wojteks »

askorek pisze:Adresy przydzielane przez router są z innej puli niż IP od dostawcy.
Podaj szczegóły.

Jeżeli idą pingi po IP a nie idą po nazwach to problem jest w DNS. Czy konfigurowałeś ręcznie DNSy w komputerach powiedzmy na 208.67.222.222?
Nie pomagam na PW!
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Jeśli router dostaje IP poprzez DHCP od dostawcy, to najlepiej będzie, jeśli wszystkie ustawienia adresów, bram itd. zostawisz na automatyczne.
askorek

wojteks pisze:[...]
Podaj szczegóły.
provider: 172.25.blablabla.cośtam
moje: 192.168.1.100-199
wojteks pisze: Jeżeli idą pingi po IP a nie idą po nazwach to problem jest w DNS. Czy konfigurowałeś ręcznie DNSy w komputerach powiedzmy na 208.67.222.222?
tak, wpisywałem ręcznie DNS providera i próbowałem jeszcze jakiś znalezionych w necie jako ogólnodostępne i nie chula. Zastanawiam sie czy to nie wina ustawień windowsa, ale dwa kompy + telefon brata w którym nie da się nic ustawić nie działają więc chyba to nie to

obecnie DHCP mam ustawione na automat, połączenie w windowsie też na automat i mi wszystko śmiga a innym ni. Te dwa niedziałające kompy otrzymują z automatu prawidłowe IP i DNS dostawcy.
Ostatnio zmieniony 2009-10-13, 12:43 przez askorek, łącznie zmieniany 1 raz.
kszaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kszaq »

Spróbuj jeszcze przywrócić router do ustawień fabrycznych, a później ustaw tylko klonowanie MACa i zmień ustawienia sieci bezprzewodowej (i dla spokoju sieci włącz zabezpieczenia co najmniej WPA). Jeśli te komputery nadal nie będą się łączyły sprawdź, czy to samo dzieje się, jeśli podłączysz je po kablu do routera.
askorek

po kablu też na tamtych kompach nie chodzi. Spróbowałem również przełożyć moją kartę wifi do jednego z tamtych kompów i to samo.
Co ciekawe przez wifi z kompa bez netu mogę zalogować się na router, ale nie mogę wejść w zakładkę WAN :szok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

askorek pisze:Co ciekawe przez wifi z kompa bez netu mogę zalogować się na router, ale nie mogę wejść w zakładkę WAN
To proponuję jednak (było wcześniej wspomniane) reset routera do "factory default" i konfigurację tylko WAN i WiFi (kanał i szyfrowanie WPA2-PSK)
Nie pomagam na PW!
askorek

zresetowałem do fabrycznych, sklonowałem MAC i ustawiam z drugiego kompa. Nadal nie działa - pingi chodza tylko po IP, jak DNS wpisze inne w ustawienia połączenia to nic nie daje. Nawet MAC na tamtym kompie jest sklonowany na taki jak u mnie - czy dostawca może jakoś je odróżnić i przyblokować?

[ Dodano: 2009-10-14, 19:05 ]
router sprawdzałem na innej sieci z innymi kompami i działa normalnie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

askorek pisze:czy dostawca może jakoś je odróżnić i przyblokować?
Jak chce to się da. Np. analizując TTL wysyłany przez Twoje kompy.

Ale to jest dziwny problem, nie mam pomysłów co jeszcze sprawdzić/zmienić.

Czy masz jak sprawdzić z innym routerem albo <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> ?
Nie pomagam na PW!
askorek

no i rzeczywiście okazało się że operator sprawdza TTL połączeń wychodzących. Zabezpieczenie trochę bez sensu, bo można ominąć wpisem do rejestru ale domyślić się było trudno. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!

i przy okazji może wie ktoś jak zmienić TTL w smarfonie z windowsem mobile? jest tam niby rejestr systemu, ale nie ma opcji TPCIP, a internet milczy co do tej sprawy

[ Dodano: 2009-10-18, 01:50 ]
albo inaczej - próbuje udostępnić połączenie po kablu przez wifi z laptopa i też nie działa - nie wiem czy to wina TTL, czy może telefon nie dostaje IP i DNS. W win mobile chyba nie ma opcji żeby to ręcznie powpisywać, czyli wychodzi na to że muszę na moim komputerze postawić jakiś serwer DHCP. Może mi ktoś coś polecić na WinXP?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

askorek pisze:Może mi ktoś coś polecić na WinXP?
Jeśli to chodzi o sprawę modyfikacji TTL przy ICS to radziłbym poszukać w internecie paczki WinPacketFilter + ATTL Ten mały programik "umie" modyfikować TTL w locie pakietów którymi zarządza ICS :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ