Lenovo y550 i problem z połączeniem dial up przez bluetooth.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Lenovo y550 i problem z połączeniem dial up przez bluetooth.

Post autor: pimosz »

Witam !

Niedawno zakupiłem laptop Lenovo y550. Wcześniej łączyłem się z iPlusem w następujący sposób: Nokia 6630 i stacjonarny komputer z Windows XP i bluetooth. Wszytko działało bardzo dobrze. Teraz mam laptopa o którym już wspomniałem. Ma Widows Vista Home Premium i wbudowany bluetooth.

Mogę się połączyć z telefonem przez bluetooth. Przeglądać pliki. Problem polega na tym że połączenia z internetem jest zrywane. Wygladą to tak:

1. Mam sparowany telefon z laptopem. Uruchamiam bluetooth i na pulpicie pojawia się ikona telefonu. Klikam na nią i wybieram połączenie z internetem.

2. Połączenie jest nawiązywane. Mam internet. Po jakiś czasie czasem 10~30 minut nie mam internetu.
Po połączeniu pojawiaja się obok zegara dwa komputerki z planetką. Gdy nie ma internetu komputerki nadal są ale nie ma już tej planetki.

3. Internetu nie ma ale mogę przeglądać zawartość telefonu, czyli połączenie bluetooth jest aktywne (?)

4. Na telefonie (Nokia 6630) nadal jest ikonka połączenia z internetem. Nie resetuje go i uruchamiam opere mini. Łączy się z internetem.

Już kilka dni próbuje rozwiązać ten problem. Wygląda na to że coś powoduje że komputer przestaje widzieć internet w telefonie, choć połączenie z telefonem jest ok i telefonu z internetem też.

Mam nadzieję, że udało mi się to opisać w miarę przystępny sposób.

Proszę o pomoc. Pozdrawiam
przemox.1
### BAN ###

Re: Lenovo y550 i problem z połączeniem dial up przez bluetooth.

Post autor: przemox.1 »

Zainstaluj BlueSoleil to powinno załatwić sprawę ;)
Odznacz również w połączeniu żeby nigdy nie rozłączał po braku aktywności :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A może to wina modułu bluetooth? Możesz sprawdzić jak będzie jak przełożysz moduł bluetooth z komputera stacjonarnego do laptopa czy też tak się dzieje?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pimosz, jaki masz tryb zasilania ustawiony? Jak masz max baterii, albo coś takiego to może być problem. Drugi problem to może być ustawiona opcja o wyłączaniu modułu BT w celu oszczędności energii. Jeszcze czy masz sterownik BT windowsowski czy od Lenovo?
Awatar użytkownika
pimosz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pimosz »

Odinstalowałem stare sterowniki i zainstalowałem najnowsze ze strony Lenovo. Problem nada występował. Wcześniej miałem już zainstalowany program Nokia PC Suite, który nie rozwiązał problemu.

Dalej połączenie milkło. Wywaliłem sterowniki od bluetooth lenovo. I połączyłem się przez PC Suita. Utworzył połączenie "Standardowy modem wykorzystujący łącze Bluetooth nr 3 (COM5)" i już dwa dni nie mam problemów.

Nawiązywane połączenie działa ale obok zegara nie zmienia się ikona sieci. Nadal pokazuje "Brak połączenia" a połączenie istnieje.

Więc znów zainstalowałem sterowniki do bluetooth i wszytko działa ok już trzy godziny. Dalej nie wiem w czym był problem problem :gwiazdki:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Nawiązywane połączenie działa ale obok zegara nie zmienia się ikona sieci. Nadal pokazuje "Brak połączenia" a połączenie istnieje.
Skąd ja to znam, pod 7 RTM mam tak, że połączenie jest cały czas (modem w trybie NDIS) a ikonka jest jak brak połączenia, jak najadę kursorem to jest połączono z siecią, dostęp do internetu :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pimosz pisze:I połączyłem się przez PC Suita. Utworzył połączenie
Może coś ustawił inaczej w opcjach połączenia dial-up :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Może coś ustawił inaczej
Albo liczy się kolejność instalacji (ważne przy niektórych sterownikach).
Nie pomagam na PW!
Damian_q
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Damian_q »

Tez mam Y550 i u mnie wszystko dziala tyle ze ja mam se. Ja zrobilem tak:

1. Wlaczasz bt w lapku
2. Wlaczasz bt w telefonie
3. Nastepnie kiedy przy zagare pojawi sie ikona bt klikasz na nia prawym i na samej gorze jest dodaj <font color="#FF00FF"><b>»»urządzenie««</b></font>. Wyszkujuesz sowj telefon , zaznaczasz i klikasz dodaj.
3. Teraz w telefonie powinno zapytac czy uzywaz telefonu jako modemu (w se zapytalo jeszcze czy uzywaz telefonu jako pilota) zgadzasz sie an to i komputer insyaluje telefon jako modem (pare sekund)
4. Masz nawiazane polaczenie lap>>>kom teraz jeszcze raz klikasz prawym na ikone bt w lapku i wybierasz pokaz urzadzenia.
5. Wyswietla sie lista urzadzen bt ktore masz dodane. Odnajdz telefon i kliknij prawym i jest tam opcja polaczenie dial-up. Kliknij to.
6. W telefonie zapyta czy uzywac telefonu jako modemu (zatwierdzasz) i czy zezwalasz na polczenie sieciowe (zatwierdzasz) Czekasz kilka sekund i powiino smigac :ok:
ODPOWIEDZ