CDMA orange Free optimum- problem z transferem.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomciojag
Początkujący użytkownik forum

CDMA orange Free optimum- problem z transferem.

Post autor: Tomciojag »

Witam!
Od wczoraja jestem posiadaczem internetu od Orange Free Optimum 3GB limitu z modemem AnyDATA ADU-635WA. Przez pierwsze dwie godziny byłem bardzo zadowolony. Skype chodził super, grałem w multiplayer, mogłem ściągać jakieś pliki i w tym samym czasie oglądać filmiki, przez Flashgeta pobierało mi max 260kb/s, na speedtest wyskakiwała mi prędkość 2700. Aż wkońcu nagły spadek transferu. Pobieranie max 10kb/s, na speedtest wyskoczył wynik 107. Byłem zszokowany. Autoconnect pokazał, że razem z limitu wykorzystałem dopiero 500Mb. Proszę pomóżcie. Co mogło się stać, że spadł tak natychmiastowo transfer? Aha, i jeszcze byłbym wdzięczny jak by ktoś powiedział mi jak to jest z tym limitem, czy orange go już wprowadził? Bo przeszukując forum trafiłem na wypowiedzi, że na orange nie ma limitów.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Wszyscy którzy będą się udzielać w tym temacie dostaną odemnie POMÓGŁ.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: CDMA orange Free optimum- problem z transferem.

Post autor: Patryk »

Tomciojag pisze:Co mogło się stać, że spadł tak natychmiastowo transfer?
Spójrz na umowę - od kiedy do kiedy masz okres rozliczeniowy ?
Już o tym dziesiątki razy było pisane - jeśli miesiąc rozliczeniwy jest np.od 25. do 25. dnia miesiąca,a Ty podpisałeś umowę 17. dnia,to do wykorzystania masz proporcjonalnie mniej transferu.
Dopiero od początku nowego okresu rozliczeniowego limit będzie odnowiony i dostępny w całości.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Tomciojag pisze:Wszyscy którzy będą się udzielać w tym temacie dostaną odemnie POMÓGŁ.
Proszę w taki sposób nie zachęcać bo to prowokuje do zbędnych postów i nie stosujemy takich praktyk u nas na forum. Dodam, że moderatorzy będą czuwać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

W pierwszym okresie masz transferu proporcjonalnie do ilosci dni jakie zostaly Ci do konca okresu rozliczeniowego a wiec nie 3GB. Poza tym z tego co widze musisz sie troche opanowac jesli chodzi o korzystanie z transferu(internetu), bo taki limit 3GB wykorzystasz zawsze w kilka dni, a co to limit 8kB/s to juz teraz wiesz :/
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tomciojag pisze:Wszyscy którzy będą się udzielać w tym temacie dostaną odemnie POMÓGŁ.
Polecam lekturę naszego regulaminu - jest to niezgodne z jego treścią :]
"Pomógł" daje się za faktyczną pomoc,a nie za spam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tomciojag pisze:Orange Free Optimum 3GB limitu z modemem AnyDATA ADU-635WA. Przez pierwsze dwie godziny byłem bardzo zadowolony
Było na forum już. Transfer w pierwszym niepełnym okresie rozliczeniowym jest liczony proporcjonalnie do ilości dni pozostałych do początku pełnego okresu rozliczeniowego.

Przykładowo okres rozliczeniowy pełny jest np od 11.10 do 10.11 a zawarłeś umowę 31.10 wiec zostaje Ci 10 dni czyli 1/3 transferu.

Moim zdaniem osiągnąłeś limit w tym częściowym okresie rozliczeniowym.
Nie pomagam na PW!
Tomciojag

Sorki za to POMÓGŁ. Źle się poprostu wyraziłem. Codzi mi, że ci co pomogli dostaną POMÓGŁ, ale i tak prawie wszyscy mi pomogliście. Nie odpowiedzieliście mi jeszcze na pytanie co do tego limitu. Jest on już wprowadzony czy nie? Po czytałem tematy, w których były wypowiedzi, że orange nie ma wprowadzonego limitu. Czy to prawda?
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Chodzi o to, że Orange kiedyś nie respektował limitów w Orange Freedom Pro(same CDMA) ale juz od jakiegos lipca sieprnia i tam limity zostaly wprowadzone, z uwagi na zbyt wysokie obciążenie Jesli ktos chce ściagac pliki, ogladac filmiki na youtube, skype itp to do takich zastosowan 3GB to jest zdecydowanie za malo, a wiec wszystko zwiazane z limitami to z zły pomysl:/Chyba ze za 150zl jest chyba jakos 14GB transferu, tylko ze to jeest troszke duzo kasy a i tak moze jeszcze nie wystarczyc:/
Tomciojag

Witam na stronie orange znalazłem taką informację:
Co to jest okres rozliczeniowy?
Okres rozliczeniowy to czas, za który dokonywane są rozliczenia na koncie abonenta i za który wystawiany jest rachunek telefoniczny.
W Orange okresy rozliczeniowe zaczynają się od różnych dni miesiąca:
3, 5, 9, 13, 15, 18, 23, 25, 28, 31

Jeśli okres rozliczeniowy zaczyna się 3-go, to 4 dzień miesiąca jest dniem, kiedy masz pełen pakiet minut, niezależnie od długości miesiąca.

Czyli dzisiaj jest 18, więc jutro powinienem mieć już pełen limit? :D
Przypominam, że neta mam od wczoraj.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tomciojag pisze:Czyli dzisiaj jest 18, więc jutro powinienem mieć już pełen limit?
A Twój okres rozliczeniowy na pewno zaczyna się 18.dnia ?
Tomciojag

Nie wiem. Czytałem umowę, ale tam nie pisze kiedy zaczyna się okres rozliczeniowy.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Wg. tego co napisales ze wykorzystales 500MB to Twoj okres rozliczeniowy na 90% wypadnie albo 23 albo 25 kazdego miesiaca:)
Tomciojag

Aha, dzięki. To już dużo mi nie zistało, żeby cieszyć się znowu max prędkością. Miałem iPlusa. Była to kompletna porażka. 1 Gb limitu, EDGE 1- 2 kresek. Mogę powiedzieć, że teraz ten Orange, gdy mam obniżoną prędkość z powodu przekroczenia limitu działa z 2 razy szybciej niż tamten iPlus. Dziękuję wam za pomoc.
Awatar użytkownika
darx667
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: darx667 »

Ja Orange Fredom Pro zakupiłem 6 Października lecz z tego co wiem to nowy okres będzie mi się zaczynał każdego 26 dnia miesiąca ponieważ podciągnęli mi pod stary abonament,a wtedy miałem od 26 dnia :)
Ostatnio zmieniony 2009-10-19, 06:05 przez darx667, łącznie zmieniany 1 raz.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
Sebek
Użytkownik forum

Post autor: Sebek »

Tomciojag pisze:3, 5, 9, 13, 15, 18, 23, 25, 28, 31
One tego dnia się kończą a nie zaczynają - zaczynają się właśnie następnego i dlatego właśnie wtedy wchodzi nowy pakiet - zerknij na fakturę
ODPOWIEDZ