CDMA orange Free optimum- problem z transferem.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
CDMA orange Free optimum- problem z transferem.
Witam!
Od wczoraja jestem posiadaczem internetu od Orange Free Optimum 3GB limitu z modemem AnyDATA ADU-635WA. Przez pierwsze dwie godziny byłem bardzo zadowolony. Skype chodził super, grałem w multiplayer, mogłem ściągać jakieś pliki i w tym samym czasie oglądać filmiki, przez Flashgeta pobierało mi max 260kb/s, na speedtest wyskakiwała mi prędkość 2700. Aż wkońcu nagły spadek transferu. Pobieranie max 10kb/s, na speedtest wyskoczył wynik 107. Byłem zszokowany. Autoconnect pokazał, że razem z limitu wykorzystałem dopiero 500Mb. Proszę pomóżcie. Co mogło się stać, że spadł tak natychmiastowo transfer? Aha, i jeszcze byłbym wdzięczny jak by ktoś powiedział mi jak to jest z tym limitem, czy orange go już wprowadził? Bo przeszukując forum trafiłem na wypowiedzi, że na orange nie ma limitów.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Wszyscy którzy będą się udzielać w tym temacie dostaną odemnie POMÓGŁ.
Pozdrawiam!
Od wczoraja jestem posiadaczem internetu od Orange Free Optimum 3GB limitu z modemem AnyDATA ADU-635WA. Przez pierwsze dwie godziny byłem bardzo zadowolony. Skype chodził super, grałem w multiplayer, mogłem ściągać jakieś pliki i w tym samym czasie oglądać filmiki, przez Flashgeta pobierało mi max 260kb/s, na speedtest wyskakiwała mi prędkość 2700. Aż wkońcu nagły spadek transferu. Pobieranie max 10kb/s, na speedtest wyskoczył wynik 107. Byłem zszokowany. Autoconnect pokazał, że razem z limitu wykorzystałem dopiero 500Mb. Proszę pomóżcie. Co mogło się stać, że spadł tak natychmiastowo transfer? Aha, i jeszcze byłbym wdzięczny jak by ktoś powiedział mi jak to jest z tym limitem, czy orange go już wprowadził? Bo przeszukując forum trafiłem na wypowiedzi, że na orange nie ma limitów.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Wszyscy którzy będą się udzielać w tym temacie dostaną odemnie POMÓGŁ.
Pozdrawiam!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: CDMA orange Free optimum- problem z transferem.
Spójrz na umowę - od kiedy do kiedy masz okres rozliczeniowy ?Tomciojag pisze:Co mogło się stać, że spadł tak natychmiastowo transfer?
Już o tym dziesiątki razy było pisane - jeśli miesiąc rozliczeniwy jest np.od 25. do 25. dnia miesiąca,a Ty podpisałeś umowę 17. dnia,to do wykorzystania masz proporcjonalnie mniej transferu.
Dopiero od początku nowego okresu rozliczeniowego limit będzie odnowiony i dostępny w całości.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Proszę w taki sposób nie zachęcać bo to prowokuje do zbędnych postów i nie stosujemy takich praktyk u nas na forum. Dodam, że moderatorzy będą czuwać.Tomciojag pisze:Wszyscy którzy będą się udzielać w tym temacie dostaną odemnie POMÓGŁ.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Mistrz bezprzewodowy
W pierwszym okresie masz transferu proporcjonalnie do ilosci dni jakie zostaly Ci do konca okresu rozliczeniowego a wiec nie 3GB. Poza tym z tego co widze musisz sie troche opanowac jesli chodzi o korzystanie z transferu(internetu), bo taki limit 3GB wykorzystasz zawsze w kilka dni, a co to limit 8kB/s to juz teraz wiesz 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Polecam lekturę naszego regulaminu - jest to niezgodne z jego treściąTomciojag pisze:Wszyscy którzy będą się udzielać w tym temacie dostaną odemnie POMÓGŁ.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
"Pomógł" daje się za faktyczną pomoc,a nie za spam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Było na forum już. Transfer w pierwszym niepełnym okresie rozliczeniowym jest liczony proporcjonalnie do ilości dni pozostałych do początku pełnego okresu rozliczeniowego.Tomciojag pisze:Orange Free Optimum 3GB limitu z modemem AnyDATA ADU-635WA. Przez pierwsze dwie godziny byłem bardzo zadowolony
Przykładowo okres rozliczeniowy pełny jest np od 11.10 do 10.11 a zawarłeś umowę 31.10 wiec zostaje Ci 10 dni czyli 1/3 transferu.
Moim zdaniem osiągnąłeś limit w tym częściowym okresie rozliczeniowym.
Nie pomagam na PW!
-
Sorki za to POMÓGŁ. Źle się poprostu wyraziłem. Codzi mi, że ci co pomogli dostaną POMÓGŁ, ale i tak prawie wszyscy mi pomogliście. Nie odpowiedzieliście mi jeszcze na pytanie co do tego limitu. Jest on już wprowadzony czy nie? Po czytałem tematy, w których były wypowiedzi, że orange nie ma wprowadzonego limitu. Czy to prawda?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Chodzi o to, że Orange kiedyś nie respektował limitów w Orange Freedom Pro(same CDMA) ale juz od jakiegos lipca sieprnia i tam limity zostaly wprowadzone, z uwagi na zbyt wysokie obciążenie Jesli ktos chce ściagac pliki, ogladac filmiki na youtube, skype itp to do takich zastosowan 3GB to jest zdecydowanie za malo, a wiec wszystko zwiazane z limitami to z zły pomysl:/Chyba ze za 150zl jest chyba jakos 14GB transferu, tylko ze to jeest troszke duzo kasy a i tak moze jeszcze nie wystarczyc:/
-
Witam na stronie orange znalazłem taką informację:
Co to jest okres rozliczeniowy?
Okres rozliczeniowy to czas, za który dokonywane są rozliczenia na koncie abonenta i za który wystawiany jest rachunek telefoniczny.
W Orange okresy rozliczeniowe zaczynają się od różnych dni miesiąca:
3, 5, 9, 13, 15, 18, 23, 25, 28, 31
Jeśli okres rozliczeniowy zaczyna się 3-go, to 4 dzień miesiąca jest dniem, kiedy masz pełen pakiet minut, niezależnie od długości miesiąca.
Czyli dzisiaj jest 18, więc jutro powinienem mieć już pełen limit?
Przypominam, że neta mam od wczoraj.
Co to jest okres rozliczeniowy?
Okres rozliczeniowy to czas, za który dokonywane są rozliczenia na koncie abonenta i za który wystawiany jest rachunek telefoniczny.
W Orange okresy rozliczeniowe zaczynają się od różnych dni miesiąca:
3, 5, 9, 13, 15, 18, 23, 25, 28, 31
Jeśli okres rozliczeniowy zaczyna się 3-go, to 4 dzień miesiąca jest dniem, kiedy masz pełen pakiet minut, niezależnie od długości miesiąca.
Czyli dzisiaj jest 18, więc jutro powinienem mieć już pełen limit?

Przypominam, że neta mam od wczoraj.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A Twój okres rozliczeniowy na pewno zaczyna się 18.dnia ?Tomciojag pisze:Czyli dzisiaj jest 18, więc jutro powinienem mieć już pełen limit?
-
Nie wiem. Czytałem umowę, ale tam nie pisze kiedy zaczyna się okres rozliczeniowy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wg. tego co napisales ze wykorzystales 500MB to Twoj okres rozliczeniowy na 90% wypadnie albo 23 albo 25 kazdego miesiaca:)
-
Aha, dzięki. To już dużo mi nie zistało, żeby cieszyć się znowu max prędkością. Miałem iPlusa. Była to kompletna porażka. 1 Gb limitu, EDGE 1- 2 kresek. Mogę powiedzieć, że teraz ten Orange, gdy mam obniżoną prędkość z powodu przekroczenia limitu działa z 2 razy szybciej niż tamten iPlus. Dziękuję wam za pomoc.
- darx667
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja Orange Fredom Pro zakupiłem 6 Października lecz z tego co wiem to nowy okres będzie mi się zaczynał każdego 26 dnia miesiąca ponieważ podciągnęli mi pod stary abonament,a wtedy miałem od 26 dnia 

Ostatnio zmieniony 2009-10-19, 06:05 przez darx667, łącznie zmieniany 1 raz.
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
-
- Użytkownik forum
One tego dnia się kończą a nie zaczynają - zaczynają się właśnie następnego i dlatego właśnie wtedy wchodzi nowy pakiet - zerknij na fakturęTomciojag pisze:3, 5, 9, 13, 15, 18, 23, 25, 28, 31