Brak zasięgu Play tam gdzie był wcześniej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Brak zasięgu Play tam gdzie był wcześniej
Witam i potrzebuję porady. Od ponad roku korzystam z internetu z Play (modem huawei e220 podłaczony do laptopa) - generalnie byłam zadowolona, prawie żadnych problemów. Przynajmniej zasięg w każdym miejscu mieszkania był. Od jakichś 2 tygodni tak zwana kiszka - w pokoju gdzie dotychczas siedziałam na necie - brak zasięgu - cały czas zielona dioda i komunikat że nie można połaczyć przed zarejestrowaniem w sieci. W kuchni za to coś łapię - czasem na dwie kreski (wow). A na to żeby ciągle siedzieć w kuchni się nie zgadzam. I teraz dylemat - czy coś lub ktoś może blokowac sygnał - bo skoro modem działa i do tej pory nie było problemów to jedynie takie rozwiązanie widzę. Liczę na Waszą pomoc i z góry dzięki, bo nie ukrywam że czuję się jak w matrixie i zaczynam podejrzliwie łypać na sąsiadów.
Ostatnio zmieniony 2009-10-18, 13:42 przez Baśka, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Brak zasięgu Play tam gdzie był wcześniej
Są 3 możliwości:
1. (najbardziej optymistycznie) Awaria nodeB, rozwiązanie: napisać reklamacje, może naprawią.
2. Celowe obniżenie mocy nodeB przez play, rozwiązanie: napisać reklamacje (choć i tak pewnie nic to nie da, kupić antenę zewnętrzną i wycelować w nodeB, niestety musi być ona na zewnątrz)
3. Uszkodzenie modemu, rozw.: spróbować przełożyć kartę sim do innego modemu/telefonu 3g.
1. (najbardziej optymistycznie) Awaria nodeB, rozwiązanie: napisać reklamacje, może naprawią.
2. Celowe obniżenie mocy nodeB przez play, rozwiązanie: napisać reklamacje (choć i tak pewnie nic to nie da, kupić antenę zewnętrzną i wycelować w nodeB, niestety musi być ona na zewnątrz)
3. Uszkodzenie modemu, rozw.: spróbować przełożyć kartę sim do innego modemu/telefonu 3g.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A widzisz modem był już w salonie i tam hulał aż miło. Karta wymieniona. Kompa zabrałam tez na wycieczkę i tam złapałam sygnał. W kuchni jak pisałam też jest tylko w tym cholernym pokoju nie ma. Znika jak w trójkącie bermudzkim.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Obawiam się, że nr 2 z mojej czarnej listy, czyli najgorsza możliwość. Mi taki numer zrobili, do pewnego dnia miałem super sygnał, aż tu nagle wstaje rano i ledwie się daje z neta korzystać. I tak już zostało, żadne reklamacje nie pomagają.Baśka pisze:Znika jak w trójkącie bermudzkim.
-
ale czemu w takim razie łapię wszędzie indziej? Mózg wariata!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ściany świetnie tłumią sygnał 3G, zapewne masz nodeB od strony kuchni, a obniżenie mocy spowodowało to że już przez jedną ścianę więcej sygnał nie ma jaki się przebić.
-
Czyli pozostaje mi siedzieć w kuchni do końca umowy? Mało pocieszające bo niedawno przedłużyłam.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Pomyśleć o antenie zewnętrznej .Baśka pisze:Czyli pozostaje mi siedzieć w kuchni do końca umowy? Mało pocieszające bo niedawno przedłużyłam.
[ Dodano: 2009-10-16, 18:35 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10331
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Albo zastosować antenę zewnętrzną i/lub router z obsługą modemów 3G.Baśka pisze:Czyli pozostaje mi siedzieć w kuchni do końca umowy?
Wtedy byś miała internet po WiFi.
-
A najbardziej wkurzające jest to że umowę przedłużyłam bo nie było problemów a tu niespodzianka. Opcja 3 miesiące gratis oznacza że nie płacę i nie mam tym samym netu. Tylko wygląda na to że to nie będą 3 miesiące.
[ Dodano: 2009-10-16, 18:38 ]
O antenie myslę.....i nie pomaga
Ale dzięki chłopaki
[ Dodano: 2009-10-16, 18:38 ]
O antenie myslę.....i nie pomaga

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jakby co to pomożemy wybrać.Baśka pisze:O antenie myslę.....i nie pomaga
-
Chyba trzeba będzie bo samo myslenie efektu nie daje. A mam jeszcze pytanie z serii teoria spisku (bez śmiacia proszę)- jest szansa że jakieś urządzenie lub inne ciało może mi blokować sygnał? o zgodnie z mapka zasięg jak złoto, nadajniki blisko więc ja się pytam o co chodzi.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Właściwie to bardzo łatwo można dostać urządzenia do zagłuszania gsm i 3g (wg opisu) Ale używanie tego tak właściwie nielegalne.
-
Hm. Bo jak już pisałam podejrzliwie łypię na sąsiadów - niedawno się wprowadzili nowi lokatorzy piętro wyżej po stronie tego nieszczęsnego pokoju i od tamtego czasu trójkąt bermudzki. No ale to historia do książki sc-fi. Mimo wszystko dzięki za pomoc.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może podłogę folią aluminiową wyłożyli 

-

Ostatnio zmieniony 2009-10-16, 22:45 przez Baśka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Czyżbyśmy byli świadkami wielkiej plagi totalnego zurynienia internetu z Playa?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej odwrotnie, zaczynają na stacja ustawiać takie parametry jakie powinny byćSundance_kid pisze:plagi totalnego zurynienia internetu z Playa?

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Czyżby zatrudnili cały sztab ludzi do obsługi ludzi którym działało a teraz nie działaRaczej odwrotnie, zaczynają na stacja ustawiać takie parametry jakie powinny być

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czy ja wiem. Wydaje mi się, że coś się poprawiło (przynajmniej u mnie). Mogłem słuchać radia 192 i nie zrywało. Nawet w godzinach szczytu.Sundance_kid pisze:Czyżbyśmy byli świadkami wielkiej plagi totalnego zurynienia internetu z Playa?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zaczęli przykręcać "srubę" TX...oby nie zmniejszyli pokrycia do poziomu tego,co prezentują na swojej mapce zasięgukrystianb pisze:zaczynają na stacja ustawiać takie parametry jakie powinny być

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No bo właśnie zmniejszyli moc nadawania i mniej ludzi siedzi na nodeB i temu lepiej chodzija.michal pisze:Wydaje mi się, że coś się poprawiło (przynajmniej u mnie).

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)