Problem połączenia Asus WL600G z Cerberus P 6331-42

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
McLucifer
Początkujący użytkownik forum

Problem połączenia Asus WL600G z Cerberus P 6331-42

Post autor: McLucifer »

Witam,
Na wstepie pragne napisac ze duzo szukalem informacje na ten temat ale nigdzie nie znalazlem informacji.

Kolejna sprawa to pytanie czy da sie te dwa routery polaczyc bezprzewodowo w jedna siec (Na zasadzie jeden pod adsl i rozsyla sygnal wifi drugi przyjmuje sygnal wifi i rozsyla na inne urzadzenia). Napisze jednak troche wiecej info by w jedym poscie sie zmiescic
W wielkim skrocie juz drugi dzien siedzie nad konfiguracja tych dwoch routerow :

1.Pierwszy Router Asus WL600G
-IP: 192.168.1.1
-Maska: 255.255.255.0
-Wlaczony Access Point,Chanel,DTIM Interval, ustawione na taka sama wartosc jak w drugim routerze
-DHCP wylaczony

2.Drugi Router Pentagram Cerberus p 6331-42
-IP:192.168.1.100
-Wlaczony Access Point,Chanel,DTIM Interval, ustawione na taka sama wartosc jak w pierwszym routerze
-DHCP wylaczony

Laptop na ktorym kombinowalem :
-IP:192.168.1.2

Wziąlem sie od zrestartowania ustawien na oby routerach i wziąlem sie za Cerberus'a podlaczylem pod adsl wszystko skonfigurowałem i wziąlem sie za Asus'a w nim rowniez wszystko skonfigurowalem i nic nie dziala(w sensie ze jestem podpiety pod router ale nie mam netu) w ustawieniach karty zmienialem wpier na brame domyslna Cerberus'a czyli 192.168.1.100 nie dalo to efektu wiec zmienilem na Asus'a 192.168.1.1 dalej brak netu. Przeskoczylem na WIFI i czynnosc powtorzylem co do domyslnej bramy(wpierw Cerberus pozniej Asus) dalej nic wkurzony zrestartowalem znow routery do fabrycznych i wziolem Asus'a skonfigurowalem pod ADSL a Cerberus'a zeby sie laczyl przez Asus'a niestety tez brak netu. Na innym forum podpowiedzial mi user bym podlaczyl oba routery kablem i jak tak zrobilem wszystko dziala pieknie tylko jest minus ze zalezy mi by lacznosc byla WIFI a nie LAn'em miedzy routerami :( (Dodam ze napisal rowniez ze jak zkonfiguruja mi sie routery pod LAN to zebym skonfigurowal Wifi i jak odlacze kabel juz powinno byc polaczenie miedzy routerami WIFI ale jednak dalej jest jego brak :/) Uf troche pewnie namieszalem ale mam nadzieje ze rozumiecie co probuje przekazac za wszelka pomoc bede wdzieczny bo juz trace nadzieje ze da sie je polaczyc miedzy soba WIFI ;(
Ostatnio zmieniony 2009-10-19, 10:19 przez McLucifer, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem połączenia Asus WL600G z Cerberus P 6331-42

Post autor: Jo_gurt »

McLucifer pisze:w sensie ze jestem podpiety pod router ale nie mam netu
Pod co podpięty?
McLucifer pisze:Przeskoczylem na WIFI
I połączyłeś się z którym routerem?

Brama domyślna to ma być router "najbliżej" kompa, czyli ten, do którego podłączasz się bezpośrednio.
McLucifer pisze:Uf troche pewnie namieszale
"Trochę" :P
Ale generalnie z tego co wiem żaden z tych routerów nie ma trybu Station/Client, więc połączenie WiFi między nimi odpada.
McLucifer
Początkujący użytkownik forum

Post autor: McLucifer »

Jo_gurt pisze:Pod co podpięty?
Jestem podpiety pod Cerberus'a LAN/Wifi ktory(w moim planie) ma byc polaczony do Asus'a przez Wifi

Jo_gurt pisze:I połączyłeś się z którym routerem?
z Cerberusem jak pisalem wyzej
Jo_gurt pisze: Ale generalnie z tego co wiem żaden z tych routerów nie ma trybu Station/Client, więc połączenie WiFi między nimi odpada.
Tego nie wiem bo nigdzie nie moge znaleźć na ten temat informacji.

Ale w necie znalazlem ze Asus ma opcje WDS(Wireless Distribution Systems) i z informacji wyczytalem ze drugi router musi posiadac Access Point by nawiazac polaczenie dlatego probowalem ale jesli mowisz ze nie da rady(a sam juz nie wiem co moge wiecej probowac) to albo pociagne kabel albo sprzedam router.

Ps. Przepraszam ze nie pisze polskich znakow ale niestety glupie przyzwyczajenie.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-10-19, 16:22 ]
Korekta ortografii!
Ostatnio zmieniony 2009-10-19, 15:22 przez McLucifer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

McLucifer pisze:Ale w necie znalazlem ze Asus ma opcje WDS(Wireless Distribution Systems) i z informacji wyczytalem ze drugi router musi posiadac Access Point
Żeby WDS działał, wszystkie urządzenia muszą obsługiwać ten typ łączenia.
ODPOWIEDZ