Problem... -> SimData + Sony Ericsson k300i

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SoNiC
Użytkownik forum

Problem... -> SimData + Sony Ericsson k300i

Post autor: SoNiC »

Mam karte startowa iPlus Simdata i lacze sie kablem USB przez moj telefon Sony Ericsson k300i

Niestety niedziala mi w ogogle iPlus Menager v1.5 (w ogogle niewidzi karty sim, numeru itd ;) ale jakos sie tym nie przejmuje bo niechce miec tego menagera ;))

<font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> skonfigurowac lacze wedlug tej strony ==> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078

Jednak umnie to niedziala :/ kiedy dam na ikone na pulpicie lub moim miejscu sieciowym i wybiore Polacz wyskakuje mi jakis blad modemu czy dostepu do modemu sam juz <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> :D

Pomyslalem ze moze trzeba wpisac jakis pin czy cus choc na komurce juz raz wpisywalem pin ;) wiec pokopalem troche po forum i nieznalazlem zadnej dzialajacej metody na wpisanie pinu :/ ponoc jest taki program ktory wszyscy zachwalaja ==> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3241
Niestety umnie na windowscie XP SP2 on w ogole sie nie odpala pomimo ze mam zainstalowane srodowisko .NET itd.

Posprawdzalem tez linki tutaj ==> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19014#19014
Niestety nic z tych sposobow nie dziala :/

Wiec <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> aplikacje od Sony Ericsson o nazwie Mobile Networking Wizard (do pobrania tutaj ==> http://www.sonyericsson.com/downloads/M ... 14.0.3.exe )
I jedynie na niej udala mi sie skonfigurowac zeby net dzialal :) teraz zeby podlaczyc sie do Internetu za kazdym razem musze odpalic ta aplikacje polaczyc sie a potem ja wylaczyc kiedy juz bede polaczony ;)

I tutaj mam problem patrzalem wczoraj na mapki zasiegu GPRS, EDGE i UMTS i prawdopodobnie bytom zanajduje sie w zasiegu EDGE i mozliwe ze molgbym <font color="#FF00FF"><b>»»korzystać««</b></font> z jego dobrodziejstw tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak :/ Bob z tego forum powiedzial mi ze to samo laczy sie pod najlepsza siec no ale wlasnie w tym programie od Sony Ericsson jest w ustawieniach modemu Maksymalna predkosc lacza to 28 kb/s :/ i sa 4 czy 5 pol do wyboru (typ lacza ;)) Jest jakis Analog, ISDN jakistam, ISDN 1.1, ISDN 1.2 (ten mam wybrany;)) i multimedia ktorego <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> wybrac bo jest zablokowany :/ Wiec wnioskuje ze nawet gdybym byl podpiety pod EDGE to mialbym neta i tak o predkosci 28 kb/s :/

Windows po podlaczeniu internetu wykrywa mi lacze 115 kb/s lecz gdy zrobie test predkosci lacza na www.dsl.cz osiagam ledwo te 28 kb/s :/ a dokladnie 27.2 kb/s :/

Da sie to jakos przyspieszyc i w ogogle czy ten menager od sony nazuca mi jakies ograniczenia ? mozna sie tego jakos pozbyc ??

PS: Z tym menagerem niemusze wpisywac zadnego PINu zeby polaczyc sie z internetem ;) Dziala net (moge przegladac strony) i dziala mi Gadu Gadu ;)

EDIT:
Modyfikacja tematu (uzupełnienie po ->)
Pamiętajcie drodzy użytkownicy forum, że zakładając temat POMOCY. PROBLEM mało kto na niego zareaguje!!!!
W temacie krótko opisujemy o co chodzi w pytaniu!!!!

To już chyba trzeci taki post dziś na forum :(
(BliSki)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez SoNiC, łącznie zmieniany 2 razy.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem... -> SimData + Sony Ericsson k300i

Post autor: Ufo atakuje »

Ufff..ale żeś walnął wyprawkę..nie wiadomo od czego zacząć.. :)

Wersja 1.5 jest jakś lipna,komuś tam nie działała.1.4 jest sprawdzona-ale nie wiem czy zadziała z telefonem.On ma swoje sterowniki do określonych modemów i wszystko sobie instaluje.To ci się nie przyda-zresztą to kiepski program.

Przy dial-up to czasem trzeba trochę posiedzieć. Ale warto, bo zawsze to działa.Generalnie przepis jest taki :instalujesz modem telefonu a potem grzebiesz tak długo w opcjach ,aż cie połączy :D .Tutaj masz dodatkowe informacje http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=3267

Pin podajsz komendą AT+CPIN="xxxx" w oknie terminala, który wywołujesz w opcjach połączenia(tej ikonki którą naciskasz).Jeśli masz telefon to możesz wyłączyć PIN w jego opcjach "Ustawienia" "Blokady""Blokady karty SIM"" wyłączono".Tak jest w moim SE D750i.

Co do szybkości to sprawdź, czy ten tel w ogóle obsługuje EDGE bo ja mam wątpliwości.A 27kbitów/sekunde to za mało nawet na GPRS.Prędkość możesz sprawdzać przy pobieraniu plików.

Spróbuj ustawić jeszcze zwykły Dial-up, bo coś słabo ci to działa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SoNiC
Użytkownik forum

1. Posiedzialem juz nad tym dosc ;) skonfigurowalem modem poprawnie itd ;) mam jeszcze pytanie gdzie jest ten terminal ?? jak sie go odpala ?

2. W moim telefonie nieda sie wylaczyc blokady karty sim :D telefon jest z Oprogramowaniem firmy Orange (jak to Orange zawsze wgrywa swoj lekko zmodowany soft) i dopiero 2 dni temu zdjolem na nim simlocka ;) tak wiec telefon ten niema takiej opcji jak wylaczanie PINu ;) Poprzednia karta z Orange ktora byla do niego wlaczone niemiala w ogogle PINu ;)

3. Na operze jak <font color="#FF00FF"><b>»»błąd ort.««</b></font> pobrac najnowsze GADU GADU 7.5 pobieranie leci mi z transferem 5.2 kb/s ale skacze wiec raz jest 5.2 kb/s a raz jest 5.1 kb/s lub 4. iles kb/s ;)

Posumowujac nadal <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak skonfigurowac polaczenie modemowe aby laczyl sie normalnie bez pomocy tego menagera Sony Ericsson

EDIT: heh znalazlem jakas taka strone ==>http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=729
to opis telefonu Sony Ericsson k300i i tam pisze ze ten telefon niema EDGE :/ EDGE Nie
Za to znow tutaj ==> http://www.centrumse.pl/index.php?optio ... iew&id=145
Jest EDGE i UMTS na liscie ale niema zadnych info czy tak czy nie :/
==> http://sms.pl/tel/sonyericsson,k300i.php
kolejna strona... znow pisze EDGE = NIE :/ heh juz jestem bardzo zly :/ gdybym nie wpakowal w niego 300 zl to rozwalilbym go teraz mlotkiem -_- ktos wie czy to cus obsluguje UMTS ?

A co to GPRS Class 10 dokladnie to te Class 10 ?

PS: HSCSD ? coz to ?
wk26
Użytkownik forum

Post autor: wk26 »

SE 300i na 100% nie ma EDGE.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem...

Post autor: zDaleKi »

Modyfikacja tematu (uzupelnienie po ->)
Pamiętajcie drodzy użytkownicy forum, że zakładając temat POMOCY. PROBLEM mało kto na niego zareaguje!!!!
W temacie krótko opisujemy o co chodzi w pytaniu!!!!

To już chyba trzeci taki post dziś na forum :(
(BliSki)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Oprócz dostępności technologi (jesteś pod zasięgiem UMTS zdaje się) trzeba mieć jeszcze sprzęt niestety.
Konfiguracja do UMTS czy EDGE czy też GPRS jest taka sama lecz bez odpowiedniego telefonu tudzież modemu nie ma szans korzystać z najlepszej dostępnej technologi.
Pozdrawiam bob
Awatar użytkownika
SoNiC
Użytkownik forum

heh a jest gdzies jakis tani modem pod normalny PC ?? chociaz tak se mysle ze rozsadniejszym wyjsciem bedzie jednak zalozenie lacze stalego :( tylko ze niestac mnie na to :/
Sony Ericsson k300i + iPlus Simdata
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

SoNiC pisze:heh a jest gdzies jakis tani modem pod normalny PC ?? chociaz tak se mysle ze rozsadniejszym wyjsciem bedzie jednak zalozenie lacze stalego :( tylko ze niestac mnie na to :/
Pewnie,że jak masz możliwość mioeć stałe łącze za te 40-50 zł to bedzie 100 razy lepsze.Tym bardziej,że nie masz odpowiedniego sprzętu.Na modem/telefon z EDGE/UMTS znowu będziesz musiał wydać pare stów, a na Simdacie i tak nie poszalejesz.

PS.Tu masz opis jak wywołać okno terminala.http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1916.
Hiperterminal możesz również odpalić Start>Programy>Akcesoria>Komunikacja>hyperterminal. Tam wklepujesz komende AT+CPIN="xxxx".Modem powinien to zapamiętać.Bez podania Pinu nie odpalisz DIal-UP wtej sytuacji.

Chociaż więcej niż te 5kB/s to i tak pewnie nie uzyskasz na samym GPRS. :|
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SoNiC
Użytkownik forum

Jak odpale tem hyper terminal z startu to wyskakuje mi konfigurowacja modemu a dokladnie ustalanie numeru polaczenia i lokalizacji.

To normalne ?
Sony Ericsson k300i + iPlus Simdata
ODPOWIEDZ