[Nowość] Utrzymanie linii w TP od Grudnia 29zł/mies
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
[Nowość] Utrzymanie linii w TP od Grudnia 29zł/mies
Od Grudnia w TP utrzymanie linii będzie kosztować 29zł.
Można mieć w tym przypadku: 1Mbit - 24mies = 83,90zł/mies
Nie jest to zbyt tania oferta jak na 1Mbit, ale myślę że do przełknięcia jak na ofertę bez telefonu po kablu.
Można mieć w tym przypadku: 1Mbit - 24mies = 83,90zł/mies
Nie jest to zbyt tania oferta jak na 1Mbit, ale myślę że do przełknięcia jak na ofertę bez telefonu po kablu.
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: [Nowość] Utrzymanie linii w TP od Grudnia 29zł/mies
Ależ obniżka
Teraz jest 30 zł + VAT.
Właśnie najbardziej wkurza mnie ta opłata za "utrzymanie linii", niechby to uczciwie inaczej nazwali. Jakie "utrzymanie"? - kabel się kładzie od centralki do abonenta i już. A jak się doliczy tę opłatę do "promocyjnych" stawek TPsy za internet, to nic, tylko siąść i płakać
- 85 zł za 1 MBit/s? Czy oni w ogóle słyszeli o takim czymś, jak konkurencja, wolny rynek, etc? - bo mam wrażenie, że tam ciągle panuje komuna. W kablówkach za połowę tej ceny można mieć cztery razy szybszy dostęp do sieci, fakt, że nie wszędzie. Ale nawet internet komórkowy jest szybszy i o połowę tańszy, a nie każdemu zależy na braku limitów. Więc na czym oni chcą zarabiać - na anachronizmie zwanym telefonem stacjonarnym?
Normalnie szlag mnie trafia, gdy słyszę o TP SA 
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Właśnie najbardziej wkurza mnie ta opłata za "utrzymanie linii", niechby to uczciwie inaczej nazwali. Jakie "utrzymanie"? - kabel się kładzie od centralki do abonenta i już. A jak się doliczy tę opłatę do "promocyjnych" stawek TPsy za internet, to nic, tylko siąść i płakać

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To się nazywa amortyzacja inwestycji, z tego co wiem ostatnio podłączali za 1zł, jakoś to sobie muszą odbić, do tego zawsze może się popsuć centralka, szczur może kabel przegryźć albo jeszcze co innego, za coś to trzeba naprawić, a że monopol mają to ceny ustalają takie jakie chcą.artureal pisze: kabel się kładzie od centralki do abonenta
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- artureal
Nie chodzi mi o samo podłączanie, wiadomo, że kabel kosztuje, może z 50gr za metr
, niech to doliczą do opłaty aktywacyjnej i będzie w porządku. Ale comiesięczna dodatkowa opłata za "utrzymanie linii" to dla mnie taki sam idiotyzm, co doliczanie na przykład do karnetów MPK odpowiedniej kwoty za konserwację torowiska, płatnej osobnym biletem. Moim zdaniem internetowa oferta TPsy to jawne oszustwo, aż dziwne, że UKE jeszcze się tym nie zainteresowało. I wydaje mi się, że nawet nie o to chodzi, że TPsa czuje się monopolistą; oni zwyczajnie nie wiedzą, co robią. Jeśli nawet ktoś tym przedsiębiorstwem zarządza, to widać nie ma zielonego pojęcia nie tylko o rynku telekomunikacyjnym, ale również o podstawach marketingu
/Edit/: Aha, no ktoś tam raz po raz łazi z karcherem i odkurza kabelki, żeby "utrzymać linię".
Każda normalna firma przy takiej ofercie by zbańczyła, lecz TP SA trwa niczym monument, sponsorowana przez nasze bogate państwo

/Edit/: Aha, no ktoś tam raz po raz łazi z karcherem i odkurza kabelki, żeby "utrzymać linię".
Każda normalna firma przy takiej ofercie by zbańczyła, lecz TP SA trwa niczym monument, sponsorowana przez nasze bogate państwo

- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
Na abonamencie zarabiają, na stawkach za minutę zarabiają, to jeszcze chcą zarobić na utrzymaniu linii co jednocześnie można doliczyć do abonamentu za internet. Inne firmy wszystkie koszty naprawy i konserwacji czerpią z abonamentu samego.
Elektroniczna rewolucja
- wojteks
- *** Administrator ***
Żeby nie było to Netia też stosuje taką opłatę nawet w WiMaxie, jak nie masz telefonu a tylko internet to płacisz za utrzymanie linii.artureal pisze:Ale comiesięczna dodatkowa opłata za "utrzymanie linii"
To jest koszt który normalnie jest wliczony w abonament telefoniczny a internet jest usługą dodatkową do telefonu.
Tez się z tym nie zgodzę, np. żeby mieć internet w TV kablowej to trzeba też mieć pakiet programów TV. Nie znam TV kablowej gdzie można mieć tylko internet.Jojo pisze:Inne firmy wszystkie koszty naprawy i konserwacji czerpią z abonamentu samego.
Nie pomagam na PW!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Taa...widzę,że nie wiesz,co mówisz zupełnieartureal pisze:że kabel kosztuje, może z 50gr za metr
[ Dodano: 2009-10-22, 07:15 ]
Jak doliczą,to mało kogo będzie stać na taką opłatę,tyle kosztuje budowa przyłącza,no chyba,że na blokowiskuartureal pisze:niech to doliczą do opłaty aktywacyjnej i będzie w porządku.
Poza tym utrzymanie kabla też kosztuje - wszelkie naprawy,w tym "poburzowe" są za friko,bieząca konserwacja słupów/kanalów kablowych,infrastruktury pomocniczej,etc.
To nie radio,gdzie zasoby są współużytkowane i praktycznie utrzymanie łącza na ostatniej mili nic nie kosztuje.
[ Dodano: 2009-10-22, 07:17 ]
A to jest już draństwowojteks pisze:Żeby nie było to Netia też stosuje taką opłatę nawet w WiMaxie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, są kablówki gdzie można brać bez dodatkowych usług internet.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Hehe, raczej nie doliczą tych 100.000złartureal pisze:niech to doliczą do opłaty aktywacyjnej

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zależy jak ma się sprawa własności terminali końcowych. Jeśli są własnością netii to za coś je muszą po burzy wymieniać, z resztą na stacjach bazowych też są niewielkie rezerwacje pasma dla każdego odbiorcy - są przecież przypadki odmowy instalacji z powodu obciążenia sektora.Patryk_ pisze:A to jest już draństwo
Tak, ale co z tego jak czasem sam internet kosztuje więcej co internet z TV.ja.michal pisze:są kablówki gdzie można brać bez dodatkowych usług internet.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Ale jego działanie zależy od wielu czynników, które nie mają miejsca w przypadku ADSL.artureal pisze:Ale nawet internet komórkowy jest szybszy i o połowę tańszy, a nie każdemu zależy na braku limitów
Co rozumiesz przez połowę tańszy? Chyba nie Play, a oferty konkurencji za 40-50zł dają 1-2GB. Jeśli weźmiemy iPlus 110 karta, mamy namiastkę internetu stacjonarnego 16GB ~ 77,50zł a to już lepiej dopłacić i mieć kabel.
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 11:28 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jojo
Przynajmniej w mieście nie jest najgorzej. Zawsze jest jakiś dostawca lokalny internetu i tam nie ma rozdrabniania, płaci się za samego neta, bez jakiś dodatkowych opłat i wszystko jest po kablu.
Jednak te firmy pokrywają wszystkie naprawy z abonamentu.
W kablówkach jest o tyle jeszcze dobrze, że rzadko kto rezygnuje z telewizora i przesiada się na samego neta.

W kablówkach jest o tyle jeszcze dobrze, że rzadko kto rezygnuje z telewizora i przesiada się na samego neta.
Elektroniczna rewolucja
-
- Guru bezprzewodowy
Nawet w takim mieście jak Wrocław to są lokalizacje jak mieszkasz w domku i możliwości są następujące TP & HSPA. Co z tego, że w bloku jest kablówka, osiedlowy internet, dialog jak nikt nie chce podłączyć bo się nie opłaca.Jojo pisze:Przynajmniej w mieście nie jest najgorzej. Zawsze jest jakiś dostawca lokalny internetu i tam nie ma rozdrabniania, płaci się za samego neta, bez jakiś dodatkowych opłat i wszystko jest po kablu.
Patryk_ pisze:artureal napisał/a:
że kabel kosztuje, może z 50gr za metr
4000zł aktywacji (projekt) i Dialog jest mój. Tak naprawdę wszystko jest, ale nie ma projektu.Patryk_ pisze:Jak doliczą,to mało kogo będzie stać na taką opłatę,tyle kosztuje budowa przyłącza,no chyba,że na blokowisku
- Jojo
To jeszcze dodam, tam gdzie kabel na większe odległości nie może to fale pośle.
Zawsze można bezprzewodowo ale z jakością kabla. Zresztą tak się stosuje.
Elektroniczna rewolucja
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No tak. Zależy od operatora. Akurat w UPC jest z tego co widzę ok.krystianb pisze:Tak, ale co z tego jak czasem sam internet kosztuje więcej co internet z TV.
No tak. Radiolinie są fajne.Jojo pisze:To jeszcze dodam, tam gdzie kabel na większe odległości nie może to fale pośle.

- artureal
No jasne. Biedna TPSA układa kilometry kabla i stawia centralkę tylko dla jednego klientaPatryk_ pisze:Jak doliczą,to mało kogo będzie stać na taką opłatę,tyle kosztuje budowa przyłącza,no chyba,że na blokowisku![]()
Poza tym utrzymanie kabla też kosztuje - wszelkie naprawy,w tym "poburzowe" są za friko,bieząca konserwacja słupów/kanalów kablowych,infrastruktury pomocniczej,etc.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-10-22, 20:04 ]
Poprawa cytowania, na forum nie cytujemy wielopoziomowo!
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 19:03 przez artureal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jojo
Oj tam zaraz radiolinie, punkt - wielopunkt z prędkością do 1 Mb i pingiem 2ms i to na odległość do 5 km. Nie myślę tu o WiFi. mam na myśli coś takiego klik.ja.michal pisze:Radiolinie są fajne.
Elektroniczna rewolucja
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Fale radiowe również trzeba odkurzaćwojteks pisze:Żeby nie było to Netia też stosuje taką opłatę nawet w WiMaxie

Ja nie mam nic przeciwko opłacie za utrzymanie łącza w sieciach kablowych, bo jakby nie było to kosztuje. Ale jak wielu innych uważam że koszty tego typu powinny być wliczone w abonament. Mniejsze sieci nie naliczają osobnej opłaty za utrzymanie łącza. Również w Erze za WiMax nie płacę nic takiego, zresztą takie opłaty w sieciach bezprzewodowych to absurd. Dlatego Netia jest niby tańsza, ale w ogólnym rachunku i tak wychodzi drożej od Ery. Opłata za utrzymanie łacza to sztuczne zaniżanie ceny za dostęp do internetu.
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko płacisz za "dzierżawę" terminala.
- wojteks
- *** Administrator ***
Tu bynajmniej nie chodzi o centralkę a np. o koszt pojedynczego projektu przyłącza który mały nie jest.artureal pisze:stawia centralkę tylko dla jednego klienta
Skoro tak nie lubisz TP to nie kupuj ich usług i to wszystko. Wiele osób zapłaci za utrzymanie linii byle mieć dostęp do ADSLa (albo pozostanie przy telefonie stacjonarnym).
Przecież to jest WiFi tylko w paśmie 5GHz co nasi dostawcy już dawno stosują. Najtańszy AP to 1100USD więc tani nie jest.Jojo pisze:Nie myślę tu o WiFi. mam na myśli coś takiego
Nie pomagam na PW!
- Jojo
Tyle że to działa w podobnym paśmie co WiFi ale kompatybilne już z WiFi nie jest.wojteks pisze:Przecież to jest WiFi tylko w paśmie 5GHz
Podałem tylko przykład częstotliwości, są nawet anteny na 900 MHz.
Ostatnio zmieniony 2009-10-22, 19:27 przez Jojo, łącznie zmieniany 1 raz.
Elektroniczna rewolucja
-
- Guru bezprzewodowy
21zł różnicy ma sens z rezygnowania, z PSTN który wiele osób ma na siłę.wojteks pisze:Wiele osób zapłaci za utrzymanie linii byle mieć dostęp do ADSLa
Wcześniej przy 13,40zł nie było sensu utrzymywać linii.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie w wypadku takich molochów jak TP. Za duży obrót ma, żeby dostawała jeszcze dotacje.artureal pisze:konkretnie z Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka v 8.3 i 8.4 - Unia dopłaca od 50 do 70%
Druga sprawa to TP jest operatorem powszechnym i na inwestycje jeśli chodzi o rozwój sieci (telefonicznej tutaj) pozostali operatorzy płacą coś jak składkę.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak to liczysz?marens pisze:21zł różnicy ma sens z rezygnowania, z PSTN który wiele osób ma na siłę.
Nie każdy może przejść na inny normalny internet (stabilny, bezawaryjny, bez limitów, niezależny od pogody, obciążenia NodeB/BTSa itp.)
Nie pomagam na PW!
- artureal
Niech zgadnę: koszty opracowania projektu również wylicza ktoś z TP?wojteks pisze:Tu bynajmniej nie chodzi o centralkę a np. o koszt pojedynczego projektu przyłącza który mały nie jest.artureal pisze:stawia centralkę tylko dla jednego klienta
Skoro tak nie lubisz TP to nie kupuj ich usług i to wszystko. Wiele osób zapłaci za utrzymanie linii byle mieć dostęp do ADSLa (albo pozostanie przy telefonie stacjonarnym).

Żeby nie było: faktycznie mam przykre doświadczenia z tym molochem, ale przede wszystkim nie lubię ściemniania: Po wejściu na stronę TP o dodatkowej opłacie za odkurzanie linii dowiadujesz się dopiero gdzieś na samym końcu, jak uda ci się do niej dobrnąć

Mamy w firmie internet od czterech lat i po ostatnich upustach za 1Mbit/s płacimy wraz z "opłatą dodatkową" trochę ponad 100 zł. Jakoś trudno mi uznać taką ofertę za atrakcyjną, może ja niedzisiejszy jestem

/Edit/:
Oczywiście, chodzi o ostatnią milę. TP ma tylko położyć zbiorczy kabel, na którym w końcu zarabia. A nawet na to są unijne dopłaty (chociażby na linie telekomunikacyjne wzdłuż autostrad).ja.michal pisze:Nie w wypadku takich molochów jak TP. Za duży obrót ma, żeby dostawała jeszcze dotacje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dom jednorodzinny? Przecież nie każdy mieszka w blokowisku gdzie są inne możliwości niż ADSL.artureal pisze:skoro każdy nowy budynek obligatoryjnie musi być wyposażony w infrastrukturę telekomunikacyjną.
To przepłacacie (co to za firma bez telefonu stacjonarnego?) 1Mbps i telefon z 80 minutami w abonamencie za 92zł (umowa ze stycznia)artureal pisze:i po ostatnich upustach za 1Mbit/s płacimy wraz z "opłatą dodatkową" trochę ponad 100 zł
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak jest w moim przypadku, chciałem internet z TP ale mnie olali, centralka zaledwie ok. 100 metrów od domu ale dostałem odpowiedź ,że "nie ma możliwości technicznych" a rozmawiałem przy okazji z "monterem" i powiedział ,że jest możliwość puszczenia nawet 6Mb/s. Ale to jest TP ma klienta w d....wojteks pisze: Przecież nie każdy mieszka w blokowisku gdzie są inne możliwości niż ADSL.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
9zł/mcmarens pisze:Tylko płacisz za "dzierżawę" terminala.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W Erze czy Netii?Blido pisze:9zł/mcI nie jest to opłata obowiązkowa, bo jak się dowiedziałem, można podobno zakupić własny terminal.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W Erze. Nie zapytałem tylko na jakiej zasadzie konfigurują ten terminal i włączają do sieci, zapewne trzeba podać im adres MAC. Ale to raczej ciekawostka, bo terminale WiMax z racji tego że ta technologia za bardzo się nie przyjęła i jest raczej niszowa są trudno dostępne, nie wspominając już o cenie, co się zupełnie nie kalkuluje.