Cerberus P6331-42 i Dialog
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Próby połączenia...
Witam wszystkich.
Gorący temat (kolejny raz jak widze)- Nieudolna próba skonfigurowania routera Pentagram P6331-42.
Internet w domu mam dostarczany z Dialogu, razem z telewizją. Więc jest sobie w związku z tym modem Dialogowski dzielący sygnał na net i tv.
Chcę podłączyć do netu 3 komputery - jeden kablem, a pozostałe dwa bezprzewodowo.
No i kupiłem router z modemem ADSL Pentagram P6331-42 i walczę z konfiguracją. Żadnych efektów. Próbowałem skonfigurować połączenie LAN jak również WLAN. Pomocy ludzie.
Gorący temat (kolejny raz jak widze)- Nieudolna próba skonfigurowania routera Pentagram P6331-42.
Internet w domu mam dostarczany z Dialogu, razem z telewizją. Więc jest sobie w związku z tym modem Dialogowski dzielący sygnał na net i tv.
Chcę podłączyć do netu 3 komputery - jeden kablem, a pozostałe dwa bezprzewodowo.
No i kupiłem router z modemem ADSL Pentagram P6331-42 i walczę z konfiguracją. Żadnych efektów. Próbowałem skonfigurować połączenie LAN jak również WLAN. Pomocy ludzie.
Głową w mur...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Cerberus P6331-42 i Dialog
ZDYB, ale jak masz modem Dialogu, to raczej przydałby się router bez modemu. No i nie Pentagram.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki modem dał Ci Dialog? (typ, model itp.)
Wspomniany przez Ciebie router jak już napisał Jo_gurt się nie nadaje, to że połączysz się po WiFi czy kablem do niego wcale nie znaczy że będziesz miał podzielony internet.
Tu z tanich by się nadał np. Tp-Link WR340GD.
Wspomniany przez Ciebie router jak już napisał Jo_gurt się nie nadaje, to że połączysz się po WiFi czy kablem do niego wcale nie znaczy że będziesz miał podzielony internet.
Tu z tanich by się nadał np. Tp-Link WR340GD.
Nie pomagam na PW!
-
Problem z połączeniem.
Chłopaki nie załamujcie mnie do reszty.
Modem dialnetowski to chiński "ASMAX" AR804MP.
Co do pentagrama to miał śmigać jak złoto przy tym typie połączenia (NEO+).
Chyba się potnę suchą bułką. Tak to już jest gdy się nie ma o tym pojęcia i słucha eksperymentatorów. Jak zatem to ugryźć?
Ja chciałem ten sygnał telefoniczny podzielić na dekoder i na router z modemem. Po czym kablem podłączyć kompa stacjonarnego i przez WiFi kolejne dwa komputery.
Doradźcie chłopaki. Czy faktycznie nie ma szans na wykorzystanie Pentagramu?
Modem dialnetowski to chiński "ASMAX" AR804MP.
Co do pentagrama to miał śmigać jak złoto przy tym typie połączenia (NEO+).
Chyba się potnę suchą bułką. Tak to już jest gdy się nie ma o tym pojęcia i słucha eksperymentatorów. Jak zatem to ugryźć?
Ja chciałem ten sygnał telefoniczny podzielić na dekoder i na router z modemem. Po czym kablem podłączyć kompa stacjonarnego i przez WiFi kolejne dwa komputery.
Doradźcie chłopaki. Czy faktycznie nie ma szans na wykorzystanie Pentagramu?
Głową w mur...
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli jesteś pewien że masz kable TP SA i na nich internet z Dialogu to to powinien śmigać (ale nie jak złoto bo to jedno z gorszych urządzeń).ZDYB pisze:Co do pentagrama to miał śmigać jak złoto przy tym typie połączenia (NEO+).
Masz po ręką umowę o internet? Jeżeli tak to tam jest login i hasło do usługi. Logujesz się do Pentagrama na stronę konfiguracyjną, w WAN wybierasz PPPoA, wpisujesz login/hasło, ustawiasz "Encapsulation" na LLC-Snap (a moze VC-MUX, musisz to sprawdzić) i modem powinien się połączyć (odłaczasz kabel tel od asmaxa i podłączasz do pentagrama.
Nie pomagam na PW!
-
Ok kolego "Moderator" - dzięki wielkie, że starasz się pomóc. Ciesze się również, że jednak coś się z tym pentagramem (jak rozumiem) da zrobić. Mam dość zawalony weekend ale postaram się krok po kroku wyłożyć co robiłem próbując uzyskać połączenie.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Głową w mur...